Zi: 9 iunie 2009

Jucatorul de sah la tabla, in parc si in viata

Acea de neînţeles şi de neiertat uşurătate a fiinţei

La început, când jucam şah în turnee serioase, aveam emoţii. Parcă mintea mi se bloca în momentele cheie şi greşeam copilăreşte. Şi nu în faţa oamenilor pe care îi cunoşteam, ci în faţa străinilor, în special la jucătorii ruşi, care aveau o faimă deosebită. Am analizat de fiecare dată partidele.

Le ştiu pe dinafară şi acum, după mai bine de 20 de ani. Chiar dacă unii

Citeste Articolul
  • 15
  • 797
  • 1

Curse in deschidere-pentru avansati (9) – Apararea Siciliana, Dragonul accelerat

Aici puteti sa revedeti curse in deschidere – pentru avansati (8)

” O cursa este acea mutare la care raspunsul cel mai natural, mai simplu sau mai evident este o greseala”

Rubrica de Catalin Dobrin

Cursele pe care le propune Catalin Dobrin, caci despre el este vorba, au survenit intre mari maestri sau intre jucatori foarte cunoscuti din epoca in care titlul de mare maestru inca nu fusese inventat. Partidele vor fi date integral, cu analiza momentelor cheie.
Materialul fiind foarte vast rubrica se va intinde pe multe saptamani cu cel putin o aparitie sau doua pe saptamana.

(1) Fischer,Robert James – Reshevsky,Samuel Herman [B35]

USA-ch New York (6), 1958

[Catalin Dobrin]

Citeste Articolul
  • 18
  • 775
  • 0

Finaluri de rege + 2 pioni contra rege

Incepand cu acest episod voi pune cate un citat amuzant in fata articolelor din aceasta serie. Acestea nu au neaparat legatura cu articolul, ci au mai mult rolul de a descreti fruntile inainte de articolul propriu-zis.
[It’s] time for the human race to enter the solar system. Dan Quayle, fost vice-presedinte al SUA (A sosit momentul ca rasa umana sa intre in sistemul solar).

Aceasta serie de articole este dedicata in primul rand incepatorilor in sah, ca si acelora care nu au studiat sahul intr-un cadru organizat si/sau sistematic (iar eu ma pot include in ambele categorii J ), si este o traducerea (si uneori o adaptare, cu adaugarea unor variante suplimentare, si a catorva comentarii din lucrurile pe care le-am inteles eu, sau cel putin mi s-a parut ca le-am inteles J) a cateva dintre lectiile lui Bruce Pandolfini stranse sub titulatura “Pandolfini’s endgame course” intr-o carte foarte interesanta.

Aici aveti episodul trecut

Pentru astazi avem cateva finaluri de rege + 2 pioni contra rege.

Citeste Articolul
  • 19
  • 750
  • 0

Interviu cu castigatorul M-tel Masters – Alexei Shirov ( partea II)

Aici puteti sa vedeti prima parte a interviului cu Alexey Shirov

Interviu cu câştigătorul turneului 2009 M-Tel Masters / 3 iunie 2009

Partea II

Dar mai ales pentru că acesta a fost ultimul tău rezultat, oamenii probabil erau fost foarte curioşi cum te vei descurca la Sofia, şi cred că toată lumea a fost plăcut surprinsă de faptul că se pare că ai revenit în formă foarte bună şi în rândul elitei jucătorilor… eu chiar cred că ai un rating actual din primele zece; îţi pasă de astfel de lucruri? ?

Ei bine, nu chiar atât de mult, pentru că încă mai suntem obişnuiţi cu ratingurile oficiale, şi, înainte de următoarea listă oficială, mai am un turneu de jucat. Aşa că, aş putea să îmbunătăţesc în continuare, dar aş putea, de asemenea, să mai pierd din el…

Care este acesta?

 Poikovsky. Acesta începe pe 3 iunie. Deci, în momentul de faţă, ar trebui să-mi pese mai mult să joc bine în următorul turneu.

Citeste Articolul
  • 6
  • 561
  • 0

Mic ghid de “instructiuni” pentru a bate un mare maestru

Ma simt in mod unic calificat sa ofer acest sfat; nu ca as fi invins vreodata un Mare Maestru; dar am cateva remize cu Maestrii Internationali, asa ca e doar o chestiune de timp….inca vreo 300 sute de puncte ELO si sunt acolo, cu ei.

Chiar daca tipul din fata este mare maestru de sah, la bar se schimba regulile si avem si noi sanse sa mai ciupim cate o remiza sau de ce nu o victorie glorioasa, dupa ce apelam la trucurile recomandate

Citeste Articolul
  • 25
  • 1354
  • 1

Capcane in deschidere (60)



Am deschis o noua serie de articole dedicata “capcanelor” si/sau greselilor care pot avea repercusiuni imediate la inceputul partidei. Ne-am gandit ca un astfel de subiect ar fi interesant pentru toti cei care vor sa evite pierderea meciurilor chiar la startul lor.

Credem ca e mai bine ca acestea sa va fie prezentate ca diagrame in momentele “cheie” ale combinatiilor, dupa cateva zile urmand ca postul sa fie actualizat cu partida intregrala, cu eventualele comentarii aferente (asta daca nu cumva da cineva solutia inainte, cum s-a intamplat cam de fiecare data pana acum).

King Pawn Game: Wayward Queen Attack (C20)

1.e4 e5 2.Qh5 Nc6 3.Bc4 g6 4.Qf3 Nf6 5.Qb3 Nd4 6.Qc3 d5 7.Bxd5

Citeste Articolul
  • 11
  • 583
  • 4