Ultima partida de sah clasic jucata de catre Mihai Tal, controversele mai mult sau mai putin sahiste despre ea ce ne sunt lamurite de catre MM Vladimir Akopian!

GM Vladimir Akopian scrie in primul său articol postat pe chess.com despre controversatele versiuni si presupuneri cu privire la ultima partida jucata intre el si Mihail Tal. El împărtășește povestea partidei sale ccu Mikhail Tal, ultima partida de sah clasic jucata de catre magicianul Mihail Tal.

Articol de pe chess.com tradus dupa originalul scris de MM Vladimir Akopian, campion mondial de juniori 20 de ani cand a jucat partida cu Mihail tal

Mihail Tal pe vremea cand se permitea fumatul in sala de joc

Dragi prieteni de șah, aș dori să vă împărtășesc analiza jocului meu cu al optulea campion mondial, Mikhail Tal . Am simțit că este timpul să pun capăt în sfârșit tuturor speculațiilor în jurul acestui joc și să vă spun cum s-a întâmplat cu adevărat. La urma urmei, am fost unul dintre jucători, iar rivalul meu nu poate împărtăși povestea acum, din motive evidente. Jocul era destinat să devină binecunoscut în istoria șahului, dar să începem cu inceputul!

Jocul a avut loc la Barcelona în 1992. A existat o poveste palpitantă înainte de duelul nostru, așa că înainte de a trece la analiză, aș dori să vă povestesc despre evenimentele care au precedat acest joc memorabil.

Așadar, acesta a fost primul meu turneu important și, fiind campion mondial sub 20 de ani, am vrut să confirm si sa joc cât mai bine. M-am descurcat bine și eram pe  primul loc cu două partide înainte de sfârșitul evenimentului. În ultimele două runde, a trebuit să joc cu Albul împotriva lui Viktor Korchnoi și apoi cu Negru împotriva lui Tal. Acestea au fost primele mele jocuri împotriva ambilor giganți ai șahului

                                                                                   Vladimir Akopian

În ajunul partidei mele cu Korchnoi, Tal mi-a oferit o remiză prin traducătorul turneului. Răspunsul meu a fost că nu puteam lua o decizie imediat, deoarece perspectiva mea depindea de partida mea cu Korchnoi. Cu toate acestea, am ratat o victorie deloc dificilă împotriva lui Korchnoi și, astfel, a trebuit să decid ce să fac în continuare cu partida mea cu Tal.

Viktor Korchnoi. Foto: Arhivele Naționale Olandeze.

Trebuie să spun că am fost întotdeauna împotriva remizelor scurte și, în plus, am avut o ocazie unică de a juca împotriva lui Mikhail Tal însuși!

Iată, îmi amintesc un episod similar când m-am confruntat cu un alt jucător celebru, Vladimir Baghirov, la Capelle-la-Grande, în 1999.

Am avut piesele negre împotriva lui în prima runda. În timp ce făcea a 13-a mutare, Bagirov mi-a oferit o remiză. Din nou, ca si in partida cu Tal, am refuzat – nu din încrederea mea că îi voi zdrobi la sah, dar am vrut să joc un joc demn împotriva unui adversar cu care probabil nu cred ca as mai putea juca. Din păcate, așa s-a întâmplat.

Așa că, revenind la jocul nostru cu Tal, am decis să joc la maxim în ultima rundă și l-am rugat pe traducător să-l informeze pe Tal despre decizia mea. Vreau să subliniez că nu am avut relatii personale cu Tal însuși și, abia înainte de joc, Mihail Nehemievici m-a prins pe stradă și, fără să mă refer la negocierile anterioare, m-a întrebat.

“Volodya, ce planuri ai pentru meciul de azi?”

— Mi-ar plăcea să mă joc cu tine, Mihail Nehemievici, i-am răspuns.

„Nici o problemă”, a răspuns Tal și ne-am îndreptat spre sala de turnee.

După cum vedeți, totul a fost destul de simplu. Deci, cum a devenit acest joc atât de faimos încât să apară ocazional în presă, cu speculații și bârfe de toate felurile?

De exemplu, versiunea distorsionată a acestei povești a fost descrisă de Maxim Dlugy și Ivan Sokolov în ultimele lor cărți, și chiar și oamenii care nu au idee despre ceea ce s-a întâmplat în realitate încă consideră falsul de la sine înțeles. De fapt, toată această ficțiune se întoarce la o interpretare distorsionată din primul articol al Gennei Sosonko pe acest subiect. Nu știu dacă a fost dezinformat sau doar a decis să înfrumusețeze povestea pentru propriul amuzament, dar așa a fost creat un asemenea mit! În eseul său „My Misha” din „New In Chess”, scris la scurt timp după moartea lui Tal, există următorul citat.

„În ultimul joc, presupunând că va fi o remiză rapidă, a jucat 3.Bb5 la sicilian, a oferit egal și a primit un refuz. Într-o poziție pierdută, deja sub atac, tânărul său adversar a oferit însuși o remiză. a fost ultimul joc de turneu câștigat de Misha.”

Există doar trei fapte adevărate în acest citat. A fost într-adevăr ultima rundă; Tal a jucat 3.Bb5 și a fost ultimul joc clasic pe care l-a câștigat. Tot restul este ficțiune.

Știți deja că Tal nu putea presupune că va fi o remiză rapidă, deoarece ar fi trebuit să știe asta în ziua precedentă, precum și cu cinci minute înainte de începerea jocului, când am vorbit la intrare. De aceea nu mi-a oferit o remiză pentru a doua oară după a treia mutare. Și în ceea ce privește „poziția pierdută” și „deja sub atac”, o vom vedea chiar acum analizând acest joc memorabil.

Partida Tal – Akopian comentata si tradusa in romana o puteti vizualiza aici

După meci, am discutat rapid despre câteva variante de analiza blind și apoi am analizat al șaselea meci al său din meciul de la campionatul mondial cu Botvinnik, ceea ce m-a uimit mereu. “Nf4 este genial!” I-am spus. „Ei  bine, da, dacă este corect”, a răspuns Tal.

Partida Botvinnick – Tal comentata si tradusa in romana o puteti vizualiza aici

Toată lumea era bine dispusă și nu a existat nicio tensiune în ceea ce privește jocul nostru. De fapt, ne-am înțeles destul de bine, așa cum puteți ghici din poveste.

În cele din urmă, vreau să recunosc că sunt sincer bucuros că am reușit să fac un joc adevărat împotriva lui Tal și nu am optat, așa cum ar spune Bobby Fischer, la o remiză „prearanjată”. Altfel, nu v-aș putea împărtăși acum acest episod memorabil.

Singurul regret pe care îl am este că am jucat cu acest mare campion o singură dată în viață.

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.