Interviu cu castigatorul M-tel Masters – Alexei Shirov ( partea II)

bujor_daniel

Aici puteti sa vedeti prima parte a interviului cu Alexey Shirov

Interviu cu câştigătorul turneului 2009 M-Tel Masters / 3 iunie 2009

Partea II

Dar mai ales pentru că acesta a fost ultimul tău rezultat, oamenii probabil erau fost foarte curioşi cum te vei descurca la Sofia, şi cred că toată lumea a fost plăcut surprinsă de faptul că se pare că ai revenit în formă foarte bună şi în rândul elitei jucătorilor… eu chiar cred că ai un rating actual din primele zece; îţi pasă de astfel de lucruri? ?

Ei bine, nu chiar atât de mult, pentru că încă mai suntem obişnuiţi cu ratingurile oficiale, şi, înainte de următoarea listă oficială, mai am un turneu de jucat. Aşa că, aş putea să îmbunătăţesc în continuare, dar aş putea, de asemenea, să mai pierd din el…

Shirov_mtel

Care este acesta?

 Poikovsky. Acesta începe pe 3 iunie. Deci, în momentul de faţă, ar trebui să-mi pese mai mult să joc bine în următorul turneu.OK, ratingul, desigur, ar putea conta pentru calificarea la următorul Turneu al Candidaţilor, dar, în acest moment, deşi văd că am ceva şanse, nu cred că lucrul acesta ar trebui să mă afecteze serios. Ar trebui să continuu să încerc să joc bine, şi să văd dacă lucrul acesta se va întâmpla.

Ce am vrut să întreb este: într-un fel, ai fost surprins, de asemenea, de succesul tău, sau ai avut întotdeauna sentimentul că eşti în continuare capabil de rezultate ca acesta?

Ei bine, am crezut că aş putea face un turneu bun, dar nu am fost foarte încrezător că aş putea câştiga, pentru că am crezut că Veselin şi Magnus sunt încă în formă mai bună. Deci, practic, aproape până în ultima rundă, toate aceste sentimente au fost confirmate, pentru că Magnus avea deja o jumătate de punct mai mult şi Veselin juca, de asemenea, foarte bine. În timp ce jucătorul chinez nu a fost la maximul lui, se putea presupune că Veselin ar putea, de asemenea, să câştige ultimul joc. Şi eu nu eram foarte încrezător în jocul meu. Am înţeles că singura mea şansă de a-l bate pe Magnus este să creez nişte complicaţii mari. Dar totuşi, aproape că am fost deranjat chiar de gândul că trebuie să intru în aceste complicaţii, pentru că am înţeles că aceste complicaţii ar putea să se întoarcă împotriva mea. Dar totuşi am ales această cale. Deci, undeva, adânc în interiorul meu, am simţit că aş putea câştiga turneul; am avut această gândul ăsta pe undeva. Dar când am încercat să găsesc o explicaţie logică, înainte de turneu, nu am putut-o găsi, şi, probabil, nici după turneu nu e atât de uşor de găsit!

Dar dacă luăm în considerare faptul că, nu numai că am câştigat trei jocuri, dar, de asemenea, am ratat şanse foarte bune de câştig împotriva lui Dominguez în primul meci şi, practic, de asemenea, o victorie clară împotriva Carlsen în primul meci, atunci putem spune că poate într-un anumit fel rezultatul meu este meritat pentru ca am mai şi ratat unele şanse. A fost cu siguranţă turneul meu; când am venit la Sofia şi am văzut în jurul munţi dimprejur şi liniştitul, şi verdele oraş, m-am gândit: aici e de mine. Deci, poate că acest lucru a avut o influenţă, de asemenea. Şi, desigur, trebuie să spun că, de foarte mare ajutor mi-a fost secundantul meu, Manuel Perez. El se concentrează pe linii cu adevărat foarte critice şi îşi face treaba foarte bine.

Da, cred că te-am văzut deja lucrând cu el anul trecut la Linares…

Da, am lucrat prima oară acum doi ani la Memorialul Tal unde am terminat al doilea, apoi la Khanty-Mansiysk, unde m-am calificat în finală, apoi în Morelia, unde, la fel, m-am descurcat foarte bine, şi apoi, în Linares, unde am suferit un colaps. OK, au fost anumite motive pentru colapsul din Linares, nu foarte plăcute ca să mi le reamintesc. Dar întotdeauna există lucruri din care trebuie să tragi concluziile.

Shirov şi prietenul lui Müller, gazdele cursului

Care sunt calităţile lui specifice, datorită cărora el vă poate ajuta atât de mult?

Ei bine, cred că el are o foarte bună înţelegere generală a şahului, dar şi o extrem de bună înţelegere a poziţiilor complicate. El simte cu adevărat dinamica şahului, când poţi să te duci după regele adversarul, când poţi juca cât poţi de tăios, şi când trebuie să încerci să câştigi poziţia prin mijloace tehnice. Deci, el este foarte bun atât în analiza unor finaluri simple, ca şi a unor poziţii încurcate ca în ultima runda. Deci, cred că, atunci când vede o poziţie el pur şi simplu ajunge rapid la o concluzie, asta e virtutea sa de bază. Deci, într-o perioadă destul de scurtă de timp, poţi vedea atât de multe lucruri cu el, că deja începi să înţelegi multe despre poziţia despre care nu ştiai nimic înainte, deci, practic asta e principala lui calitate. Şi, de asemenea, el nu se teme nici să intre în situaţii tăioase.

Sala de joc plină cu membri ai clubului într-o noapte foarte specială

Ai fost întotdeauna cunoscut ca unul dintre cei mai tăioşi jucători în activitate , şi poate că ai “contribuit” la această imagine cel puţin cu titlurile cărţilor tale, dar se pare că ea s-a mai liniştit  puţin, şi că ai devenit un pic mai temperat cu marile … nebunii ale tinereţii. Eşti de acord, şi vezi vreo diferenţă în stilul tău de acum faţă de cel de acum douăzeci de ani? 

Dar, ce vreţi mai mult, vreau să spun, m-am întors la Varianta Botvinnik, asta nu este de ajuns? [Râde]. În prima mea carte era un capitol special despre Varianta Botvinnik, dar apoi, vreme de câţiva ani, m-am gândit că n-o s-o mai joc vreodată. Nu, cred că, în esenţă, încă sunt gata să joc poziţii tăioase, dar, desigur, eu… am început, de asemenea, să înţeleg mai multe despre aceste poziţii tăioase, aşa că acum evit mai des decât înainte poziţiile tăioase proaste, hai să spunem aşa! Le evit mai des decât înainte, deci înainte ajungeam de multe ori în unele poziţii grele, dar care erau atât de tăioase, că ieşeam în avantaj. Acum, poate că încerc să intru în complicaţii mai corecte decât înainte, şi asta înseamnă că joc meciuri mai puţin complicate, dar tot mai îmi plac liniile tăioase, şahul complicat, pentru că atunci simţi că adversarul ar putea face prima greşeală, şi, de asemenea, ultima. Şi, uneori, e acelaşi lucru! [Râde].

Tu şi cu Ivanchuk aţi fost cei mai în vârstă participanţi, şi Vassily... În primul rând, care este opinia ta, el joacă în atât de multe turnee şi acum a părut a fi atât de obosit …

shirov

OK, acum îl învinge pe Navara la Praga, aşa că, poate nu e atât de obosit până la urmă … A avut o perioadă dificilă, după ce înainte juca extrem de bine, câştigând aproape fiecare turneu, cum ar fi Memorialul Tal pe care l-a câştigat cu un scor de plus trei puncte, ratingul lui era de aproape 2800, şi apoi a continuat să joace cu maxim de ambiţie, şi doar la un moment dat, a început să facă mai multe greşeli, şi adversarii săi le-au folosit. Dintr-o dată, a ajuns de la 2800 la 2750, ceea ce e normal, pentru că azi câştigi, mâine pierzi, şi poate că pentru el a fost un pic cam dificil, asta s-a schimbat, şi, de asemenea, această stare de oboseală s-a acumulat… şi a început să simtă că poate ar trebui să câştige mai multe jocuri ca să revină unde a fost înainte, şi asta a început să lucreze împotriva lui. Dar acum, de exemplu, în finalul turneului de la Sofia, eu l-am văzut a fi complet OK, aşa că sunt sigur că acum va începe, pur şi simplu, să joace bine şah, din nou. OK, nu ştiu cât de mult va recupera, dar el îşi va îmbunătăţi, cu siguranţă, poziţia actuală. Adică, el e cu siguranţă mai bun decât 2700, nu există nici o îndoială în privinţa asta. Aşa că nu aş trage prea multe concluzii despre jocul său mai slab de la Sofia. OK, a avut această perioadă, când i-a fost dificil să se menţină la nivelul de 2800, dar asta nu înseamnă că trebuie să fie la 2700. Acestea sunt două extreme. Nu cred că se simte, în nici un fel, atât de afectat, şi sunt sigur că la următorul turneul el va fi la maxim.

(Sursa chessvibes.com)

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.