Interviu cu Ionut Serban Dobronauteanu

Ionut Donronauteanu 2Ionut Dobronauteanu, un jucator care stie sa lucreze cu piesele sahului, atat la masa de joc cat si de la biroul oficial

Nicolae Jeltopop: Buna ziua domnule Dobronauteanu. In primul rand va felicit pentru realegerea in functia de vicepresedinte ECU. Cu ce proiecte noi vine noua conducere si ce schimbari majore vor fi?

Ionut Serban Dobronauteanu:Va multumesc mult pentru felicitari. Asteptarile sunt mari asa cum au fost si acum patru ani si au fost ceva  reusite. In perioada de campanie fiecare echipa si-a prezentat mai multe idei, strategii, s.a.md.d. Cert este ca plecam pe un drum deja aflat in crestere si daca pe perioada lui Danailov se poate spune ca s-a normalizat rutina de zi cu zi a federatie ECU au aparut idei noi tinand cont ca s-au schimbat generatiile in cadrul boardului ECU. Prin alegerea lui Zurab Azmaiparashvili sunt niste conditii favorabile. El a fost un mare jucator, printre primii 10-15 ai lumii, iar in prezent este ministrul adjunct al sportului din Georgia, o tara care sustine sportul. Putin rugby, putin fotbal si lupte libere dupa aceea georgienii apreciaza foarte mult sahul. Este in relatii foarte bune, cu fostul premier care are aceasta constructie politica in Georgia, dar si cu actualul premier. In primul rand va veni cu o sponsorizare din partea Bancii Nationale a Georgiei care inseamna cca. 100-150.000 euro/an. O suma consistenta pentru ECU caruia ii lipsesc deocamdata sponsorizari si nu produce bani. O buna parte din acesti bani urmeaza sa fie directionati catre programul sah in scoala. Renunta de asemenea, la bugetul salariului de 30.000 euro/an plus taxe s.a.m.d.care la nivelul de patru ani inseamna iarasi o resursa financiara. Are in plan un proiect impreuna cu BNG sa organizeze un seminar la care sa invite ministrii sau ministrii adjuncti din Ministerele Educatiei ai tarilor UE, este un eveniment deja aprobat de guvernul Georgiei si care sa identifice solutiile pe fiecare tara in parte precum si solutii care sa se poata rasfrange pe mai multe tari.

Un lucru bun este si revenirea in boardul ECU al lui Theodoros Tsorbatzoglou in functia de secretar general, care este un tip extrem de experimentat si rutinat, are o gandire foarte buna in ceea ce inseamna organizarea sahului. Revin iarasi la presedinte,  pentru ca ECU, mai mult decat FIDE, este o organizatie care este orientata catre presedinte. El da tonul ca pondere mai mult decat la alte organizatii in principiu. Danailov avea anumite lipsuri ca lider (ca si conducator). Sper, si senzatia mea este ca Zorab are mai multe calitati pentru ce inseamna a fi lider. Are viziune, strategie si niste obiective pe  care sa le poata propune si dupa aceea sa le si indeplineasca.

NJ: Multumesc. Sa revenim pe taram romanesc. Ca fost presedinte FR Sah si actual vice ECU ati ajutat sahul romanesc sa iasa dintr-o perioada extrem de grea. Cum il regasiti dupa atatia ani privindu-l prin ochii unui simplu jucator?

ISD: Eu nu am pierdut legatura cu sahul in aceasta perioada si chiar daca nu am jucat la masa, stiu ce s-a intamplat. Am vizitat competitii, am stat de vorba cu oamenii s.a.m.d.. Din pacate, acea perioada de care vorbim a produs cateva efecte care si acum se resimt. Abia acum , in ultimii ani a aparut o noua generatie de antrenori tineri, capabili, competenti, care au avut in spate o cariera si au in continuare o activitate sahistica de nivel mare, maestrul international, chiar mari maestrii. Si din mana lor deja se formeaza copiii, juniori, tineri. Acesti antrenori sunt deja foarte cautati, au o cota buna in lumea sahului, dar iata ca a trebuit sa treaca un numar mare de ani prin care cumva ei sa renunte la pretentiile de mare performanta cu toate ca multi dintre ei joaca in continuare. Si ma refer la un Vlad Jianu sau Gergely Szabo, dar sper sa se hotarasca sa se implice doar in partea de antrenorat. Revin, pentru ca a fost un hiatus multi ani de zile in care niste antrenori buni au parasit sahul, altii nu au venit in loc si a trebuit sa creasca aceasta generatie de antrenori. Este un lucru foarte foarte important, ei au experienta, au jucat mult prin strainatate, au jucat prin ligi puternice din alte tari, sunt si membrii ai echipelor nationale a Romaniei. Atunci pe mana lor, cu experienta celor care au o oarecare varsta, au crescut din nou valoarea si se vad ultimele rezultate.

NJ: Tot ca jucator, probabil ati observat ideea generala a jucatorilor amatori, destui antrenori, conducatori de cluburi care au impresia unei rupturi intre marea masa a sahistilor si institutia federatiei. Este reala?

ISD: Eu nu consider ca exista o ruptura intre marea masa a jucatorilor si conducerea federatiei pentru ca insasi federatia, consiliul director este format din oameni care asta fac. Sunt conducatori de cluburi, joaca sah. Uitati-va la cazul domnului Jugaru de la Galati. Face parte dintr-o generatie tanara de organizatori, au creeat centre de juniori, cu rezultate notabile. In conducerea federatiei avem Timisoara, avem Iasul, avem Constanta, centre puternice in care se organizeaza permanent evenimente, vin multi sportivi sa joace, sunt mari organizatori de turnee si atunci eu sunt convins ca exista acest dialog si acest schimb de informatii intre participanti, intre sportivi si conducerea federatiei. Tocmai de asta daca luam dpdv al organizarii, daca nu avem organizarea de concursuri, de competitii, ne-ar fi foarte greu si de aici pleaca totul. Puteti privi si competitiile organizate in ultimii 5 ani: doua mondiale, doua europene, desfasurate la Iasi. Iarasi inseamna o realizare si un succes.

NJ: Este imbucurator ceea ce spuneti dumneavoastra, numai ca pe blogul nostru se vad altfel lucrurile. Intr-adevar, s-a apelat la consultarea opiniei publice, dar practic hotararile s-au luat doar la nivel de conducere fara a se tine insa cont de parerile multor iubitori ai sahului. Sa ma refer aici doar la schimbarea statutului unde au fost multe dezbateri pe aceasta tema si pana la urma nu a iesit nimic. A ramas in vigoare tot cel vechi. In acest sens ma refer la ruptura.

ISD: Eu sunt de acord. Ar trebui sa vedem cazuri concrete, sa vedem ce a insemnat … cum s-a judecat sau cum s-a solutionat fiecare chestiune in parte. Nu sunt in masura sa raspund, chiar am lipsit de la acele AG, dar am inteles ca nu s-a aprobat pentru ca a fost lipsa de cvorum.

NJ: A fost cvorum, dar nu s-a aprobat pentru ca s-a gandit gresit.

ISD: Altceva nu stiu.

NJ: Insist pe aceasta presupusa ruptura deoarece dumneavoastra ati avut ocazia sa luati contact cu modul de desfasurare al unor competitii nationale din Europa. Vedeti vreo diferenta sau paralela intre celalte sisteme competitionale si cel actual din Romania?

Dobronauteanu vs Giurumia

ISD: In mod cert sunt doua aspecte. Una ar fi ca fiecare tara la nivelul ei are anumite caracteristici, particularitati in ceea ce priveste sahul. Ma refer la o traditie mai lunga, mai recenta, evolutie, nivelul de performanta, samd. A doua chestiune ar fi in mod sigur ca schimbul de experienta si de informatii dintre tari  ajuta sa intelegem de ce unii fac intr-un fel si altii in alt fel, care este situatia la unii sau la altii, si fiecare sa implementeze ce este mai bun pentru ei. Imi aduc aminte ca si pe vremea mea au fost discutii referitoare la numarul de jucatori straini in echipele divizionare. Normal si la noi in tara erau doua tabere. Unii vroiau mai mult, ceilalti mai putin. Iei o decizie, nemultumesti o parte din ei, mai multi, mai putini, nu stiu. Acum ce inseamna sa sprijini sportul acesta? Aduci de afara jucatori care iti ridica nivelul, care iti dau un exemplu, dar in acelasi timp excluzi jucatori romani de la primele mese sau tocmai mergand numai cu jucatori romani, dar care altfel, probabil ca ei nu isi vor ridica nivelul. Ambele variante pot fi in interesul sahului romanesc,  dar la un moment dat trebuie luata o decizie.

Sunt multe federatii in Europa, din tari puternice, bogate chiar, dar federatiile sunt slabe, extrem de slabe si va dau exemplul Germaniei: Este invizibila! Ei sunt organizati la nivel de primarii, la nivel de ligi. Au 5 ligi. Si eu m-am intrebat acum cativa ani de zile, ce se intampla de ei au cele mai puternice echipe. Primariile au bugete pe care le aloca, nu toate desigur, dar fiind o tara atat de mare, la nivel public isi permit sa sustina si echipe de baschet si echipe de fotbal si tot felul de sporturi. Din toata Germania, poate fi o Bundesliga unde joaca cei mai buni jucatori din lume si atunci au si 5 sau 6 divizii inferioare, sprijinite in special de primarii.

La fel o alta tara cu mare activitate, openuri si turnee, este Spania. Federatia insa foarte slaba. La fel este si Italia. Nu am auzit de federatia Italiei si chiar au avut ceva probleme cu conducerea. Deci, daca venim mai spre Est, federatiile, prin traditie, prin cultura societatii, nu neaparat comunista, dar la nivel de federatie a fost o continuitate chiar si dinainte de razboaie. Bun, nu ca ar fi federatia ceva extraodinar, dar sahul era mai implementat la nivel de organizare si de aceea ar trebui sa vedem ce putem invata, ce putem lua de la altii si ceea ce avem noi. Si eu urmaresc acest lucru si o sa ajung si la “sahul in scoala” pentru ca sunt tot felul de dezbateri la nivel local, regional in alte tari, care nu se prea cunosc la noi. Si atunci cu cat schimbam informatii intre noi, cu atata suntem mai interesati sa putem implementa anumite chestiuni. Diferente, cum sa spun, eu vad chestiunea plecand de la baza. Cu cat sunt turnee mai multe, openuri de week-end, cu premii mai mari sau mai mici, sah rapid si blitzuri, cu atata e mai bine. Acest lucru trebuie incurajat si ar trebui o activitate cat mai mare la baza in genul openurilor la care pot participa copii, tineri, adulti, pensionari samd. Aici am senzatia ca si la nivel de openuri puternice s-a mai pierdut un pic in Romania. Chiar daca nu au un fond de premiere foarte mare sa zicem 10-20.000 lei, totusi se gasesc foarte greu. Daca mai avem un open Arad si se mai incearca ceva prin alte zone ale tarii. Sunt foarte, foarte putine fata de acum 10 ani si mai bine.

NJ: Ati pomenit de programul sah in scoala. Avem decizii clare, atat politice, cat si administrative, dar practic programul este ca si inexistent. Credeti ca sistemul pus la punct de FRSah si MEN este bun? S-au luat niste decizii pripite fata de cursul firesc al societatii?

ISD: In primul rand, trebuie precizat ca in cadrul programului sah in scoala exista un context legislativ care e dat si trebuie sa fie aliniat cu cel european si la fel este dat de implicarea si de interesul copiiilor si al scolilor care au un numar limitat de ore. Sunt probleme cu profesorii, s-a redus programa scolara, deci in mod cert, o materie noua obligatorie care sa intre, presupunand ca profesorii vor fi pregatiti pe treaba asta, este aproape imposibil. Atunci variantele sunt aceste optionale pe directiile care sunt dupa ore, dar oficial in cadrul scolii, sau cum ziceam din lista de optionale. Eu am avut intalniri cu un ministru si cu un secretar de stat, inca de acum ani buni de zile, dupa care am mai avut intrevederi si pe vremea lui Constantin Dimitriu. Se avanseaza foarte greu in aceasta problema a ajustarii in cadrul concret creat, cum se poate integra in aceste grupe optionale de materii samd. Dupa simpozionul de anul trecut pe care l-am gandit anticipat cu MEN si MSportului prin contributia domnului Iacoban, a fost o recunoastere si pe care domnul ministru Pricopie , care il stim apropiat de sah, a spus : Bun, hai sa vedem cum putem sa aducem o recunoastere din toate partile la nivel de autoritate si atunci sa vedem posibilitatile. Si cum probabil vor fi origami, dansuri, etc, va fi si sahul intr-o lista de optionale. Se pregateste un al doilea ordin in care se vor defini cei care pot preda aceasta materie, pentru ca pana acum stim ca puteau preda cumva optional (cu statut de necalificat) daca nu era profesor de sport. Deci, va fi un pas inainte si deja am inceput formarile de cadre existente prin CCD au fost intalniri regionale cu inspectorii de sport, desi sahul nu este privit ca un sport (intr-un termen mai larg). Intre timp s-a aprobat si un manual auxiliar, s-a aprobat programa. Este ca oul si gaina. Dureaza ani de zile, va spun din experienta.

Faptul ca s-au facut niste pasi e bine pentru ca in momentul acesta oamenii pot porni cu incredere la drum, pot apela fonduri europene ca sa se perfectioneze pe resurse umane, samd. Oricum, in continuare va fi, daca decide scoala, face sahul, daca decide sa faca alte optiuni, va fi la latitudinea scolilor. Nu le putem obliga. In functie de cum va promova sau comunica fiecare la nivelul unei comune, unui sat, unui oras.

NJ: Credeti ca ar fi necesare dezbateri publice pe aceste teme cum ar fi sahul in scoala, sistemul competitional sau diverse alte subiecte importante?

ISD: Discutii si dezbateri periodice publice cu iubitorii sahului sunt benefice si binevenite oricand, pentru ca am exemplul ca oamenii cred ca sahul este materie optionala in scoala, lucru care noi il stim in federatie de vreo 8 ani de zile. La fel ca sahul este recunoscut in COR, dar daca facem un sondaj sa vedem cati dintre conducatorii de cluburi cunosc lucrurile astea vom vedea ca nu prea se cunosc. Nu spun ca este vina cuiva, dar va repet discutiile si dezbaterile sunt binevenite. De 2-3 ori pe an periodic stabilite sesiuni de intrebari si raspunsuri din care sa putem livra informatia si sa primim feed-back.

NJ: Acest lucru ar trebui sa pleca de la federatie?

ISD:In mod cert.

NJBlogul nostru are o idee. Realizarea unor video conferinte la care sa participe toti doritorii cu o inscriere prealabila autentificata prin nume real.

ISD: Da, e o idee buna. Se pot realiza aceste dezbateri insa, si la campionatele natioanale sau finalele de juniori, divizii, unde sa avem o ora de discutii libere, eventual cu o ordine de zi si daca nu se ajunge la nici-un rezultat, atunci ne mai vedem si seara. Poate sunt nelamuriri, poate frustrari, cineva din federatie spune ca cineva a facut nu stiu ce dar si viceversa, ca federatia nu comunica si oamenii nu cunosc ca s-au luat anumite decizii, etc.

NJ: Va multumesc mult, as fi dorit sa va mai intreb mai multe lucruri dar stiu ca trebuie sa va pregatiti pentru o partida din runda urmatoare a echipei la care jucati.

ISD: Va multumesc mult si eu si succes in activitatea blogului de sah.

Interviu realizat in octombrie 2014, Bucuresti.

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.