Dreptul la replica al domnului Ionut Serban Dobronauteanu la scrisoarea deschisa a domnului Sergiu Grunberg

Ionut Dobronauteanu

Stimati iubitori ai sahului,

Dat fiind ca scrisoarea deschisa a dl. Sergiu Grunberg contine numeroase acuzatii grave dintr-o paleta extinsa de subiecte si face referire si la perioada in care eu am fost presedinte al FRS, doresc sa imi exprim punctul de vedere pentru ca imi este evident ca numeroase afirmatii sunt neadevarate, deformeaza adevarul sau fac proces de intentie dl. Dumitriu.

In primul rand amintesc faptul ca membri federatiei si-au ales conducerea cu larga majoritate de voturi atat in 2006 cat si in 2010 atunci cand o buna parte dintre membri consiliului director au fost realesi. Membri CD sunt binecunoscuti in sahul romanesc, persoane cu experienta, cu activitate si sunt oameni cu personalitate. Nimeni nu a dorit sau a acceptat incalcarea statutului si a regulamentelor, ca sa nu mai pomenesc ca ochiul vigilent al ANST care a vegheat permanent in toti acesti 7 ani.

– “Dezbina si stapaneste” – proces de intentie evident. Dl. Dumitriu a spus din ziua in care a fost ales ca nu va mai candida la al doilea mandat, iar in urma cu cateva saptamani a confirmat iarasi, lucru cunoscut de multe persoane inclusiv de dl. Grunberg. Iar dovada finala ca nu a dorit sa “stapaneasca” a fost ca si-a si dat demisia, asa cum a declarat dl. Dumitriu din cauza uzurii si divergentelor din cadrul federatiei. Adica, urmand aceasta logica, Dumitriu a creat divergentele (intradevar, notorii intre diversi colegi de ai nostri) ca tot el sa isi dea demisia?!

– “Disciplina de partid”, “procedee noi in sistemul de vot(?)”, “decizii luate la cine de taina”, “nu respectam legea si regulamentele” – alte procese de intentie si neadevaruri daca aceste afirmatii se refera la Federatia Romana de Sah.

– “Nereguli financiare si legale” – cineva care are proprietatea cuvintelor trebuie sa vina cu exemple concrete, altfel eu sunt convins ca aceste afirmatii nu au nicio baza reala.

Si in mandatul meu, dl. Grunberg a tot repetat acuzatia ca “CD nu respecta deciziile CCAntrenori”, am cautat atunci in anul respectiv si am gasit ca, fata de propunerile CCA in numeroasele cazuri de stabilire a loturilor sau componentei echipelor nationale (juniori, seniori), existasera 2 situatii in care a fost inlocuit 1 sportiv din lista inaintata de CCA!

Iata doua prevederi de la art.19 din Statut, de la atributiile CD:

„j. Aproba regulamentele de organizare si desfasurare ale competitiilor oficiale interne, conceptia de selectie, pregatire si participare în competitii a sportivilor de performanta si sistemul de norme si cerinte tehnico-metodice specifice sahului de performanta.”

„m. Pe baza propunerilor formulate de Colegiul Central de Antrenori, aproba componenta loturilor olimpice si nationale, structura colectivelor tehnice si planurile de pregatire ale loturilor, inclusiv obiectivele de realizat…”

Am asistat la sedinta CD din 15 martie (cred ca a fost a 3-a oara in ultimii 3 ani cand particip la o sedinta a CD) si pot sa afirm ca toate intrebarile si nelamuririle au gasit raspuns, chiar era o problema serioasa sa existe nereguli financiare sau de procedura, poate colegii din CD vor confirma public si ei acest lucru, oricum este consemnat in registrul sedintelor CD.

M-a dezamagit faptul ca dl. Grunberg iese in spatiul public cu asemenea acuze periculoase cand avea posibilitatea sa ia cuvantul inca odata in cadrul adunarii generale, dupa discursul dlui Dumitriu. Sau putea sa fie prezent inca de vineri la sedinta CD, asa cum i-am sugerat in urma unor discutii pe care le-am avut pe teme de sahul de performanta. Presedintele invitase la sedinta de CD pe toti sefii de colegii si comisii si dl. Grunberg mi-a confirmat ca va fi prezent, nu a mai venit la sedinta…

Dupa cum am mai spus si in trecut, in mod natural apar intrebari si nelamuriri, unele dintre ele sunt si in scrisoarea dl Grunberg, acestea pot fi clarificate discutand in prima faza cu personalul angajat al FRS sau, dupa caz, cu membrii CD. Aceasta trebuie sa fie abordarea pozitiva si colegiala, iar daca acestea nu sunt clarificate, se poate adresa plenului CD sau in AG si in cazuri extreme in spatiu public, cum apar in presa acuzatii cu probe pe la alte federatii.

Este evident ca nu totul este roz in federatie si in sahul romanesc. Exista neimpliniri precum lipsa sponsorizarilor, a mediatizarii, etc., exista greseli (involuntare sau decizii care ulterior se dovedesc eronate) ale CD sau ale directoratului, dar imbucurator este ca miscarea sahista merge inainte in ciuda tuturor dificultatilor, ea trebuie imbunatatita si de aceea este nevoie de o implicare cat mai larga in viata federatiei!

Totodata sunt numeroase reusite in acesti ani, bine cunoscute iubitorilor sahului! Un exemplu aparent mic si ceva ce parea facil de obtinut: pentru omologarea manualelor de sah la METS au fost vreo 4-5 intalniri la varf ale dl. Dumitriu in cursul unui an de zile (am fost si eu prezent in cateva randuri) si s-a rezolvat dupa ce, exasperat de tergiversari, a facut taraboi… Cati bani a dat din buzunar in alte ocazii, cat timp, energie, si alte exemple spuse si la adunarea generala, acestea nu conteaza? Dar aprecierea pentru membrii CD care vin in Bucuresti la sedinte din orase indepartate, pierd timp si bani ca sa isi indeplineasca obligatiile si raspunderea asumata? Asta este intelegerea activitatii presedintelui si CD? Eu stiu si cred ca si dl Grunberg stie ce munca, ce implicare, ce consum si ce raspundere este sa conduci FRSah.

Acum, daca presedintele nu mai are “sprijin”, inseamna ca gata, sa ne lase? Asta este „Gens Una Sumus”?

Eu sunt convins ca mare parte a familiei sahistilor romani cunoaste situatia adevarata si are incredere in cei care au fost votati sa conduca federatia, iar lucrurile vor merge inainte prin actiunile si eforturile tuturor, inclusiv prin dezbateri si critici fundamentate, dar mai ales printr-o atitudine onesta si obiectiva!

Ion Serban Dobronauteanu

PS Sunt mult mai multe de discutat din scrisoarea deschisa, unele chestiuni care nu pot fi expuse public le-am transmis prin „scrisoare inchisa” electronica domnului Grunberg.

  • 6
  • 2229
  • 0

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.