Zi: 20 octombrie 2009

IQ-ul şi sahul (2)

Traducerea unui articol de Bill Wall

Aici puteti vedea prima parte a articolului

În 1942, Leta Hollingsworth a studiat copii cu un IQ de 180 sau mai mult. Printre acestia a fost si un jucător de şah care a devenit clasat la nivel naţional (caruia nu i s-a dat numele). Ea a aflat că varsta la care acestia au început sa vorbeasca şi sa citească a fost ceea ce i-a diferentiat cel mai mult pe aceşti copii de medie. Ea a observat că acestia nu reuşeau să dezvolte deprinderile dorite de munca într-o şcoală destinata copiilor obisnuiti.

Într-un astfel de cadru, copiii cu IQ ridicat petreceau mult timp lenevind şi visand cu ochii deschisi. De aceea şcoala a ajuns să le displaca. Ea a remarcat, de asemenea faptul că acestor copii

Citeste Articolul
  • 15
  • 639
  • 1

Piteşti:Florin Toma a obtinut titlul de maestru al sportului din studentie

Marea pasiune a târgovişteanului stabilit în Piteşti în urmă cu 48 de ani este sportul minţii, devenind maestru al şahului încă din anii studenţiei.

Pentru inginerul Florin Toma şahul a fost prima sa mare dragoste. Tainele sportului minţii le-a descoperit încă din copilărie, moştenind talentul de la tatăl său, cu care juca şah în fiecare zi.

Inginerul Florin Toma a reusit sa fie  maestru al şahului înca din anii studenţiei

Citeste Articolul
  • 8
  • 739
  • 5

Ultimele focuri de artificii de la Ohrid

Incheiem azi seria de partide de la Ohrid, cu inca doua. Sigur, numarul partidelor interesante a fost mult mai mare, dar in ziua de azi se joaca foarte mult sah, si, iata, maine incepe CE pe echipe plus CM de juniori, care vor continua sa ne ofere alte si alte partide.

Hoffmann,Micha1 (2513) – Gelfand,B (2756) [D43]

25th ECC Ohrid MKD (6), 09.10.2009

Citeste Articolul
  • 10
  • 638
  • 0

Sahul- cuvant magic in Serbia

Preocupat cu descoperirea realitatilor sahiste de prin locuri mai degraba exotice si neasteptate (Kenya, Afghanistan samd), era sa nu observ un articolas ce sare in ochi de la primele randuri.  Iata ce are de spus un m are maestru bulgar despre sahul in Serbia. Oare despre sahul in Romania ce ar avea de spus?

Sahul este un cuvant magic in Serbia. De cate ori trec granita, intotdeauna spun ca sunt sahist. Asta ma scuteste de mult timp pierdut si de cautari intuile prin bagaje, deoarece toti sahistii sunt foarte respectati in Serbia.

Uneori incep sa stau de vorba cu oameni obisnuiti despre trecutul glorios al Serbiei in sah, cu Gliga (Gligoric) si Ljuba (Ljubojevic) eroii principali.

Gligoric si Ljubojevic, doi mari sahisti de care au auzit toti sarbii. Oare cati romani au auzit de Nisipeanu?

Citeste Articolul
  • 9
  • 644
  • 2

Magnus Carlsen : “Kasparov a avut o influenta majora asupra mea” (2)

AICI PUTETI CITI PARTEA I

Din nou esti foarte modest. Ai putea sa spui “Taci din gura, om batran, sunt mai tanar si mai bun!”….Performanta ta in China a fost incredibila, dar este un lucru care m-a pus pe ganduri, imbracamintea pe care ai purtat-o. Ai jucat intr-un kimono. A fost obligatoriu?

A trebuit sa aparem in- poate ca nu ar trebui sa spun acest cuvant- costume. Asadar, intrucat a trebuit sa port imbracaminte chinezeasca, m-am gandit sa merg pana la capat. Este un fapt dovedit stiintific ca este o idee buna sa porti rosu. Spre exemplu la lupte jucatorul in rosu tinde sa-l invinga pe cel in albastru.

Citeste Articolul
  • 8
  • 471
  • 0

Miniatura zilei (58): O frumoasa realizare a lui Ribli, care a renuntat la dama pentru compensatie (daca asa ceva exista)!



Dupa cum bine zicea cineva: Studierea miniaturilor aduce multe beneficii. In primul rand, aproape intotdeauna, castigatorul invinge repede pentru ca adversarul lui face ceva (foarte) rau, pe care nu ar fi trebuit sa-l faca in deschidere. In al doilea rand, si legat de primul motiv, invatam ce nu trebuie sa facem. In al treilea rand, si legat de primele doua motive, invatam cum sa punem capat unei partide in care adversarul joaca gresit deschiderea. In al patrulea rand, miniaturile nu cer atat de mult timp pentru a le analiza si a trece mai departe. In al cincilea rand, miniaturile sunt de obicei tactice in natura, asa ca avem oportunitatea sa vedem tactica la lucru in partide. In al saselea rand, putem sa jucam usor intreaga partida din memorie. Si nu in ultimul rand, sunt si foarte interesante de urmarit.

Miguel A Quinteros Zoltan Ribli

Montilla (Spain) 1974  ·  Nimzo-Indian Defense: Classical. Berlin Variation Pirc Variation (E39)

Citeste Articolul
  • 10
  • 497
  • 0