Magnus Carlsen : “Kasparov a avut o influenta majora asupra mea” (2)

AICI PUTETI CITI PARTEA I

Din nou esti foarte modest. Ai putea sa spui “Taci din gura, om batran, sunt mai tanar si mai bun!”….Performanta ta in China a fost incredibila, dar este un lucru care m-a pus pe ganduri, imbracamintea pe care ai purtat-o. Ai jucat intr-un kimono. A fost obligatoriu?

A trebuit sa aparem in- poate ca nu ar trebui sa spun acest cuvant- costume. Asadar, intrucat a trebuit sa port imbracaminte chinezeasca, m-am gandit sa merg pana la capat. Este un fapt dovedit stiintific ca este o idee buna sa porti rosu. Spre exemplu la lupte jucatorul in rosu tinde sa-l invinga pe cel in albastru.

4587a4cag74b0e0d3f2d26902

Adversarul vede ca un taur si incepe sa turbeze? Sau deoarece rosu este culoarea iubirii, jucatorii care se infrunta la tabla se pot implica sentimental? Asta e ceva la care trebuie sa fi atent. Tipii astia sunt vulpi batrane! …Exista reguli privind imbracamiontea pe care o poti purta la turnee in general? Sau poti sa apari intr-un tricou psihedelic plin de cercuri confuze cu scopul de a-i da adversarului dureri de cap, si sa nu se poata concentra?

Anumiti jucatori –cum ar fi Topalov- obisnuiau sa poarte tricouri colorate in mod deliberat. Dar in cele mai multe turnee exista un fel de cod al hainelor.

Dar jucatori care s-au dat cu prea mult deodorant ai intalnit?

Nu am trait experienta aceasta.

Ti s-a intamplat sa te afli pe langa un jucator care mirosea urat?

Da…

Ai devenit cel mai tanar mare maestru din lume la 13 ani. Asta a fost in Dubai, avem cateva poze. Aratai fericit desigur, dar la un moment dat pareai ca ai inceput sa gandesti “Ce naiba cauta Ben Redic Fy Fazan aici? Unde este Ludvig?” Ti-a fost frica?

Nu cred ca ma gandeam la asta.

magnus-carlsen-15730

Magnus Carlsen la 13 ani, obtinand titlul de GM

I-am rugat pe cititorii nostrii sa ne trimita cate o intrebare. Iata ce are de intrebat Erik “Ai acces la multe femei cand joci sah? Nu este chiar cel mai bun sport pentru asta, sau ma insel?” Se inseala?

Nu, nu se inseala in intregime.

Nu in intregime, inteleg. Este loc pentru mai multe!… Cat de mult poate sa dureze o partida de sah?

Exista controlul timpului, asa ca o partida nu dureaza niciodata mai mult de 7 ore. Am jucta partide de 7 ore de cateva ori in trecut. Este foarte obositor. Daca pierzi o partida de sah care dureaza 7 ore, iti vine sa te lasi de sah.

Am auzit ca recordul mondial este de 24 ore si 30 minute?

Da, dar asta era pe vremea cand existau partide intrerupte. Jucai cateva ore, apoi te duceai acasa, luai cina, jucai iar cateva ore, te duceai acasa. Si incepeai din nou in ziua urmatoare.

Pare ca a fost o idee buna renuntarea la intrerupte.

Da, spre sfarsitul turneului erau jucatori cu partide mai multe, altii cu mai putine, si tot asa. Este un lucru bun ca nu se mai intrerup partidele.

Cand ti-ai dat seama ca esti super-bun la sah?

Nu cred ca am folosit vreodata aceste cuvinte ca sa ma descriu.

Pai cam este timpul, ai ratingul numarul doi in lume!

Am inceput sa joc mai tarziu decat majoritatea celor din generatia mea. Atunci cand am inceput sa-i inving asta mi-a dat sperante ca pot sa devin cel mai bun jucator din Norvegia.

(SURSA: CHESSDOM- interviu preluat de la  Golden Goal)

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.