Sahul- cuvant magic in Serbia

Preocupat cu descoperirea realitatilor sahiste de prin locuri mai degraba exotice si neasteptate (Kenya, Afghanistan samd), era sa nu observ un articolas ce sare in ochi de la primele randuri.  Iata ce are de spus un m are maestru bulgar despre sahul in Serbia. Oare despre sahul in Romania ce ar avea de spus?

Sahul este un cuvant magic in Serbia. De cate ori trec granita, intotdeauna spun ca sunt sahist. Asta ma scuteste de mult timp pierdut si de cautari intuile prin bagaje, deoarece toti sahistii sunt foarte respectati in Serbia.

Uneori incep sa stau de vorba cu oameni obisnuiti despre trecutul glorios al Serbiei in sah, cu Gliga (Gligoric) si Ljuba (Ljubojevic) eroii principali.

svetozargligoric ljubomir_ljubojevic45

Gligoric si Ljubojevic, doi mari sahisti de care au auzit toti sarbii. Oare cati romani au auzit de Nisipeanu?

Acum cativa ani, datorita restricitiilor pe care le-a avut Serbia, sahul a suferit mult, deoarece aproape toti sarbii au fost nevoiti sa ramana acasa. Aceasta a fost perioada cand sarbilor li s-a permis sa joaca in toate ligile, iar aceasta decizie le-a mentinut intact spiritul lor de lupta.

Mai tarziu, sahul a primit respectul cuvenit. Jucatorii sarbi care au obtinut rezultare bune, si au castigat medalii la competitille europene sau olimpiade, precum si antrenorii lor, au primit sprijin de la guvern- salarii destul de adecvate cu situatia economica, si asta le da sansa de a trai bine.

(SURSA: DEJAN BOJKOV’S BLOG ‘What happens in Serbia”)

ALTE POSTARI RELEVANTE

2 Comentarii

  • dan_bujor

    Poate ca razboiul (detestabil, desigur, pentru orice om care pretuieste viata) i-a facut pe sarbi sa vada ce au de facut, sa inteleaga care sunt lucrurile importante, si sa-si pretuiasca valorile. Oare noi, care ne luptam “doar” cu mizeria morala, cu coruptia si incompetenta la toate nivelurile, vom putea sa iesim vreodata din aceasta “cloaca”? Si daca da, lucrul acesta se va intampla pe aceste meleaguri (sau singura speranta este dincolo de granite)?

    octombrie 20, 2009 - 1:58 pm Raspunde
  • Jack

    imperfectiunea face parte din fiintza noastra

    octombrie 20, 2009 - 8:49 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.