Piteşti:Florin Toma a obtinut titlul de maestru al sportului din studentie

Marea pasiune a târgovişteanului stabilit în Piteşti în urmă cu 48 de ani este sportul minţii, devenind maestru al şahului încă din anii studenţiei.

Pentru inginerul Florin Toma şahul a fost prima sa mare dragoste. Tainele sportului minţii le-a descoperit încă din copilărie, moştenind talentul de la tatăl său, cu care juca şah în fiecare zi.

toma_0

Inginerul Florin Toma a reusit sa fie  maestru al şahului înca din anii studenţiei

Joacă şah de la 6 ani
„M-am apucat de şah încă de mic. Primele mutări le-am făcut cu tatăl meu, la vârsta de 6 ani. El mi-a înduflat . Jucam şah câte trei- patru ore pe zi”, poveşteşte şahistul născut în Târgovişte. La puţin timp după ce a intrat pe băncile şcolii, Florin Toma s-a înscris într-un club de şah din Piteşti, localitate în care s-a mutat cu familia din 1961, şi a dominat timp de cinci ani întrecerile judeţene la juniori.

„Am fost cinci ani campion judeţean la juniori şi astfel am fost cooptat  în echipa reprezentativă a judeţului”, spune Florin Toma. Cu selecţionata Argeşului, târgovişteanul a promovat în Divizia A de şah, la nivel naţional, în anul 1986, şi a colindat aproape toată ţara cu tabla de şah în mână. În timpul liceului, Florin Toma a devenit cel mai bun şahist din ţară.

„ Cu echipa liceului ne-am calificat la faza naţională pe licee. Competiţia s-a derulat la Herculane. În finală am ajuns noi alături de selecţionata unui al tliceu din Rm. Vâlcea. Înainte de finală, scorul era egal, 3-3, astfel că titlul naţional era în mâinile noastre. Până atunci, eu nu pierdusem niciun meci. La fel şi adversarul meu din Vâlcea. Finala a durat trei ore. La final, am ieşit învingători. A fost cea mai frumoasă victorie la masa de şah”, recunoaşte Florin Toma.


A rata un examen la facultate de dragul şahului
Ulterior, a sacrificat pentru castigarea titlului de maestru al sportului pe care l-a obtinut în 1984 i-a adus prima restanţă la facultate.

„ Eram student la Facultatea de Ingineri din Piteşti. Aveam categoria I la nivelul judeţeului şi, ca să obţin diploma de maestru, trebuia să particip la trei turnee importante în ţară. Ultimul turneu s-a ţinut în staţiunea Felix, chiar în timpul sesiunii din februarie la facultate. Am avut de ales între concursul de şah şi examenul la facultate. În cele din urmă am mers la concursul de şah şi am obţinut titlul de maestru, însă m-am ales cu restanţă la examen. A fost prima şi singura restanţă din anii mei de studenţie”, afirmă şahistul Florin Toma.

După Revoluţia din 1989, Florin Toma a lăsat-o mai moale cu şahul, pentru că nu mai avea timp să patricipe la concursuri din cauza serviciului.

„ După Revoluţie, m-am angajat ca inginer la Uzina Dacia şi nu mai puteam merge la competiţiile de şah din ţară”, completeză Florin Toma.

După facultate, şahul a trecut, aşadar, în plan secund pentru inginerul născut la Târgovişte. Acum, maestrul joacă şah doar de plăcere, în timpul liber, şi în paralel participă la competiţiile naţionale de tenis de masă, punând bazele propriului club de tenis, Club 20, în 2003.

„ Din 1993 până în 2003 nu am participat la nicio competiţie sportivă, pentru că am fost plecat deserori din ţară cu serviciul. Momentan, joc şah de plăcere, cu prietenii, şi particip cu echipa de la Club 20 la întrecerile de tenis de masă naţionale şi internaţionale”, conchide Florin Toma.
Cum aţi defini şahul?


În şah există un dicton: . Şahul este un joc în care îţi faci strategia în funcţie de adversar. Fie ataci, fie stai la apărare şi aştepţi greşeala adversarului.
Faceţi parte din categoria celor care aşteaptă greşeala adversarului la masa de şah?
Despre mine, nu pot spune că sunt nici atacant, nici apărător, ca să folosesc termeni din fotbal. Sunt mijlocaş. Atac atunci când adversarul îmi permite. În rest, aştept greşeala adversarului.
Ce-i place
„Cel mai mult îmi place să călătoresc pentru a descoperi locuri şi oameni noi. Sunt înnebunit să descopăr legendele Olimpului, motiv pentru care am fost de mai multe ori în Grecia şi în Creta”, subliniază Florin Toma
Ce nu-i place
„ Detest minciuna şi prostia. Cum se spune, decât să pleci cu un prost la drum, mai bine stai acasă. Astfel de oameni ar trebui să trăiască izolat de restul lumii, ca să nu-i strice şi pe cei din jurul lor”, precizează maestrul de şah.

Profil: Florin Toma
Născut: 24 februarie 1959 ( Târgovişte)
Studii: Facultatea de Ingineri din cadrul Universităţii Piteşti
Experienţă: inginer
Familie: este căsătorit, are doi copii

(Sursa: Scris de Ionut Ghergu pe www.adevarul.ro)

5 Comentarii

 • Jack

  interesanta facultatea asta ,de ingineri
  exista numai in pitesti ?maestrul asta are timp de tenis de masa dar de sah nu
  o fi fost mijlocas la sah
  superbe articolele scrise de reporteri nesahisti , mor dupa ele

  octombrie 20, 2009 - 8:57 pm Raspunde
 • Niki

  A mai fost un articol despre un “campion” din Valcea. Cred ca e aceeasi viziune ezoterica a autorului.

  octombrie 20, 2009 - 10:27 pm Raspunde
  • ceausescuiulian

   Niki,Jack: Daca ne uitam anul trecut in presa romaneasca, erau 2-3 articole pe an despre sah. Acum apar saptamanal 2-3 articole, plus stiri despre manifestarile sahiste zilnice. Trebuie sa vedem si jumatatea plina a paharului, pentru ca dincolo de unele comparatii sau articole putin fortate, gasim si multe lucruri interesante din teritoriu.Pana la urma se vorbeste despre SAH, iar asta poate sa ajute pentru promovarea lui in Romania. In rest sunt de acord cu voi vis-a-vis de viziunea autorului, desi incerc si eu sa mai scot ceea ce este neavenit si nepotrivit. Asta pentru a nu scoate in evidenta greselile flagrante ale celor care nu sunt din bransa si folosesc termeni nepotriviti. In rest cred ca este benefica aceasta “invazie” de articole sahiste, bune sau rele. Pana la capat avem reclame bune si rele, important este ca AVEM informatie despre sah.

   octombrie 21, 2009 - 10:54 am Raspunde
 • niki

  Daca respectivul articol, care pleaca din start cu premiza gresita ca domnul respectiv a fost vreodata maestru, il catalogam ca articol de sah, putem sa apreciem stropul de promovare adus fenomenului.

  octombrie 21, 2009 - 2:46 pm Raspunde
 • Jack

  sund de acord si cu dl niki si cu dumneavoastra domnule ceausescu .e bine ca apar articole de sah
  sigur ca vreau asa ceva
  dar numai noi stim ce greu se ajunge maestru pentru titlu de maestru trebuie sa muncesti foarte mult
  si domunl respectiv l a obtinut in anii studentiei la facultatea de ingineri
  bravo lui dar ma indoiesc de acest lucru .eu vreau sa se scrie despre sah dar profesionist cum o faceti dvs si multi altii de aici
  cu multa stima pe curand

  octombrie 21, 2009 - 6:29 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.