Memorialul Tal- cronica rundei 3

Cronica rundei a 3-a de la Memorialul Tal este o traducere de pe siteul Chess in Translation, si apartine in original GM-ului rus Sergey Shipov.

Karjakin 1/2 – 1/2 Nakamura

http://chessintranslation.com/wp-content/uploads/2010/11/Karjakin-Nakamura.jpg

Nakamura incepe sa devina un jucator tipic de elita- gata sa joace orice pozitie, oricat de seaca, gata sa se tarasca pe tabla ca un gandac din colt in colt- cat timp poate sa reziste. La fel si in partida din runda a 3-a, a rezistat, aratand o excelenta tehnica defensiva. Se pare ca Karjakin a luat cu piesa gresita la mutarea 18. El ar fi avut sanse mai multe de victorie dupa 18. Nxe4!? In partida, americanul a dus jocul pana intr-un final de turnuri unde a exploatat tendinta de remiza a acestui final despre care a scris Tarrasch.

Aronian 1 – 0 Gelfand

Partida zilei. Levon a aratat o bordare creativa a partidei si o forma buna. Tot jocul lui, incepand cu 5. Qd3!?, continuand cu noutatea 12. Nh4 si incheind cu manevra paralizanta 28. Nb7! a dus la o partida unitara, foarte buna.

Boris, in mod clar, a ratat resurse defensive importante imediat dupa iesirea din deschidere.  Pozitia Negrului arata deja mizerabil dupa mutarea a 16-a. Printr-un proces de eliminare trebuie luat in considerare 13…Nxc4!? in loc de captura automata 13…Qxf6. Analiza ne arata ca dupa schimbul damelor Negrul tine pozitia, si ca in concluzie asa trebuia jucat. In partida, puternica presiune in centru a Albului a dus la o victorie logica.

Grischuk 1/2 – 1/2 Wang Hao

http://chessintranslation.com/wp-content/uploads/2010/11/Grischuk-and-Wang-Hao-after-the-game.jpg

Un efort lipsit de succes din partea jucatorului rus. Jucatorii chinezi sunt in mod traditional puternici in Apararea Slava; ei o inteleg bine si se descurca cu succes in structurile de pioni care apar. Sasha a incercat sa evite schimbul figurilor usoare, dar a ajuns sa-si creeze lui probleme cu dezvoltarea, in timp ce Negrul si-a incheiat cu bine dezvoltarea. Realizand la timp ce s-a intamplat Grischuk a repetat pozitia. Se pare ca Wang Hao a inceput sa se descurce in societatea inalta a sahului mondial.

Eljanov 0 – 1 Kramnik

Un caz tipic de obtinere a unei victorii din nimic intr-o partida dintre un favorit si un outsider. Eljanov a avut un start extrem de slab si si-a pierdut increderea in fortele proprii. Kramnik a simtit slabiciunile adversarului si a inceput sa joace in mod deliberat la victorie intr-un final un pic mai slab. Obiectiv vorbind, eforturile lui Vladimir ar fi trebuit sa duca la probleme serioase pentru Negru (am gasit cateva asemenea situatii cand am analizat partida), dar Pavel s-a dovedit a fi intr-o stare mentala atat de deplorabila incat nu a putut sa depaseasca tentatia de a juca doar pentru remiza- ceea ce a dus la ruinarea pozitiei sale, lent dar sigur. Per total, riscurile pragmatice pe care si le-a asumat Kramnik s-au justificat.

Shirov 0 – 1 Mamedyarov

Cand doi jucatori creativi si agresivi s-au angajat intr-o lupta fara compromisuri iese o partida nebunesc de complexa in care, de regula, spectatorii nu inteleg nimic. In aceasta partida chiar si echipamentul tehnic si-a iesit din minti! Transmisiunea live s-a blocat mult timp… Shirov, din cate se poate intelege, a avut avantaj dupa deschidere si apoi… In general va dura ceva timp ca sa intelegem ce s-a intamplat in aceasta partida.Un lucru este clar. Un asemenea start din partea unuia dintre cei mai respectati jucatori de turneu – Shirov– este principala surpriza negativa pana acum.

http://chessintranslation.com/wp-content/uploads/2010/11/Mamedyarov.jpg

AICI PUTETI VEDEA PARTIDELE: http://www.colclubi.site11.com/Partide/tal1_4/tal1_4.htm

SURSA: http://www.chessintranslation.com/2010/11/sergey-shipov-on-the-tal-memorial-rd-3/

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.