Memorialul Tal- cronica rundei 4

In ciuda faptului ca toate partidele rundei a 4-a s-au incheiat remiza, cu siguranta s-a luptat mult….

Nakamura – Kramnik

http://chessintranslation.com/wp-content/uploads/2010/11/Nakamura-Kramnik-CV.jpg

Kramnik si Nakamura analizand spectaculoasa partida incheiata cu sah etern | foto: ChessVibes
Senzatia rundei, si poate a intregului turneu, nu s-a mai intamplat pana la urma. Kramnik nu s-a descurcat bine in pozitia ce a rezultat dupa deschidere (in loc de 15…Be6?! ar fi trebuit sa aleaga 15…Bd7!), si Nakamura a obtinut un atac puternic care ar fi trebuit sa duca la victorie in mai mult de un loc, dar el nu a gasit cele mai precise mutari. Poate Nakamura a fost un pic nervos- pana la urma nu in fiecare zi obtii o pozitie castigata impotriva unui asemenea adversar…

Cel mai clar moment: in loc de 23. Rd1 exista foarte puternica 23. Rhe1! cu doua idei- aducerea nebunului in b5 via e8 si cu amenintarea Re6-e7xg7! si apoi infiltrarea celei de-a doua ture la e7 cu atac de mat.

Mamedyarov – Aronian

Nu putem sa nu admiram jocul lui Aronian. Este greu de gasit greseli in jocul lui chiar si pentru un comentator de specialitate inarmat cu un computer puternic. S-ar parea ca Albul a avut o pozitie mai bina, dar Negrul a simplificat jocul si a dus jocul spre un final egal. Mamedyarov nu are ce sa-si reproseze. El a facut tot ce a putut, dar tendinta de remiza a pozitiei s-a dovedit mare. Rezultatul a fost 100% logic.

http://chessintranslation.com/wp-content/uploads/2010/11/Aronian-Mamedyarov-CN.jpg
Aronian – Mamedyarov | foto: Chess-News

Gelfand – Grischuk

In aceasta partida, avantajul a trecut pe rand de ambele parti. La iesirea din deschidere Grischuk s-a grabit prea mult sa deschida centrul cu 18…c5. Dupa 19. Nf3 cxd4 Gelfand ar fi putut profita de faptul ca avea piesele aliniate pe coloana d cu o combinatie eleganta: 20. Nxd4! Nbd7 21. e5 Nd5 (sau 21…Nh5 22. Be3 Nxe5? 23. Nxe6 Qa5 24. Rd5!) 22. Nxe6! fxe6 23. Nxd5 exd5 24. Rxd5 si dupa ce cade calul din d7 situatia devine clara.

Dupa mutarea mai modesta 20. Rxd4 Negrul a reusit cu succes sa echilibreze pozitia. Ultima sansa a Albului de a lupta pentru victorie a fost 27. Nh4 (in loc de 27. a5) 27…Bxd6 28. Nf5, dar analizele arata ca se ajunge la o pozitie egala- si mai mult aproape toate mutarile Negrului sunt fortate.

In partida Gelfand a intrat intr-o pozitie extrem de periculoasa. Daca Negrul ar fi jucat 35…Rce8! in loc de 35…Kxg7 atunci Albul nu ar fi reusit sa scape cu remiza atat de usor ca in partida. In general, combatantii au aratat un joc curajos dand mult de lucru comentatorilor…

Karjakin – Shirov

http://chessintranslation.com/wp-content/uploads/2010/11/Shirov-RCF.jpg
A fost un turneu dur pentru Shirov pana acum| foto: russiachess.org

Norocul a zambit pana la urma ultimilor clasati, desi totul facea sa para ca atat Shirov cat si Eljanov o sa piarda iar. Dar ei au supravietuit!

Shirov si-a reamintit cu greu teoria la tabla, in timp ce Karjakin a mutat repede si cu incredere. Pana sa vina noutatea (23. Nd5 in loc de 23. Rad1 jucata anterior) avantajul Albului pe ceas devenise imens, si pozitia Negrului departe de a fi placuta. Se parea ca Albul are in fata doar o sarcina tehnica in fata lui, avand o calitate in plus. Pentru o vreme, pana la un punct, Karjakin a condus jocul cu mare incredere, dar nu a reusit sa-l conduca spre victorie. In loc de 39. Kxh4 el ar fi trebuit sa aleaga 39. R7xd6+ Bxd6 40. Rxd6+ Kh5 41. Rxa6. Probabil ca el se temea de linia 41…Bc4 42. Rc6 Bf1+ 43. Kh2 Kg4, dar dupa 44. a4 Kxf4 45. Rxc3 Ke5 46. a5 – pionul trecut al Albului este foarte puternic, in timp ce pionii Negrului urmeaza sa cada gradual. Probabil ca Albul ar fi castigat in aceasta pozitie.

Dar asa cuma continuat partida Negrul a obtinut suficient contrajoc ca sa supravietuiasca.

Wang Hao – Eljanov

http://chessintranslation.com/wp-content/uploads/2010/11/Wang-Hao-Eljanov-RCF.jpg
Eljanov- prima partida fara infrangere | foto: russiachess.org

Este pur si simplu uimitor faptul ca Eljanov a supravietuit azi! El a ales parca deliberat o linie din Deschiderea Engleza nefavorabila pentru Negru (in care Negrul suferise deja o infrangere in recenta partida Malakhov–Rodshtein) si apoi nu a aratat nici o imbunatatire substantiala. El a obtinut o pozitie clar mai rea (in care este dureros sa te uiti la pionul din c7) si incetul cu incetul se indrepta spre infrangere.

Wang Hao a presat conform tuturor legilor artei militare, si parea ca Negrul se indreapta spre o infrangere inevitabila. Asa ar fi fost, daca Albul nu ar fi jucat 57.Bd3 (in loc sa se infiltreze cu turnul 57.Rc8!). In analiza ce a urmat se pare ca victoria era inevitabila dupa 57.Rc8!

In partida Eljanov s-a salvat folosindu-se de nuantele subtile ale unui final de pioni. Ei bine, o asemenea salvare de la infrangere valoreaza ca unele victorii!

Sper ca dupa partidele de azi Alexei Shirov si Pavel Eljanov vor putea sa isi revina si sa inceapa sa adune puncte.

AICI PUTETI VEDEA PARTIDELE DE LA MEMORIALUL TAL DIN RUNDA 4

SURSA: http://www.chessintranslation.com/2010/11/sergey-shipov-on-the-tal-memorial-rd-4/

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.