Memorialul Tal- cronica rundei 7

http://www.chessvibes.com/plaatjes/talmem10/r7/hall.jpg

Wang Hao – Gelfand

http://www.chessvibes.com/plaatjes/talmem10/r7/wanghao.jpg
Wang Hao, intrebandu-se de ce a cedat Gelfand

Respectul general pentru marele maestru chinez creste de la o zi la alta in progresie geometrica. El s-a dovedit a fi nu numai talentat, ci si o persoana care invata repede. Este infricosator de imaginat cum va juca sah peste vreo 5 ani… In runda a 7-a, Wang Hao a obtinut o victorie pe deplin meritata, in ciuda faptului ca adversarul lui…a cedat intr-o pozitie in care era remiza!

Dar sa o luam pe rand.

Gelfand a jucat deschiderea bine si ar fi trebuit sa egaleze fara probleme. Dintre multele momente convenabile, atragem atentia asupra celui mai simplu: 18…c5! (in loc de mutarea insipida 18…Rab8) 19. dxc5 Nxc5 20. Nxc5 bxc5 – dupa care activitatea perechii de nebuni a Negrului este o compensatie suficienta pentru slabiciunea pionului c5. Mai mult, pionul inapoiat de la b2 este o problema pentru Alb.

Dupa aceea, Wang Hao a facut o demonstratie de tehnicitate si a pus presiune pe adversar intr-un joc de mijloc un pic mai bun  (Foarte buna 34. h4! – doar un jucator de mare clasa poate sa faca o asemenea mutare), si apoi intr-un final un pic mai bun. Nu este vina chinezului ca tendinta ca o partida de sah sa se incheie remiza este atat de mare. Dupa un joc excelent condus, Wang Hao a obtinut o pozitie care a parea pierduta pentru Negru dar care de fapt era remiza. In mod clar in acest moment Gelfand era pur si simplu obosit si s-a prabusit mental. Daca ar fi fost proaspat si in alerta, el ar fi jucat 75…Ke6 si a facut remiza usor. Ar fi putut sa urmeze 76.Rxg7 (76.Re8+ Kd7 77.Re2 Rb1 – si Negrul rezista) 76…Rg1+ 77.Kh5 Rh1+ 78.Kg4 Rg1+ 79.Kf3 Kf6 80.Rg8 Rxg6 – cu un final de pioni care este remiza.

Kramnik – Mamedyarov

http://www.chessvibes.com/plaatjes/talmem10/r7/kramnik-mamedyarov.jpg

Kramnik s-a decis sa joace la castig fara sa-si asume riscuri dar nu a reusit mai mult de remiza. Mamedyarov a jucat Apararea Grunfeld cu competenta si a obtinut un final relativ usor de tinut remiza. Incercarile lui Kramnik de a complica jocul au fost spectaculoase si interesante in felul lor, dar pana la urma ele nu au reprezentat un pericol real pentru Negru. De notat mutarea 30…g5! care i-a permis Negrului sa-si activeze turnurile. Restul a fost elementar. Remiza a fost rezultatul corect.

Grischuk – Shirov

http://www.chessvibes.com/plaatjes/talmem10/r7/grischuk-shirov.jpg

Un joc foarte important pentru teoria sahului. S-ar parea ca varianta pe care a ales-o Shirov este dezastruoasa pentru Negru- prin sacrificiul unui pion Albul a obtinut o initiativa periculoasa. Dupa ce Albul a ‘castigat’ o calitate s-a vazut nevoit in cele din urma sa lupte pentru salvarea partidei, deoarece Negrul si-a coordonat rapid piesele si a dezvoltat o initiativa cu multe amenintari. In loc de asta Albul ar fi putut sa-si mentina presiunea de piese in centru cu 21. Be2! e5 22. Bg3. Mi se pare ca in acel caz pozitia Negrului nu ar fi fost sanatoasa.

In partida, totusi, Shirov a obtinut sanse serioase de victorie, dar le-a lasat sa-i scape cu mutarea naturala 36…Rf8. Era mai buna varianta 36…Qa1+! 38. Kh2 Rf8, asa incat dupa 38. Rxb7 Qxa2 slabiciunea pionului f2 ar fi fost motiv de ingrijorare pentru Alb.

S-a ajuns finalmente la un final de turnuri si pioni (patru contra trei, pe acelasi flanc), pe care Albul l-a facut remiza fara probleme.

Eljanov – Karjakin

http://www.chessvibes.com/plaatjes/talmem10/r7/eljanov-karjakin2.jpg

O partida care va induce pesisim in tagma jucatorilor creativi carora nu le place sa studieze prea mult teoria deschiderilor, si cauta in schimb poteci nebatatorite. Elijanov a venit cu o surpriza in deschidere-  6. Bf4!?, dar asta nu i-a creat nici o problema lui Karjakin, care a reactionat precum un computer si a obtinut joc comfortabil cu Negru.

In aceasta partida Albul a fost cel care s-a chinuit sa obtina egalitate inca de la inceput. Si a reusit sa obtina o remiza. Este trist, dar este un fapt. Studiati teorie, domnilor! Cautati noutati bune in pozitii critice. Petreceti nopti lungi de iarna in fata computerului. Altfel nu veti avea nici cea mai mica sansa intr-o lupta impotriva jucatorilor de elita. Oricat de regretabil ar suna…

Aronian – Nakamura

http://www.chessvibes.com/plaatjes/talmem10/r7/aronian-nakamura.jpg

O partida in care ambii jucatori au dt dovada de multa inventivitate. Marele maestru american a reusit sa reziste cu Negrul intr-o varianta din Indiana Regelui in care jucatorii armeni exceleaza inca din vremea lui Petrosian. Bravo, Nakamura! Incep sa il respect ca sahist profesionist serios, si nu numai ca jucator de blitz/bullet pe Internet Chess Club.

AICI PUTETI VEDEA PARTIDELE!

(SURSA: http://www.chessintranslation.com/2010/11/sergey-shipov-on-the-tal-memorial-rd-7/)

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.