Interviu cu cel mai tanar autor al unei carti de şah publicate vreodată: Daniel Naroditsky (1)

Articol de Jennifer Shahade, publicat pe site-ul USCF


Între lecţiile de şah, clasa a opta, şi antrenamentul la înot, MF Daniel Naroditsky, in varsta de 14 ani, a găsit timp să vorbeasca cu Chess Life Online despre recenta sa carte, Mastering Positional Chess (New in Chess Publishing). Odata cu publicarea cărţii de săptămâna trecută (n.t. articolul a fost scris pe 22 martie), Daniel Naroditsky a devenit cel mai tanar autor de carte de şah vreodată.
Naroditsky a vorbit despre conceptele poziţionale subestimate şi supraapreciate, şi a explicat modul în care procesul scrierii cartii l-a ajutat sa atinga noi culmi in şah, atât în ceea ce priveste înţelegerea, cat şi prin ratingul atins.

Jennifer Shahade (JS): În introducerea la Mastering Positional Chess, dezvălui faptul că îţi scrii analizele de şah cu pixul pe hârtie. Sunt sigur că ii va surprinde cititorii noştri că cineva atât de tânăr scrie de mână. De ce nu folosesti calculatorul?
Daniel Naroditsky (DN): În general, îmi place sa scriu (de mână). Când studiez deschiderile scriu într-un caiet mai curand decât doar in chessbase. Cred că scrisul te cufunda în subiect mai mult decat dactilografierea. După ce scrii de mână analiza, inveţi liniile mai bine.

JS: De asemenea, când utilizezi chessbase ca să studiezi deschideri, poate fi prea tentant sa dai drumul unui engine….

DN: Da, nu vreau ca Fritz să analizeze totul pentru mine. Este mai bine să analizezi pe tabla şi sa folosesti un engine doar când ai propriile opinii cu privire la poziţie.

JS: Cum ai defini şahul pozitional?
DN: Există o mulţime de suprapuneri între şahul poziţional şi cel tactic. De exemplu, o tactica poate sa fie bazata pe o idee poziţionala, si invers.

JS: Ce exemple sunt cele mai reprezentative, în opinia ta, pentru sahul pur pozitional?
DN: În secţiunea despre paralizare, aş spune că jocul Saemisch-Nimzovici. Este un joc destul de bine cunoscut, dar este foarte pur. Este interesant că acest joc include foarte puţine variaţii tactice.

Aici puteti vedea partida (cu comentariile lui Nimzovici)

Aş mentiona, de asemenea, ca un exemplu, Karpov-Timman (Amsterdam, 1975), pe care am analizat-o în capitolul cu privire la apărare. Este uimitor cum Karpov a eliminat orice bastioane tactice şi a continuat prin zdrobirea lui Timman, fără nicio rezistenţă. Îmi place sa ma uit la joc, pentru ca există puţine variatii.

Daniel Naroditsky pe coperta revistei Chess Life in februarie 2008

JS: Ai fost întotdeauna pasionat de şahul pozitional?
DN: Nu chiar. Când am început să joc şah, ştiam prea putine despre şahul pozitional. Imi placeau mult Partida Nemuritoare, Jocul Mereu Tanar, dar atunci când am început să ma uit la partidele lui Karpov şi Petrosian, am început să apreciez estetica. Sacrificiile de dama vor rămâne întotdeauna frumoase, dar manevrele profunde ma impresioneaza acum la fel de mult.

JS: Ca elev de clasa a opta, si jucător de 2400, ce sfat ai da copiilor de varsta ta care încearcă să echilibreze şahul şi şcoala?
DN: # 1 – Nu renunta. Spune: “Am pierdut un joc”. Am vazut multi copii spunand: „M-am saturat de acest joc, am pierdut şi ce rost are sa mai joc”. Ei ar trebui să ia pierderile şi să înveţe cât mai mult posibil din ele.
# 2 – Bucura-te de joc şi ia fiecare turneu ca pe o şansă de a te distra. Chiar daca joci prost, întotdeauna distreaza-te la joc.
# 3 – Ia lecţii dacă poţi. Multi MM sunt autodidacti, dar este mult mai uşor atunci când există un jucător mai puternic sa iti spuna ce e bine si ce e rau.

JS: Care sunt cateva dintre cele mai memorabile turnee ale tale?
DN: Campionatul Mondial de Tineret! Este grozav sa joci in mijlocul a atât de mulţi jucători diferiti şi a atator naţionalităţi. Este un test de rezistenţă sa joci 11 runde in interval de două săptămâni. Openul Nord-American a fost, de asemenea, un mare succes pentru mine (unde l-a învins pe MM Shabalov şi a trecut de 2400.)

Îmi plac, de asemenea, genul de turnee de şah europene, deoarece există o runda pe zi şi pot să ma pregătesc.

JS: Există o diferenţă între stilul european şi american de joc de care ţi-ai dat seama?
DN: Este destul de greu (sa generalizezi), dar cred, ca o regulă, că în America oamenii cunosc deschiderile foarte bine. MM europeni nu se străduiesc la fel de mult sa obţina un avantaj în deschidere.

JS: Care sunt idolii tai in şahul pozitional?
DN: Karpov şi Petrosian. De asemenea, Fischer. Mulţi oameni il consideră pe Fischer ca un tactician, dar atunci când te uiţi la unele dintre jocurile lui, acestea sunt sah pur pozitional.

Daniel Naroditsky dand autografe pe carti, pe cand tinea o prelegere la Institutul de Mecanica pe 14 martie

JS: Dar dintre jucatoriii mai puţin cunoscuti, sau un MM american?
DN: Leonid Stein, marele maestru rus. Cat despre americani, MM Vinay Bhat imi vine în minte imediat, de asemenea. Când mă uit la jocurile sale, sunt uimit de profunzimea gândirii sale şi de jocul sau pozitional. Şi de combinaţia dintre jocul său poziţional şi cel tactic. (Vinay a fost fericit sa vada unul dintre jocurile sale în cartea lui Daniel.)

JS: Ai studiat şah cu Vinay şi cu alţi membri ai Casei Marilor Maestrii?
DN: M-am dus la Casa MM o dată, pentru o intalnire a San Francisco Mechanics US Chess League, şi a fost o experienţă minunată. Am jucat blitz şi am analizat cu Vinay şi, de asemenea, cu Shankland, Kraai şi Friedel.

(va urma)

Sursa: http://main.uschess.org/content/view/10234/576/

ALTE POSTARI RELEVANTE

1 Comentariu

  • vasim

    Cand te gandesti cate poate cineva realiza in sah la varsta de 14 ani!
    Uimitor!!!
    Mi-ar place sa avem si in Romania juniori de 2400+ la varsta de 14 ani …
    Poate sunt si eu nu ii stiu ..

    martie 29, 2010 - 3:36 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.