Ak – Anna, spune-mi, mult timp ai reprezentat Ucraina iar apoi te-ai decis sa schimbi federatia. Mai intai de toate, unde te-ai nascut?
AZ – M-am nascut pe 17 iulie 1978 in Mariupol.
AK –Apropo de schimbarea federatiei, care este punctul tau de vedere? La recentul congres FIDE, dupa ce Sergey Karjakin s-a hotarat sa schimbe federatia de la Ucraina la Rusia, s-a discutat aceasta problema, si multi oameni considera ca regulile ar trebui sa fie mai stricte. Si, spune-ne, de ce te-ai decis sa schimbi federatia?
AZ – Pot sa inteleg ca daca un jucator joaca o Olimpiada pentru o tara iar apoi schimba federatia si la urmatoarea Olimpiada joaca pentru alta tara, asta e ok. Dar cred ca nu este corect daca la fiecare Olimpiada jucatorul schimba federatia, prima olimpiada pentru o tara, a doua olmpiada pentru alta tara, iar a treia olimpiada pentru o a 3-a tara- cred ca trebuie sa existe unele restrictii.
AK – Bun, de ce te-ai decis sa schimbi federatia?
AZ – Pai, in Ucraina am avut unele probleme pe care nu sunt gata sa le fac publice. Am emigrat in SUA si am inceput sa traiesc aici, si nu am schimbat federatia instantaneu, m-am gandit mult inainte sa fac acest pas. De asemenea la acel moment pregatirile echipei fenminine a SUA pentru Olimpiada beneficiau de un sprijin excelent. Asa ca am considerat ca iau o decizie corecta, locuiam in aceasta tara, iubeam aceasta tara si de aceea am schimbat federatia. Azi locuiesc in Germania deoarece sunt maritata cu un GM german totusi nu planuiesc sa schimb federatia pentru moment.
AK – Si care tara consideri a fi tara ta? Persoane ca tine se nasc intr-o tara, apoi se muta in alta tara si tot asa.
Az – Inca am legaturi puternice cu Ucraina. Cand urmaresc Jocurile Olimpice intotdeauna tin cu Ucraina. Dar am locuit in SUA mult timp si imi place mult de asemenea. Asa ca este o intrebare foarte dificila, as spune ca atat Ucraina cat si SUA.
AK – Poti sa ne spui ce diferente vezi intre oamenii din Ucraina si SUA?
AZ – In primul rand, daca ar fi sa comparam SUA cu Europa, in SUA nimeni nu se simte strain. Toti sunt foarte rabdatori cu accentul tau, cu problemele tale, incearca sa ajute, intr-un anumit mod americanii sunt mai bine intentionati, mai deschisi.
AK – Cum ai inceput sa joci sah?
AZ – Eram singurul copil din familia mea. Parintii mei erau de asemenea sahisti. Tatal meu avea un rating de circa 2300, la un anumit moment chiar mai mult. Asa ca ei sunt mari admiratori ai sahului si au sprijinit foarte mult lectiile mele de sah. Aveam 4 sau 5 ani cand am inceput sa joc sah dar m-am dus la un club de sah mult mai tarziu, la varsta de 9 sau 10 ani.
AK – Cand te-ai hotarat sa devi sahista profesionista?
AZ – Am avut multe hobbyuri in copilarie. Am luat in serios atletismul, de asemenea vizitam un club de teatru. La un moment dat am inceput sa joc sah si in cele din urma mi-a ocupat tot mai mult timp. Am devenit campioana orasului meu. Asa ca as spune ca la 13-14 ani am stiut ca, cel mai probabil sahul va fi profesia mea.
AK – Care sunt principalele realizari ale tale in sah?
AZ – Conform performantei ELO, este victoria mea in recentul campionat SUA de la Saint-Louis. Este dificil de spus, dar cred ca aceasta este cea mai mare performanta a carierei mele sahiste pana acum. Sunt de 3 ori campioana a SUA, si am fost de asemenea campioana a Ucrainei la feminin si la junioare. De asemenea rezultatul meu la Olimpiada din 2008, unde noi am obtinut medaliile de bronz si eu am luat medalie de aur pe masa mea, si de asemenea rezultatul Olimpiadei din 2004.
(Va Urma)
(SURSA: www.chessblog.com Alexandra Kosteniuk’s Chess Blog)
0 Comentarii