Topalov-Anand: Cine va castiga? (6)

Continuam sa va prezentam opiniile unor jucatori cunoscuti despre teribila inclestare care a inceput sambata la Sofia:

1. Cine credeti ca va castiga meciul?
2. Ce scor final preziceti?
3. Cum ati descrie calitatile si slabiciunile fiecaruia dintre cei doi jucatori?
4. Faptul ca joaca in Sofia este un avantaj (publicul de acasa) sau un dezavantaj (nu se putea concentra cum ar trebui la meci datorita mediei nationale, a familiei sau a prietenilor) pentru Topalov?
5. Credeti ca diferenta de varsta dintre Topalov (35 ani) si Anand (40 ani) este semnificativa? Care credeti ca este varsta optima pentru cariera unui sahist profesionist?

IM Anna Zatonskih, Campioana SUA:

http://www.chessdom.com/images/store/anna-zatonskih-square-10899.jpg


1. Nu sunt in stare sa fac o asemenea predictie. Ei sunt jucatori foarte puternici, cu un stil similar. Topalov are sanse mai bune, probabil.

2. Va fi un meci foarte strans. In jurul lui 6-6, sau 5,5-6,5.
3. Cred ca Topalov are un stil agresiv. Nu l-am vazut niciodata obosit. El joaca fiecare partida cu atata energie de parca ar fi prima si ultima sa partida din viata lui. Il admir si ma intreb cum face asta?!
Anand este un jucator foarte experimentat si stilul lui este universal. Meciul lui impotriva lui Kramnik ma face sa gandesc ca Anand este un mare jucator de meci si ca isi organizeaza echipa in mod splendid!
4. Cred ca avantajul este de partea lui Topalov. Anand nu a putut sa soseasca la timp datorita anularii zborurilor si nu a avut mult timp pentru aclimatizare. Prietenii lui Topalov impreuna cu familia sa inteleg probabil importanta meciului si nu-l deranjeaza.
5. Nu cred ca o  diferenta de varsta de 5 ani da vreun avantaj. Intre 15 si 10 de ani este o diferenta. Intrebarea despre varsta optima este una dificila. Sunt sigura ca varsta optima este una foarte individuala. Pentru unii jucatori este 20, iar pentru altii 45. Ketevan Arakhamia si-a imbunatatit sahul pe care-l joaca si a devenit GM la varsta de 40 de ani, Unii sahisti nu mai realizeaza nici un progres din momentul in care implinesc 15 ani.
GM Vinay Bhat

http://www.thechessdrum.net/tournaments/WorldOpen2009/photos/Vinay_Bhat.jpg

1. Imi doresc ca Anand sa castige meciul (printre alte lucruri, el a fost jucatorul meu favorit inca de cand am inceput sa joc sah), asa ca voi merge pe mana lui, chiar daca am unele dubii.
2. 6.5 – 5.5 pentru Anand.
3. Cred ca ambii jucatori au o excelenta pregatire teoretica, desi efectele pregatirii lor sunt adesea diferite. Noutatile lui Topalov par adesea mai spectaculoase, si sunt mai eficiente in a pune adversarul sub presiune practica, desi din punct de vedere obiectiv sunt mai putin periculoase. Anand are idei care adesea aduc schimbari permanente in aprecierea unei linii de joc, si cred ca cel mai des acestea apar la Negru.
Energia lui Topalov la tabla este o calitate reala, poate este jucatorul cel mai asemanator cu Kasparov din acest punct de vedere dintre jucatorii activi. Aceasta energie il ajuta sa gaseasca posibilitati dinamice, dar de asemenea face ca el sa gafeze mai des. De asemenea el isi mareste viteza ritmului de joc cand are initiativa, ceea ce poae fi si bine si rau. Cred ca Anand se apara mai bine in general, si asta-i va fi destul de folositor in a respinge unele din atacurile lui Topalov si a profita de jocul grabit al acestuia. Mai mult decat experienta de meci (pe care nu o apreciez ca fiind foarte importanta, in special intr-un meci de 12 partide), cred ca acesta va fi un factor-cheie si cred ca Anand va salva cateva pozitii grele sau pur si simplu rele.
De asemenea apreciez “intelegerea jocului” la Anand ca fiind un pic mai buna decat a lui Topalov, ceea ce-i va da un mic plus cu piesele Albe atunci cand va intalni vreo idee noua pe care Topalov o lanseaza. El este un jucator mai bun de Siciliana si de Spaniola decat Topalov, dupa parerea mea relativa de amator.
Oricare ar fi plusurile si minusurile lor, in ceea ce priveste sahul diferenta intre ei nu este mare, ceea ce ma face sa cred ca va fi un meci foarte strans.
4. Cred ca Topalov este avantajat de faptul ca joaca la Sofia. El este izolat de lumea de afara in timpul meciurilor/turneelor, astfel ca jucand acasa va primi mai multa incredere, dearece toata lumea tine cu el.
5. Nu cred ca diferenta de varsta este in mod particular semnificativa intr-un meci relativ scurt ca acesta- daca ar fi fost un meci de 24 partide poate, iar daca ar fi fost un meci de 48 de partide cu siguranta ca varsta ar fi fost un factor semnificativ.

(SURSA: SUSAN POLGAR’S CHESS BLOG)

ALTE POSTARI RELEVANTE

2 Comentarii

  • Mircea Pavlov

    Eu risc un pronostic categoric. Anand va castiga meciul la 2 puncte diferenta.intru cat a gasit in partida a 2-a,dupa un soc puternic cheia succesului. Evitarea pozitiilor taioase,de angajament in deschidere si abordarea unui joc variat in care aprecierea pozitiilor sa creeze probleme de timp lui Topalov care in lipsa unor complicatii se va sufoca cautand tot timpul complicatii care nu vor exista…
    Anand este tipul jucatorului universal care se descurca in ori ce tip de pozitii ceace din pacate Topalov nu este…Ce va fi va fi. sa vedem zice orbul,in ori ce caz vom vedea unul dintre cele mai interesante meciuri pentru titlul mondial,

    aprilie 27, 2010 - 3:12 pm Raspunde
  • virgil

    Eu cred ca va fi un meci echilibrat, iar fiecare dintre cei 2 competitori au sanse egale sa castige…La final va castiga cel care va sti sa atraga adversarul in pozitii incomode lui…
    Ramane de vazut cine va fi acela…Daca intereseaza pe cineva opinia mea, as spune ca e de dorit sa castige jucatorul mai indraznet si mai creativ/inventiv in lupta…E foarte posibil ca pregatirea teoretica si pregatirea specifica de acasa sa conteze enorm de mult in acest meci, desi mi-ar place mult sa castige jucatorul care se bazeaza pe ideile descoperite la tabla de joc…

    aprilie 27, 2010 - 11:07 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.