Interviu cu un star al sahului feminin: Anna Zatonskih (2)

AICI PUTETI CITI PARTEA I

AZ: Nu eram sigura de forma mea deoarece in Septembrie jucasem slab la Campionatul Mondial Feminin pe echipe, asa ca pentru a ajunge cumva intr-o dispozitie mai buna de joc m-am decis ca trebuie sa fac ceva un pic neobisnuit, si poate ca simultanul de sah orb a ajutat. Campionatul a inceput abia a doua zi dupa simultanul respectiv, asa ca am avut ceva timp de odihna.

AK – Ce ai facut dupa Campionatul Mondial Feminin pe echipe din China? Ce s-a schimbat de atunci?

AZ – Nu pot sa zic ca am facut ceva special. M-am hotarat sa ma relaxez un pic mai mult.

AK – Cine te-a ajutat de-a lungul turneului?

AZ – Sotul meu, GM Daniel Fridman m-a ajutat, dar cum in aceeasi perioada el a participat la Campionatul European al Cluburilor si era intre noi o diferenta de fus orar de 7 ore, el m-a ajutat doar cu ceva sfaturi si idei, care insa au fost foarte importante pentru mine. Si ca sa fiu cinstita, nu cred ca la nivelul nostru deschiderile sunt cea mai importanta parte a unei partide.

AK – Apropo, in legatura cu nivelul jocului. Am cateva intrebari referitor la problema asta. In primul rand, la scurt timp dupa terminarea campionatului, revista the Wall Street Journal a publicat un articol unde autorul solicita abolirea titlurilor de clasficiare pentru femei.

AZ – Da, am citit acest articol.

AK – Bun, pai atunci care este opinia ta referitor la acest articol? Si a doua intrebare pe tema asta, care este punctul tau de vedere referitor la diferenta dintre sahul feminin si cel masculin? Si de ce joaca barbatii mai bine decat femeile?

AZ – Ei bine, cred ca sunt multe diferente intre barbati si femei. Trebuie sa spun mai intai ca ar trebui sa popularizam mai mult sahul feminin, ar trebui sa creeam mai multe posibilitati ca sa atragem femeile la sah. Cat despre respectivul articol, nu cred ca este o problema ca exista si titluri feminine, deoarece acestea motiveaza mai bine jucatoarele in a continua sa participe la turnee. Poate la un moment dat va merita luata in considerarea ideea de a renunta la unul sau mai multe titluri feminine, dar in mod clar nu in acest moment. Spre exemplu, atunci cand dadeam lectii de sah la copii am observat ca erau mult mai multi baieti, raportul fiind circa 80% baieti – 20% fete. Si trebuie sa schimbam acest procent, pentru ca sahul este benefic atat pentru baieti cat si pentru fete. Sahul ajuta copii sa aiba succes in scoala si s-au spus multe pe tema asta, este un adevar demonstrat. Acum 200 de ani doar barbatii jucau sah in timp ce femeile aveau in principal indatoriri prin casa si cred de asemenea ca sahul a  fost inventat la inceput ca un joc pentru regi, joc ce preda principii strategice ale bataliilor, asa ca la inceput sahul era considerat un joc de razboi si razboiul era privilegiul barbatilor. In lumea moderna, totusi, putem vedea ca multe femei se inroleaza in armata. In special in Israel sau in SUA sunt multe asemenea femei. La fel si in sah, in zilele noastre sunt mult mai multe fete si femei care joaca sah. De aceea diferenta dintre femei si barbati era imensa acum 50 de ani, dar azi, lent dar constant, femeile se indreapta spre sah si probabil in cativa ani vor juca mai bine sah comparativ cu ziua de azi. Sahul profesionist necesita multa energie si adesea femeile care devin mame intampina probleme deoarece pentru a practica sahul la nivel profesionist cineva trebuie sa participe la turnee si sa plece de acasa pentru mult timp, pe cand prin natura lor femeile tind sa prefere sa-si petreaca mai mult timp cu familiile lor.

Asa ca, cu alte cuvinte, am fost creati diferit si avem prioritati diferite in viata. Si cred ca este absolut natural sa separam turneele feminine si masculine. In URSS aveam categorii diferite si pentru a obtine aceste categorii trebuiau indeplinite anumite norme, iar aceste norme erau diferite pentru masculin si feminin, asa ca daca consideram sahul ca fiind sport, de ce sa avem aceleasi norme pentru masculin si feminin?

AK – Da, dar suporterii articolului din Wall Street Journal spun ca sahul nu este un tip de sport fizic, ci mai degraba intelectual si ca femeile pot concura la acest tip de sport la acelasi nivel cu barbatii. Desigur ca, fiind eu insami jucatoare profesionista inteleg ca un profesionist trebuie sa aiba calitati fizice foarte bune pentru a juca la nivel foarte inalt dar totusi, acesti oameni sustin ca femeile ar trebui sa fie in stare sa concureze la acelasi nivel cu barbatii la un sport intelectual.

AZ – Pai, sahul este un fel de gimnastica pentru creier, dar, subliniez, gimnastica. La un nivel profesionist, cand o partida medie poate sa dureze 5-6 ore plus 4 ore de pregatire la adversar, este nevoie de multa forta fizica. Si totusi, avem nevoie sa motivam mai multe fete tinere sa joace sah si titlurile sunt o modalitate de a le motiva. Jucatorii sunt motivati la fel de mult in a obtine titluri, dupa cum sunt motivati in a obtine trofee sau medalii.

AK – Care crezi ca este cel mai important pas in imbunatatirea sahului feminin, si ce lipseste?

AZ – Este o intrebare buna. Avem cateva organizatii bune care fac o treaba excelenta in promovarea sahului la copii, asa ca ar trebui sa avem ceva asemanator si pentru sahul feminin. Trebuie sa infiintam aceste organizatii care sa incerce sa atraga mai multe fete si ae le motiveze in diverse moduri pentru a ramane in sah.

(Va Urma)  (AICI PUTETI CITI PARTEA III)

(SURSA: www.chessblog.com  Alexandra Kosteniuk’s Chess Blog)

ALTE POSTARI RELEVANTE

1 Comentariu

  • webdesignneamtro

    Aceasta tema este pur si simplu fara pereche:), este foarte interesant pentru mine:P Bravo !! vreau sa mai vad in continuare discutii pe tema asta!

    ianuarie 13, 2010 - 10:57 am Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.