Interviu cu un star al sahului feminin: Anna Zatonskih (1)

Alexandra Kosteniuk – Felicitari pentru victoria la Campionatul USA feminin 2009! 8,5 puncte din 9 partide este un rezultat impresionant! Spune-ne un pic despre turneu, despre organizare, despre cum a fost sa joci in Saint Louis.

Anna Zatonskih – Organizarea a fost pur si simplu superba! Era deja a doua oara cand jucam la Saint Louis in acest an. Prima oara am jucat la campionatul USA masculin si nu a fost deloc un succes pentru mine. Abia am inceput turneul, am jucat doua partide si am fost spitalizata. Prietenii imi spuneau: “Nu-ti face griji, o sa te faci bine, vei reveni in octombrie si vei lua locul 1.”

Echipa organizatorilor din Saint Louis este foate buna. In luna mai, in timpul campionatului masculin am stat in locuinta organizatorului.Toata lumea este foarte amabila si simti ca joci sah cu pofta. Simti ca faci ceva cu adevarat important. De asemenea, a fost cel mai bine premiat financiar campionat feminin din istorie. Toate dorintele noastre erau instantaneu indeplinite de catre organizatori. Sala de joc a fost foarte frumoasa. Cred ca nu gresesc cu nimic daca spun ca, Clubul de Sah din Saint Louis este cel mai bun club de sah din America si de asemenea cel mai bun club de sah pe care l-am vazut vreodata. Cand esti in acest club poti vedea ca oamenii care l-au creat iubesc sahul si isi pun sufletul in fiecare detaliu ca si cum ar fi propria lor casa. Atentia acordata de catre mass-media evenimentului a fost fantastica. Transmisiunile ICC (Internet Chess Club) realizate de catre Jennifer Shahade si Macauley Peterson au fost foarte bune. Multe evenimente colaterale interesante au avut loc cu ocazia acestui turneu.

AK – Care a fost cea mai buna partida a ta din acest turneu?

AZ – Cateva mutari pe care le-am efectuat in timpul acestui turneu sunt speciale pentru mine. In primul rand, este mutarea b5 din partida impotriva Irinei Krush.

Irina Krush- Anna Zatonskih, pozitia inainte de 22…b5!

Este mai degraba o mutare simpla dar nu-ti vine automat in minte, nu am observat-o imediat.

In al doilea rand, este a 41-a mutare a4 in partida impotriva Alisei Melekhina

Anna Zatonskih-Alisa Melekhina,  pozitia inainte de  41. a4!

Si de asemenea mutarea Be4 din partida cu Foisor.

Sabina Francesca Foisor- Anna Zatonskih, pozitia inainte de 56. … Be4!

De asemenea am castigat premiul pentru cea mai buna partida a turneului pentru partida mea impotriva Alisei Melekhina dar pentru mine este dificil sa numesc cea mai buna partida, toate partidele mele au fost destul de bine jucate. Nu am avut nici o pozitie mai rea cu exceptia primei partide.

AK –  Spune-ne un pic despre evenimentul special la care ai participat inainte de startul campionatului. Ai dat un simultan la 5 mese de sah orb.

AZ – Da, am jucat in Muzeul de Arta Moderna, impotriva a 5 jucatori. 2 jucatori erau din Saint Louis, un jucator de la club iar celalat a fost irganizatorul campionatului feminin Rex Sinquelfield, care face multe pentru sah in regiune. In afara de campionatele masculine si feminine ce au avut loc in Saint Louis in acest an, exista in derulare proiecte mari de sah pentru copii, asa ca suntem foarte norocosi ca asemenea oameni de isprava locuiesc in Saint Louis! As zice ca cei mai puternic jucatori avea cam 1700-1800 ELO iar ceilalti erau un pic mai slabi. Desigur am simtit o enorma presiune deoarece erau destul de multi spectatori si m-am temut sa nu uit ceva.

AK – Ai avut vreo experienta anterioara cu acest tip de simultan?

AZ – Pe cand lucram in Long Island intr-o o foarte buna organizatie non-profit numita  the Great Knights, dadeam adesea simultane de sah orb in cluburi si aveau succes destul de mare, copiilor le placea dar in special parintilor lor. Asa ca am avut ceva experienta cu acest tip de simultan, si atunci cand am vorbit cu Jennifer despre diferite evenimente posibile ne-am decis ca un simltan de sah orb ar fi o idee interesanta.

AK – Nu te-ai temut de faptul ca disputarea unui simultan de sah orb chiar inainte de inceputul unui important campionat USA este o provocare prea dificila pentru creierul tau? Se spune ca sahul orb supune creirerul unui efort foarte mare si ca in URSS acest tip de sah a fost chiar interzis deoarece se credea ca poate fi periculos pentru sanatate.

AZ – Ei bine, unele dintre jucatoarele din turneu mi-au pus aceasta intrebare. Deoarece oamenii din Saint Louis fac o treaba ata de buna pentru sah m-am gandit sa ajut si eu cumva la popularizarea sahului.

(Va Urma)  AICI PUTETI CITI PARTEA II

(SURSA: www.chessblog.com  Alexandra Kosteniuk’s Chess Blog)

ALTE POSTARI RELEVANTE

2 Comentarii

  • Jack

    foarte frumoasa fata …tanara…si a batut o pe foisor la negru intr un final de nebuni de culori diferite pe la mutarea 56 cand in romania se da demult remiza …pai si noi romanii credem ca sahul orb dauneaza mult creierului nici nu ne gandim vreodata sa dam astfel de simultane .

    ianuarie 4, 2010 - 1:22 pm Raspunde
  • niki

    Foarte frumos interviul. Anna este o fata de caracter, cu talent si ambitie. Bravo ei ca a facut performanta si cred ca nu se va opri aici.

    ianuarie 4, 2010 - 2:21 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.