Sahul-Fulger (la un minut partida)- poate fi benefic pentru un sahist?

Cred cu fermitate in sahul normal, ‘lent’. Sunt avocatul lui, il recomand, si il joc. Totusi, uneori cateva batalii bune la un minut partida pot fi distractive. Pot elibera stresul, pot fi de ajutor cand esti obosit, iar partidele se termina foarte rapid. Dar are sahul-fulger vreo valoare in marea schema a sahului? Poate.

Cea mai mare parte a partidelor de sah-fulger se joaca pe Internet, astfel ca ele se transforma adesea intr-un concurs de tip ‘care da click mai repede cu mouse-ul’. Partidele de sah la un minut sunt foarte usor de gasit si sunt foarte populare, in special la nivelul de la maestru pana la mare maestru. Acestia se folosesc de sahul fulger ca sa-si verifice deschiderile sau ca sa-si testeze tehnica de final. Ei joaca repede, joaca bine, si joaca mult.

Daca jucati suficient de multe partide de sah, veti incepe sa observati ca anumite lucruri se intampla des (apar unele teme recurente) , depinzand de alegerea deschiderii si de stilul de joc. Practicarea a diferite linii de joc la viteza aceasta, recunoasterea unor motive de sah-mat si constatarea genului de final care apare cel mai des, toate acestea isi pot gasi aplicabilitatea in sahul normal pe care-l jucati.

De asemenea sahul-fulger va poate invata sa jucati un sah mai simplu. Intr-o partida lenta cautam poante tactice si sacrificii ce pot aduce imediat victoria, sau cautam sa vedem multe mutari in avans. Putem face toate acestea si in sahul fulger, dar la un nivel de suprafata. Efectuarea de mutari solide prin care nu se asuma prea mari riscuri pot castiga partide de sah-fulger, precum si partide de sah normal. Nu spunem sa nu cautati poante tactice, desigur. Dar de ce sa cheltuim 30 de minute din timpul de gandire calculand un sacrificiu de cal care nu merge, cand putem pur si simolu sa dezvoltam o piesa sau sa impingem un pion, obtinand controlul asupra unui camp important?

Una dintre problemele mele personale in partidele ‘lente’ este ca uneori, mintea mea ‘incetineste’, oboseste. Cred ca sahul-fulger poate fi un bun antrenament pentru efectuarea rapida a calculelor, ce se poate aplica in partidele obisnuite.

(SURSA: www.asociatedcontent.com

“Bullet Chess – Can Actually Help Your Game?” de Derek Odom)

2 Comentarii

  • adrianstanca2009

    Nu sunt sigur asupra denumirii de sah-fulger. Poate trebuia sa las termenul original si cunoscut de toata lumea , ‘bullet’.

    ianuarie 8, 2010 - 9:33 am Raspunde
  • Nicolau(obezeanu)

    Eu personal consider ca jocul la un minut nu e sah…Cat despre termenul folosit pentru a defini aceasta distractie,cred ca vechea denumire “Sudden Death”(moarte subita)imprumutata
    din hochei era mult mai potrivita decat”Bullet”(glontz)…Eu personal ii spun “Gone in 60s” dupa titlul celebrului film!Daca as fi doctor i-as spune “Rigor Mortis”(Intzepenit de Moarte)si asa mai departe,fiecare dupa gustul sau…In nici un caz insa
    “sah fulger” pentru ca termenul exista deja:”Sah Blitz”

    ianuarie 8, 2010 - 3:48 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.