- 07 oct. 2009
Matul zilei (joi 8 octombrie)
Pentru azi va propun sa rezolvati urmatoarele diagrame
Citeste Articolul- 10
- 1444
- 14
Pentru azi va propun sa rezolvati urmatoarele diagrame
Citeste ArticolulCampionatul judeţean de şah, ediţia 2009, s-a încheiat după nouă runde, iar câştigător, cu maximum de puncte, a fost reprezentantul clubului Orizont 64, Daniel Marţian, care astfel, la doar 16 ani, a devenit cel mai tânăr campion judeţean de seniori din Brăila. El a doborât recordul pe care îl deţinea Ionel Balcan, actualul lui instructor, cel care obţinuse acest titlu în anul 1978, la vârsta de 17 ani.
Sabina Foisor in runda 3, supervizata de celebra MM Irina Krush
Tuesday, October 6, 2009, 2:00 pm
Pentru multa lume sahul este doar un joc.
Pentru Iryna Zenyuk este un stil de viata.
In cele mai multe dimineti, Iryna Zenyuk se trezeste inainte de ora 6 jumate. Petrece 2 ore studiind sahul cu un antrenor prin internet, inainte de a pleca la Universitatea Carnegie Mellon unde studieaza celulele cu combustibil regenerativ, parte din programul de doctorat.
Citeste ArticolulTraducerea unui articol de Bill Wall
Coeficientul de inteligenţă sau IQ-ul este un număr derivat dintr-un set de teste standardizate, dezvoltat pentru a măsura abilităţile cognitive ale unei persoane, sau inteligenţa, în raport cu grupa ei de vârsta. La origine, IQ-ul reprezenta raportul dintre “vârsta mentală” a unei persoane şi vârsta ei cronologică.
Citeste Articolul
Daca a venit toamna, putem fi siguri ca in sah a venit vremea meciurilor pe echipe. Ca este vorba de “Superliga”, de “Divizia A”, sau “ Divizia B”, sahistii isi reorienteaza interesul catre un singur scop: realizarea obiectivelor echipelor pe care le reprezinta, in cadrul campionatelor nationale pe echipe.
Anul acesta, Prahova a avut o reprezentanta in “Superliga”, competitia de elita a echipelor de sah masculine si feminine, prin CSU Ploiesti, la masculin. In dificilul an de criza 2009, trei dintre participantele la “Superliga” si-au declinat participarea, ceea ce a permis invitarea urmatoarelor clasate din anul precedent din “Divizia A”. In felul acesta s-a creat o oportunitate pentru echipa ploiesteana de a participa intr-un campionat in care din an in an isi fac aparitia, pe langa jucatorii de elita din Romania, tot mai multi si mai valorosi jucatori straini.
Citeste Articolul
Anticipasem o revenire a lui Topalov in returul superturneului de la Nanjing. Dupa ziua de pauza el a revenit in forta, cu victorii la Jakovenko in runda a 6-a (cand si-a asumat mari riscuri), si ieri la Leko in runda a 8-a. Topalov a parut dispus sa incerce imposibilul, dar Carlsen a reusit sa-l tina remiza in runda a 7-a.
Chiar daca nu mai poate sa-l ajunga pe Carlsen la Nanjing, Topalov a reusit sa reduca pagubele la minim, fiind aproape sigur de locul 2 si pastrand un avans ELO inca mare fata de Carlsen. Victoria lui Topalov in fata lui Leko de ieri a fost instructiva (putem observa din nou puterea perechii de nebuni intr-o pozitie deschisa) si convingatoare.
Leko,Peter (2762) – Topalov,Veselin (2813) [D72]
Pearl Spring Nanjing CHN (8), 06.10.2009
Citeste ArticolulCarlsen-Wang Yue a fost o lupta impresionanta. O disputa teoretica indelungata, o pozitie complicata, salbatica de-a dreptul in jocul de mijloc aproape imposibil de apreciat exact (am simtit ca daca preiau albele sau negrele oriunde in jurul mutarilor 20-35, pierd in 5 mutari maxim), si un final jucat neasteptat de precis de catre Carlsen, exact cand personal credeam ca Wang Yue a scapat (si) de data asta fara infrangere.
Privind partida te simti cam cum se simte un fotbalist de divizia B sa zicem cand priveste la TV un meci Real-Barca. E si el fotbalist precum cei pe care-i urmareste, dar ce vede la TV e cu totul altceva, se simte depasit complet.
Carlsen,Magnus (2772) – Wang,Yue (2736) [D17]
Pearl Spring Nanjing CHN (8), 06.10.2009
Citeste Articolul
Am deschis o noua serie de articole dedicata “capcanelor” si/sau greselilor care pot avea repercusiuni imediate la inceputul partidei. Ne-am gandit ca un astfel de subiect ar fi interesant pentru toti cei care vor sa evite pierderea meciurilor chiar la startul lor.
Credem ca e mai bine ca acestea sa va fie prezentate ca diagrame in momentele “cheie” ale combinatiilor, dupa cateva zile urmand ca postul sa fie actualizat cu continuarea din partida, si cu eventualele comentarii aferente (asta daca nu cumva da cineva solutia inainte, cum s-a intamplat cam de fiecare data pana acum).
Paul Morphy – Duke Karl / Count Isouard
Paris 1858 · Philidor Defense: General (C41)
Citeste Articolul
Astazi va prezint o problema frumoasa compusa de Rinck in 1938, nu atat de dificila pe cat ar putea parea la prima vedere.
Albul muta si castiga
Citeste Articolul
Fii la curent cu ultimele postari