O noua stea a sahului: Iryna Zenyuk

Pentru multa lume sahul este doar un joc.

Pentru Iryna Zenyuk este un stil de viata.

In cele mai multe dimineti, Iryna Zenyuk se trezeste inainte de ora 6 jumate. Petrece 2 ore studiind sahul cu un antrenor prin internet, inainte de a pleca la Universitatea Carnegie Mellon unde studieaza celulele cu combustibil regenerativ, parte din programul de doctorat.

heller_mag_chess_01_500

Aflata la jumatatea studiilor academice, Iryna gaseste timp sa scrie si despre sah. Este autoarea unei rubrici pentru incepatori pe siteul chess.com

Toate aceste antrenamente, studiul si articolele despre sah, au dat roade. In acesta saptamana, Iryna, avand titlul de maestra internationala, va concura in Campionatul Feminin de Sah al Statelor Unite.

Acest turneu ce se desfasoara pana pe 13 octombrie, la clubul de sah si centru scolar din St. Louis, si aduce fata in fata primele 100 de jucatoare ale Statelor Unite.  Irina este clasata pe locul 8 in clasamentul ratingului este al cincilea an in care participa in campionatul national.

Este prima data cand turneul femini se tine separate fata de turneul masculin.

“Acest eveniment trebuie sa aiba propria faima” a spus Tony Rich,directorul executiv al centrului din ST. Louis, un turneu dominat de suprematia turneului masculin.

irina_zenyuk

Intr-adevar, Iryna se afla printre sportivele din ce in ce mai multe care paticipa in competitiile sahiste. Inca din 1999, procentajul jucatoarelor de 21 ani in cadrul federatiei Americane, a crescut de la 1,6% la 8, 3% in acest an. Si la capitolul copii sesizam o crestere, la varsta de 5 ani intalnim o creste de 30,8% fata de 18,3% in 1999.

Sapte concurente din acest turneu sunt mai tinere de 28 ani, cea mai tanara avand 18 ani. In acest an, se ofera cel mai mare premiu din istoria turneului feminin al statelor Unite: 64.000 dolari, cu 15.000 castigati de campioana.

Cu asa mare densitate de talente la un loc, Iryna se asteapta sa fie o competitie inversunata. In acest turneu, partidele dureaza intre 3 si 6 ore.

“Ceea ce este deosebit este ca jucatoarele sunt foarte competitive” a spus d-l Rich. “Multe dintre ele sunt in varful potentialului propriu”.

Dar pentru Iryna Zenyuk toate zilele de stress si de competitie, sunt meritate.

Acesta competite “este foarte prestigioasa” a declarat ea. “deschide usile pentru evenimentele internationale”.

schneider01

Iryna Zenyuk nu a venit la acesta competitie peste noapte. Ceea ce este o pasiune acum, a inceput, asa cum descrie ea ca “o distractie in familie”.

In copilarie, cand se afla in Ucraina, a dat de gustul sahului de la bunicul sau, care a invatat-o bazele sahului inca de la 5 ani.

La varta de 7 ani, a avut oportunitatea de a isi imbunatatii indemanarea, mama sa luand-o la un club de sah, intr-un program “after school”.

Cand a inceput sa urmeze lectiile de sah la club, Iryna isi aminteste ca, cei de la club ii spuneau mamei sale “fata asta este buna, adu-o la sah!”.

“Este o minune ca am invatat totul la acel club, deoarece erau foarte multi copii si faceau multa galagie” isi amintete ea.

Dar a invatat, si ca rezultat a inceput sa participle la turnee regionale si nationale.

“Mi-a placut sahul deoarece imi dadea posibilitatea de a calatorii”

“Desi numarul femeilor in sah creste, foarte putine fete se gasesc in top 100”, spune Iryna.

Iryna+Zenyuk+at+2008+Chicago+Open

But none of this intimidated her; she loved competing against, and often beating, the boys she played when she was 7 and 8.

Dar nimic din aceste aspecte nu au intimidat-o; i-a placut sa concureze contra baietilor, si de obicei ii invingea.

La varsta de 9 ani a avut parte de o grea incercare. Dupa moartea tatlui sau, a locuit cu matusa sa in  Chernivci, Ucraina, mama sa plecand in Statele Unite sa stranga bani pentru a putea sa sustina cei doi doi copii.

Datorita mamei sale a avut cea mai mare motivatie de a juca sah cand era mica. Aceasta motivatie s-a pierdut atunci cand mama sa a plecat in SUA.

Acesta dorinta a revenit la varsta de 14 ani,cand un antrenor a vizitat scoala in cautarea unei fete care stia sa joace sah.

“De data acesta a fost o motivatie pura. Vroiam sa joc. Imi doream foarte mult sa joc. Devenise scopul meu de a fi foarte buna la sah.”

La varsta de 15 ani Iryna s-a reintalnit cu mama sa in statele Unite, tara unde prietenii sai ii spusesera ca nimeni nu stia sa joace sah.

zenyuk_irena_2007_ny_from_liz_vicary

Dupa ce a pierdut primele 4 meciuri in Statele Unite, Iryna isi aminteste ca a spus “Cine mi-a zis ca in America nu stiu sa joace sah?”.

“A muncit foarte foarte mult” a spus Josh Friedel, un prieten vechi al Irynei. Nu avea intodeuna timp pentru sah,dar isi facea”.

In ultimii 5 ani,  Josh Friedel a spus, deschiderile sale s-au imbunatatit si este mai increzatoare cand joaca cu adversari puternici.

“Este foarte agresiva, cu siguranta ii place sa ucida” a spus Friedel.

Daca o victorie in campionatul feminin se lasa asteptata, Iryna stie ca va veni si anul viitor. Deja este calificata pentru turneul din 2010.

Traducere dupa Sara Bauknecht, Pittsburgh Post-Gazette

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.