Şah, cu Laurenţiu Anuţa: Campionatele de şah pe echipe


Daca a venit toamna, putem fi siguri ca in sah a venit vremea meciurilor pe echipe. Ca este vorba de “Superliga”, de “Divizia A”, sau “ Divizia B”, sahistii isi reorienteaza interesul catre un singur scop: realizarea obiectivelor echipelor pe care le reprezinta, in cadrul campionatelor nationale pe echipe.

Anul acesta, Prahova a avut o reprezentanta in “Superliga”, competitia de elita a echipelor de sah masculine si feminine, prin CSU Ploiesti, la masculin. In dificilul an de criza 2009, trei dintre participantele la “Superliga” si-au declinat participarea, ceea ce a permis invitarea urmatoarelor clasate din anul precedent din “Divizia A”. In felul acesta s-a creat o oportunitate pentru echipa ploiesteana de a participa intr-un campionat in care din an in an isi fac aparitia, pe langa jucatorii de elita din Romania, tot mai multi si mai valorosi jucatori straini.

CSU Ploiesti1_Superliga

Anul acesta, intre  19 si 27 septembrie, la Eforie  Nord, “Superliga” a reunit la start 10 echipe, 83 jucatori, din care 14 straini, 60 avand titluri internationale (26 MMI, 21 MI, 13 MF).  Cu exceptia a  5-6 cluburi potente din punct de vedere financiar, a caror bugete anuale depasesc binisor  de 10-15 ori bugetul unui club (de sah) obisnuit, celelalte se confrunta cu mari dificultati materiale si se bazeaza pe jucatorii din curtea proprie la care, daca au noroc, mai adauga 1,2 jucatori “care sa tina masa “ (sa faca fata onorabil adversarilor de elita), fara mari pretentii financiare.

Desi un club nu foarte bogat, CSU Ploiesti a reusit sa isi intareasca echipa cu trei achizitii de marca: marele maestru Vajda Levente (actual component al lotului national de seniori), fratele sau, maestrul international Vajda Albert (fostul secundant al marelui nostru jucator Nisipeanu Dieter) si maestrul FIDE  Baratosi Daniel (campion al tarii la juniori la B18 si B20 in 2006 si 2007). Daca adaugam revenirea la clubul “mama” a maestrului international Ionescu Doru (actualul selectioner al echipei nationale masculine), se pare ca echipa ploiesteana nu avea sa aiba emotii in evitarea ultimelor doua locuri retrogradabile. Din nefericire, mercenarii au dezamagit total. Cu 2,5 puncte din 7 partide Levente, la prima masa, 2p (6) Albert pe masa 2 si 2p (9) Baratosi pe masa 3, era clar ca esecul echipei era previzibil. Cum nici “autohtonii” Dobre Claudiu (2p din 7), Voiteanu Gabriel (3p din 8), Hristodorescu Daniel (2p din 5 ) si juniorul Corlatescu Dragos (2p din 9) nu s-au putut ridica la pretentiile acestui campionat de elita, retrogradarea echipei a venit in mod firesc. Insotiti de venerabilul maestru FIDE Butnariu Corneliu, echipa s-a situat pe pozitia a -9-a, acumuland doar 2 puncte din 18 posibile, prin singura victorie la ultima clasata Diana Galati.

CSU Ploiesti3_Superliga

Cinstit vorbind, dupa lotul prezentat, CSU Ploiesti nu ar fi trebuit sa retrogradeze, insa ineficienta si lipsa de implicare sufleteasca a “mercenarilor” au atarnat greu in balanta rezultatelor. Sa nu tragem insa totul pe acestia. Nici “autohtonii” nu au valoarea celor care in trecut se luptau pentru titlul de campioana. Dar la ce valoare poti sa te situezi, cand conditiile de pregatire, prin comparatie cu adversarii, devin pe an ce trece tot mai scazute? Daca asteptam rezultate desfiintand sali de joc  sau micsorand finantarea si asa redusa, atunci doar simpla participare alaturi de sahisti de varf reprezinta o performanta in sine.

Acesta a fost trecutul…

Daca ne gandim la viitor, ne gandim la “Divizia A “ si “Divizia B”(seria a II a), unde intre 19 – 25, respectiv 21 – 25 octombrie, doua echipe ploiestene vor incerca sa se califice in diviziile superioare.

La “Divizia A“ reprezentanta Prahovei va fi CS CONPET Ploiesti, avand in componenta un maestru international (Manea Alexandru), un maestru FIDE (Baciu Stefan), un maestru national (Mosnegutu Klauss), 3 candidati de maestru (Miroiu Catalin, Gogulancea Radu si Anuta Laurentiu) si un jucator de categoria I (Iordache Adrian). Atuurile echipei sunt forta de joc, ambitia si spiritul de luptatori pentru Manea si Mosnegutu, experienta si calmul lui Baciu, completate de entuziasmul tineretii juniorilor Miroiu, Gogulancea si Iordache, vicecampionii la B20, pe echipe de juniori, de anul acesta. Va fi suficient pentru ocuparea unuia din primele doua locuri, pentru calificarea in “Superliga”? Ramane de vazut. Sanse sunt.

La “Divizia B”, reprezentanta va fi AS UZTEL  Ploiesti, club ce a trecut in ultimii doi ani de la sahul amator de intreprindere, la cel competitional. Odata cu implicarea  lui Voiculescu Florin, un impatimit al sahului, activitatea clubului a capatat o alta dimensiune, punandu-se mai mult accentul pe performanta. Este adevarat ca acesta este abia inceputul. Dorind rezultate imediate, concretizate cu promovarea in “A”, s-au facut de curand achizitii de jucatori ceva mai experimentati: (M) Lazar Iosif si (CM) Oncel Ilie si (CM) Catereniuc Dragos. Singura problema este ca toti trei nu au mai activat de 2-3 ani. La acestia se adauga jucatorii cu care echipa a evoluat in “B” si anul trecut: (CM) Telea Stefan, (CM) Dobrin Catalin, (I) Popa Marian, juniorul (I) Florescu Alin (I) Voiculescu Florin, (I) Patarnac Gheorghe.

Pentru promovarea in “A”, UZTEL-ul are un lot competitiv, ramane de vazut cu ce loturi se prezinta adversarii si mai ales capacitatea de mobilizare si forma de moment a celor ce vor alcatui echipa.

La propunerea celor de la UZTEL, pe 27 septembrie, in sala Vointa-CONPET, s-a desfasurat un meci de pregatire ,la 8 mese, intre cele doua echipe. CONPET-ul a jucat fara Manea si Baciu, iar UZTEL-ul fara Lazar si Telea, toti absenti motivat.

Meciul s-a terminat 5-3 in favoarea divizionarei “A”, rezultatele pe mese fiind:

  • Mosnegutu – Oncel ½ ; Catereniuc – Miroiu 0-1 ;
  • Gogulancea – Dobrin 0-1;Popa – Anuta 0-1 ;
  • Iordache – Florescu 1-0 ; Voiculescu – Cimpoiasu 0-1 ;
  • Sandulescu –Patarnac 0-1; Alexe N.- Dumitrascu ½.

Sa speram ca divizionarele “A” si “B” ,dupa evolutiile din octombrie, vor mai descreti fruntile suporterilor sahului prahovean!

( Scris de Anuta Laurentiu pe  www.phonline.ro)

ALTE POSTARI RELEVANTE

1 Comentariu

  • Jack

    succes echipelor din ploiesti si sa fie fericite ca ele totusi au fonduri sa reprezinte orasul
    alte orase mari ale tarii n au nicio echipa in nicio liga

    octombrie 7, 2009 - 6:41 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.