Anish Giri: “Fiecare adversar a fost o nuca tare”

Duminica trecuta Anish Giri a devenit cel mai tanar jucator care a castigat vreodata Campionatul Olandei. Scena sahului olandez l-a primit cu bratele deschise pe jucatorul nascut in Rusia, iar super-talentul de 15 ani, care a aparut deja la televiziunea nationala olandeza, a fost fericit sa raspunda la cateva intrebari pentru siteul Chess Vibes.

Felicitari! Cum apreciezi aceasta victorie? Cat de importanta este pentru tine personal?

Multumesc! Aceasta victorie a fost foarte importanta pentru mine, deoarece Campionatul Olandei este desigur un turneu foarte important si sper sa obtin si mai multe invitatii pentru alte turnee puternice. Trebuie sa admit ca aceasta victorie mi-a dat ceva incredere.  Desi aceasta editie a Campionatului Olandei a fost mai slaba decat cea precedenta, sunt totusi foarte fericit cu rezultatul meu deoarece in opini amea am realizat o performanta buna si am reusit sa joc cateva partide bune.

giri1

A fost o victorie usoara?

Nu a fost usor deoarece fiecare adversar cu care am jucat a fost foarte puternic si tare, dar ca sa fiu cinstit unele partide s-au decis practic in deschidere. Spre exemplu partida mea impotriva lui Roi Miedema, cand a trebuit doar sa-i dau lovitura decisiva la sfarsitul unei variante pregatite de acasa. Impotriva lui Friso Njboer si Karel van der Welde lucrurile s-au decis in deschidere de asemenea. Dar dintr-un punct de vedere psihologic FIECARE partida a fost foarte dificila pentru mine.

Ce ai invatat despre tine de pe urma acestui campionat?

Cred ca ma cunosteam destul de bine ca jucator de sah, dar dupa acest turne mi-am dat seama ca pot sa joc si sa calculez foarte bine in special daca sunt in forma si am incredere in mine. Dar de asemenea unele din slabiciunile mele (ex- unele decisii rapide, impulsive) s-au aratat in unele partide. Asa ca in principal stiu la ce trebuie sa lucrez.

Ce ai invatat din acest campionat despre scena sahului olandez?

Nu am putut invata multe despre intreaga scena sahului olandez doar dupa acest turneu, dar ca sa fiu cinstit incidentul cu Tiviakov si absenta multora dintre jucatorii olandezi nu a facut o impresie buna. Totusi cred ca atmosfera turneului a fost una buna si participantii s-au simtit bine intre ei.

giri2

Care este urmatorul tau obiectiv in Olanda?

Desigur as vrea sa continui sa castig cateva openuri aici, dar vrea sa realizez performante bune si in turneele inchise la care am fost invitat (Hoogeven, Corus, Campionatul Olandei 2010).

Ai de gand sa incerci sa joci in echipa olimpica a Olandei?

Sigur ca mi-ar plaea sa joc in echipa olimpica, dar nu va fi usor sa ajung acolo, deoarece sunt cativa jucatori olandezi tineri in plin progres.

Ai de gand sa lucrezi cu un antrenor/secundant? Cu cine ti-ar placea sa lucrezi?

Am avut deja o scurta sesiune de antrenamente cu Vladimir Chuchelov (antrenor angajat al Federatiei olandeze de sah), si cred ca vom continua sa lucram impreuna. Daniel Fridman m-a ajutat, de asemenea, si am tinut legatura cu el in timpul campionatului. Cred ca aceste colaborari m-au ajutat in acest turneu si sper ca ma vor ajuta in viitor de asemenea.

Care este opinia ta despre cazul Tiviakov?

Sa fiu sincer, de cand Tiviakov a venit cu versiunea lui, nu stiu cine are dreptate sau nu. Dar in orice caz situatia nu este una cu care sahul olandez se poate lauda. Cat despre mine situatia nu m-a deranjat deloc, deoarece pur si simplu a trebuit sa joc o partida mai putin cu piesele negre. Dar ca sa fiu serios sper ca aceste situatii ridicole nu or sa mai apara in viitor.

 

Intr-un interviu ai declarat ca joci mult pe Internet si citesti multe carti. Crezi ca poate cineva sa devina un sahist mai bun jucand online, si care este cartea ta favorita pana acum?

Sa fiu cinstit, in ultimele saptamani am jucat mai putin pe Internet; in loc de asta am analizat unele deschideri, dar cred ca un jucator poate sa-si imbunatateasca cateva calitati jucand sah online, precum viziunea tactica, poate puterea de calcul. (un exemplu este Nakamura). Daca ar fi sa aleg cartea mea favorita, as alege dintre “Kasparov’s Fighting Chess” scrisa de Tibor Karolyi si carti scrise de Kasparov insusi: “My great predecessors”.

giri3

Ai un jucator favorit?

Kasparov. Mi-a placut felul cum a jucat, stilul lui, pregatirea lui teoretica, alegerile sale in deschideri, abilitatile sale de calcul etc.

Cine va castiga in Valencia, Kasparov sau Karpov? Ce stii despre rivalitatea dintre cei doi? (Ai citit cartile lui Kasparov?)

Cred ca va castiga Kasparov, abia astept sa urmaresc meciul lor. Nu am cititi cartile noi ale lui Kasparov despre meciurile lor (ar fi trebuit sa o fac), dar ca sa fiu sincer in toate cartile pe care le-am citit despre meciurile lor am fost in principal interesat despre partea de sah, nu cea politica, sau psihologica .

(SURSA: CHESS VIBES)

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.