Duda a reusit mutarea anului 2022 in partida sa cu Anish Giri, considerata partida nemuritoare a secolului 21

Victoria lui Duda împotriva lui Anish Giri, de la turneul Meltwater a inclus o combinație atât de excepțional de frumoasa si spectaculoasa! Ea a fost considerata de multi ca o partida Nemuritoare al secolului XXI. Începând cu mutarea 28, Duda a lansat o secvență de nouă mișcări (11 mutări numărând mutarile care amana matul dar fără nici o speranță sa schimbe ceva) în care a sacrificat mai întâi un turn, apoi regina sa și în cele din urmă un cal pentru un mat forțat.

Duda a vizualizat totul în câteva secunde și a spus mai târziu: „Am văzut-o foarte, foarte repede, dar calculezi de 1.000 de ori ca să te asiguri că este într-adevăr șah mat, că nu greșesc nimic, pentru că altfel ar fi un dezastru și este foarte, foarte frumos sa iti reuseasca o astfel de combinatie.”

„Combinația a fost atât de frumoasă, atât de atipică, dar și cu sahuri si fortata, si asta a fost ceva extraordinar pentru mine”, a spus Duda, care a remarcat că a apreciat întotdeauna frumusețea si estetica din șah. A explicat:

Practic, este o combinatie lungă, fortata si cu multe sahuri. Am văzut-o foarte, foarte repede, dar a trebuit sa calculez totul de cateva ori. Este foarte drăguț acum să zâmbesc si euacum împotriva lui Giri și nu invers, așa cum se intampla înainte.

Aici, in timpul scurt de analiza a lui Vishy Anand nu sugera o modalitate de a scăpa, ci pur și simplu că 32…Kxg4 33.h3# ar fi un sfârșit pe măsură de frumos al jocului. Insa nici el nu a avut timp sa vada tot ce il astepta pe regele negru!

În schimb, Anish a jucat 32…Kg6 , cerându-i lui Jan-Krzysztof să demonstreze minunata mutare cheie 33.Re5+! . Apoi a cedat.

Mai jos puteti revedea partida in analiza chess.com

https://www.chess.com/analysis/game/pgn/XHxZ2BLfG?tab=review

Mai jos puteti revedea partida de pe chess24.com

https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/meltwater-champions-chess-tour-finals-2022/3/3/3

 

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.