Interviu cu Magnus Carlsen – “Treaba mea este sa imi imbunatatesc jocul”

Dupa cum v-am informat in cursul zilei de azi, Magnus Carlsen a inceput antrenamentele cu Gary Kasparov.

290Datorita unor sponsori, ce  nu au fost facuti publici deoacamdata, Magnus Carlsen a inceput colaborarea cu fostul campion mondial Garry Kasparov, in incercarea de a devenii jucatorul numarul 1 in lume. Pentru inceput acesta colaborare va dura 2 ani; cei doi au inceput sa lucreze impreuna aproape de 6 luni, si vor lucra impreuna pana la sfarsitul anului 2010, cu posibilitatea de prelungire.

 

 

In primul rand felicitari pentru gasirea unui asemenea antrenor.

Multumesc. Este o mare oportunitate.

Cand a inceput totul si cum ai intrat in contact cu Kasparov?

El a avut initiativa. Am auzit ca este interasat de a colabora si am decis ca este ceea ce am nevoie.

Cand a fost asta?

La inceputul lui 2009.

Ai lucrat pana acum in Croatia si in Moscova. Ce ati  facut pana acum?

Am avut cateva sesiuni de antrenament, si am facut ceva treaba. Nu va pot spune multe, dar evident am lucrat la deschideri. Dupa cum stiti, exista multe comori ascunse.

Este fericit sa iti destainuie analizele sale stranse pe laptopul personal?

Da. Si este mult mai usor  de inteles cat explica propriile sale notite. Cand te uiti la o anumita pozitie, toti iti pot explica ideile de baza, dar multe dintre ideile din deschidere si conceptele actuale sunt dezvoltate de el, astfel este o mare diferenta sa discuti cu persoana care a creat aceste idei.

Kasparov este cunoscut pentru energia sa. Este greu sa lucrezi cu el?

Da , ma simt obosit la sfarsitul zilei, dar este un lucru bun.

1

Cat de des intentionezi sa va intalniti?

Cateva sesiuni in fiecare an. Uneori pentru cateva zile, alteori mai des. In Croatia am lucrat timp de 2 saptamani.

Vei juca in turnee puternice – Pearl Spring in Nanjing si the Tal Memorial in Moscova. – cum se va implica in pregatirea pentru turnee?

Discut multe lucruri cu dansul inainte si dupa turnee. Avem intalniri regulate, nu doar in timpul sesiunilor de antrenament

De ce crezi ca Kasparov vrea sa faca asta? Ma refer ca nu e vorba doar despre bani.

Ar trebui sa il intrebi pe dansul, binenteles. Dar nu cred ca banii sunt motivatia dansului. Cred ca este vorba despre mostenire –  vrea sa faca ceva pentru lumea sahului, si pentru cineva din lumea sahului.

Conform ziarului Verdens Gang scopul este de “a te face cel mai bun in decursul anului viitor”. Asta suna cam vag. Din punct de vedere al ratingului trebuie sa recuperzi 41 de puncte fata de Topalov. Pentru ce muncesti exact?

Pai… de cand am inceput sa lucram impreuna, lucrurile nu au mers 100 % conform planului. Nu am castigat la Dormund si nici la Sofia, unde as fi putut castiga cu putin mai mult noroc. Muncim in acesta directie, si incercam sa imbunatatim lucrurile

2

Evident, incerci sa te califici pentru Turneul Candidatilor, fie datorita ratingului, fie nominalizat din partea organizatorilor. Ai si tu aceasta idee in minte?

Nu ma gandesc la Campionatul Mondial  foarte mult, sau la circuit in general. Cred ca una e sa te califici in Turneul Candidatilor si alta este sa te califici intr-o maniera adecvata. Treaba mea este sa imi imbunatattesc jocul

Acesta insemna ca te-ai decis in sfrsit sa devi jucator profesionist?

Inseamna ca voi voi fi jucator profesionist pentru o perioada. Cred ca, daca voi incepe sa studiez, va fi in curand.

ALTE POSTARI RELEVANTE

2 Comentarii

  • Niki

    Jos palaria pentru cum a reusit acest tanar sa ajunga la performantele actuale. Cu imagine umflata, cu sprijin la greu, cert este ca un sambure de mare jucator trebuie sa existe in el.
    Insa, uitandu-ma mai atent la el am o senzatie ciudata privindu-i infatisarea. Nu razbta egenuil lui Fischer, inteligenta si profunzimea lui Anand, licarul din ochii de tigru ai lui Kasparov sau chiar forta si cainosenia lui Topalov. Sa se ascunda sub privirea sa atipica(inca ma feresc sa fac alta descriere doar din poze) geniul ascuns al noului campion mondial? Mai degraba as zice ca nu. Dar sunt multe factori de moment uneori care influenteaza o performanta. Asa ca daca Halifman, Ponomariov sau Kasimdzhanov au fost campioni mondiali fara a fi nr 1 mondial pt mai multi ani, de ce nu si Carlsen? Dar tare as paria ca urmatorul campion mondial daca nu va fi Anand, va proveni tot din fostul spatiu sovietic. Sa fie oare Aronian?

    septembrie 7, 2009 - 11:36 pm Raspunde
  • Jack

    kramnik e cel mai bun

    septembrie 9, 2009 - 7:49 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.