Garry Kasparov “Despre regii de odinioara si cei ce vor urma” (2)

Traducere de Adrian Stanca

Aici puteti revedea Garry Kasparov “Despre regii de odinioara si cei ce vor urma” (1)

M-am simtit ca si cum instinctele mele au fost poluate de un stil superficial de a juca sah online, care m-a lasat adesea dezgustat de propriul meu joc.

Karpov-Kasparov,Valencia 2009, rapid, partida 1

In prima partida, mutarea 20…f4?! este un sacrificiu de pion tipic pentru Internet, pentru a aduce calul la d4 cu tempo. 20…Ce4 era mutarea logica, lasandu-l pe Negru cu o pozitie excelenta dupa schimburi.

Iar in partida a 4-a de rapid, vazandu-l pe Karpov in criza mare de timp, am jucat o mutare ‘scurta’, fara sens,

Kasparov-Karpov,Valencia 2009, rapid, partida 4

32.Ne2?, in loc de mutarea puternica 32.Th1, cu turnul indreptandu-se spre h7. Dar asta este o mutare lunga pentru a o juca cu mouseul!

Presupun ca unul dintre avantajele de a fi retras este faptul ca Karpov si echipa sa au avut putina informatie de prelucrat in pregatirea lor. Probabil ei se asteptau sa joc Grunfeld la Negru, macar pentru faptul ca il joaca Carlsen iar colaborarea noastra a fost recent  anuntata in media. Dar faptul ca nu am jucat la Alb 1.e4 probabil ca a dat peste cap majoritatea pregatirii pe care ei au facut-o la Negru.

In ciuda calitatii dubioase in general a partidelor din meciul nostru, nu as spune ca meciul nostru s-a disputat in intregime in afara lumii sahului modern. Partidele din Grunfeld au avut ceva valoare teoretica, iar felul in care Karpov a jucat solida linie a schimbului din Gambitul Damei nu e lipsita de valoare. Si, au mai fost cateva momente de satisfactie. Victoria lui Karpov in partida a 3-a a fost cea mai interesanta si mai echilibrata din setul de partide de rapid. Am castigat partida a 6-a de blitz intr-un bun stil de atac, desi m-a durut sa vad mai tarziu ca mutarea mea subtila

Karpov-Kasparov, Valencia 2009, blitz, partida 6

20…Tb6 nu era necesara deoarece dupa 20…dxc4 21.Dxc4 Te8 Albul poate sa cedeze.

Doar cateva zile mai tarziu, de cealalta parte a lumii, Magnus Carlsen a obtinut la Nanjing un rezultat care l-ar fi facut pe Karpov sau pe mine mandru in zilele noastre cele mai bune. Pot fi si azi un pic mandru, deoarece, dupa cum se stie, il antrenez pe Magnus de la inceputul anului 2009. A inceput mai incet la inceput, dar dupa sesiuni mai lungi de antrenamente asta vara in Croatia si Oslo, am putut amandoi sa simtim ca munca noastra incepe sa dea roade.

NN: Magnus a câștigat în jur de 29 de puncte reale la ratingurile FIDE listă, care l-au adus la ratingul de 2801 și l-au adus ca fiind al cincilea jucător din istorie (după Kasparov, Kramnik, Anand și Topalov) care au trecut de bariera eloului de peste  2800. Magnus a castigat acest turneu ca un mare campion si a intrat de atunci in galeria marilor sahisti ai lumii care au castigat superturneele detasat. Si asta la varsta de 19 ani, practic de unde a inceput ascensiunea sa spre Olimpul sahist pe care il detine in prezent in 2021. Eu cred ca saltul sau a fost in mare parte provocat de intalnirea de gradul 3 si antrenamentele cu Gary Kasparov. Mai ales ca daca ii revedeti partidele jucate in acea perioada, in care Magnus juca un sah ofensiv si agresiv pentru victorie, o sa reiasa amprenta clara a stilului lui Kasparov!

(VA URMA)

ALTE POSTARI RELEVANTE

1 Comentariu

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.