- 29 mai 2009
Sambata seara incepand cu ora 20,00 avem 2 turnee Colosseum
Sambata asta avem doua turnee Colosseum, dintre care tematicul cu Varianta Sozin din Apararea Siciliana
Luna mai se vor disputa 6 turnee care vor conta pentru GP Mai, din care vor conta 4 cele mai bune.
Sambata 30 mai 2 turnee: Turneul 1: 3min+2sec >9 runde
Turneul 2: 5 min>9 runde ( Turneu tematic, Varianta Sozin din Apararea Siciliana) 1.e4 c5 2.Nf3 d6 3.d4 cxd4 4.Nxd4 Nf6 5.Nc3 Nc6 6.Bc4 e6 7.Be3 Be7 8.Qe2 0–0 9.0–0–0
Sistemul de punctare va fi pentru fiecare turneu in sistem Grand Prix si anume :
- 9
- 784
- 7
Radiografia Finalelor de Juniori de la Voineasa – Fete 20 ani
Ultima petala din Campionatele Nationale de Juniori- Voineasa 2009
Si asa se incheie toate, cu bune si rele, de la cel mai mic pana la cel mai mare, analizele noastre de la nationalele de juniori. Toate radiografiile noastre facute asupra finalelor de sah practic ale juniorilor romani, jucate la Voineasa 2009. Am amanat putin incheierea cu fete 20 de ani, pentru ca numeroase evenimente s-au ivit si tot timpul a fost ceva parca mai important decat comentariile asupra juniorilor. Ce ramane dupa aceste eforturi, de a cuprinde sintetic si pe cat se poate cat mai obiectiv aceste finale si pe acesti copii minunati, ramane sa decideti dumneavoastra. Cel mai important este ca am adus in fata dumneavoastra pe cei care nu ajung asa de des in atentia publicului consumator de informatie sahista. Nu demult la Cupa Romaniei am jucat ultimul meci cu echipa Conpet 3 si am avut surpriza ca o fetita de 8 ani, pe nume Coman Emilia sa joace la masa 4. Insotita de tatal sau mi-a multumit impreuna cu el, pentru ca am scris si despre ea in aceste radiografii de la Voineasa. Cred ca mai multa multumire nu poate sa fie, decat sa vezi sclipirea de stele din ochii curati de copil atunci cand joaca sah. Si apoi sa te cuprinda emotia din interior, pentru ca simti ca esti impacat cu tine insuti si ai simtul datoriei implinite. Cam asta simtim si noi atunci cand cel mai mic semn de la cititori se intoarce catre noi.
Raluca Sgarcea, Paula Craciun, Iosefina Paulet
La fete 20 de ani, finala a inceput cu o surpriza care putea schimba ordinea in clasamentul final. Elisaveta Bogdan a reusit o victoria cu negrele la Iozefina Paulet in prima runda, ceea ce a bulversat putin asistenta si pe specialistii aflati la Voineasa. Erau 4 favorite la primele 3 pozitii si ele s-au clasat in primele 4, ordinea favoritelor fiind putin schimbata. Poate ca prima runda a motivat si mai mult jucatoarele si Iozefina a fost hotarata si necrutatoare. Ea a reusit 5 victorii in urmatoarele runde si doar o remiza cu Raluca Sgarcea, urmata de alte 2 victorii au adus titlul la Iasi. Interesant este ca nici Raluca Sgarcea nu a pierdut la Voineasa nici o partida! Insa partida din penultima runda dintre Raluca si Paula Craciun, incheiata remiza, a lamurit intrucatva ordinea pe podium. Paula a jucat excelent si este o jucatoare care se anunta candidata serioasa pe viitor pentru nationala feminina a Romaniei. Partida directa intre ea si Teodora Traistaru, castigata de Paula, a adus-o pe pozitia 3 in clasamentul final. Teodora a reusit un turneu bun insa infrangerile consecutive din rundele 6,7 au aruncat-o pe locul 4.
Raluca Sgarcea, Teodora Traistaru, Iosefina Paulet
Citeste Articolul- 12
- 545
- 0
100 de lucruri pe care trebuie să le faci în şah înainte de a fi prea târziu (6)
51. Joacă şah la 1 minut/partidă (n.t. aşa-numitul “bullet”)!
Acest tip de şah este cea mai rapidă formă de bliţ, în care toate mutările tale trebuie să fie jucate în răstimp de un minut, sau pierzi la timp.
Fă-o: înainte ca reacţiile tale să fie prea lente.
52. Dă un simultan “orb”!
Citeste Articolul- 25
- 640
- 0
- 29 mai 2009
Victoria lui Nakamura la US Open partida cu partida(1)
In general cel mai avizat comentator al unor partide este chiar cel care a jucat-o. El poate oferi multe elemente inedite referitor la pregatirea partidei, anumite decizii luate in timpul partidei si multe ale aspecte pe care numai cineva care a fost acolo le poate sti.
Asadar, in mai multe parti, avem parte de relatarea victoriei lui Nakamura de la recentul US Open de catre Nakamura insusi, asa cum a aparut ea pe blogul personal al lui Nakamura. Este ceva inedit, arareori am avut ocazia sa citesc relatari amanuntite de la turnee importante la persoana intai .
- 14
- 616
- 0
- 29 mai 2009
Peter Leko: “Nu sunt genul care să-şi ia riscuri inutile…”
26.05.2009 – “Eu cred mult mai mult în logica jocului, mai curând decât să pariez pe nervii adversarului.” Jucătorul maghiar de top, care va lua parte la un meci de opt partide de şah rapid meci împotriva Campionului Mondial Vishy Anand săptămâna viitoare, şi apoi va juca în turneul Super-GM de la Dortmund, o lună mai târziu, vorbeşte despre cariera sa, obiectivele sale, precum şi despre marea dragoste a vieţii lui.
Interviu.
Citeste Articolul
- 12
- 564
- 1
- 29 mai 2009
Duncan Suttles – ep.14 – Jocul cu pionii laterali
Cand vorbim despre modul de folosire al pionilor a sau h, nu ne referim, desigur, la mutari obisnuite precum a2-a3 sau h2-h3. Ne referim la atacuri rapide precum h2-h4-h5-h6 de multe ori devreme intr-o partida. Aceste mutari de pioni jucate devreme implica o decizie importanta serioasa, buna sau rea. Motivele pentru care se avanseaza acesti pioni laterali sunt foarte numeroase. Un pion a sau h poate ameninta un nebun fianchetat, poate submina un lant de pioni, poate dechide o coloana pentru atacul asupra regelui advers, poate restrange activitatea pieselor adversarului, poate controla campuri, si nu numai. Pe scurt, orice poate sa faca alt pion, pot si acestia sa faca, ba chiar mai bine. Deoarce acesti pioni incep jocul cu cate un turn in spate ei avansarea lor este protejata mai bine. Cu cat pionul avanseaza, cu atat mareste puterea turnului care-l sprijina. Precautia este necesara, totusi. Exista de asemenea multe motive bune pentru a NU avansa pioni a sau h. Un pion a sau h avansat poate deveni expus atacurilor, precum orice alt pion avansat. De asemenea este mai periculos sa se faca rocada pe flancul unde s-au facut mutari de pioni, mai ales cei laterali. In plus, in multe pozitii, avansarea unui asemenea pion nu ajuta in lupta pentru controlul centrului . Ca sa ne concentram asupra fiecarei partide in care Suttles se foloseste de pionii din fata turnurilor ar insemna sa facem un serial separat, din foarte multe episoade…
Citeste Articolul
- 6
- 467
- 0
- 29 mai 2009
O diagrama pe zi (vineri )
Inainte de a pleca sa se “alimenteze” de la concertul AC/DC de la Atena, Costin a lasat materialele pentru zilele cand va fi lipsa la apel. Vom posta aceste materiale in lipsa titularului de drept.
Diagrama 1 – albul muta si da mat in 5 mutari
Citeste Articolul- 10
- 650
- 5
- 29 mai 2009
Antrenamentul zilei [29.05.09]
Negrul castiga printr-o combinatie frumoasa. Diagrama este luata dintr-o partida Cafferty-Basman, disputata in Anglia in anul 1968.
Citeste Articolul
- 12
- 544
- 4
- 29 mai 2009
Capcane in deschidere (49)
Am deschis o noua serie de articole dedicata “capcanelor” si/sau greselilor care pot avea repercusiuni imediate la inceputul partidei. Ne-am gandit ca un astfel de subiect ar fi interesant pentru toti cei care vor sa evite pierderea meciurilor chiar la startul lor.
Credem ca e mai bine ca acestea sa va fie prezentate ca diagrame in momentele “cheie” ale combinatiilor, dupa cateva zile urmand ca postul sa fie actualizat cu partida intregrala, cu eventualele comentarii aferente (asta daca nu cumva da cineva solutia inainte, cum s-a intamplat cam de fiecare data pana acum).
Old Indian Defense: General (A53)
1.d4 Nf6 2.c4 d6 3.Nc3 Nbd7 4.Nf3 e5 5.e3 Be7 6.Bd3 0-0 7.0-0 Re8 8.Qc2 Bf8 9.Ng5 h6
Citeste Articolul
- 12
- 490
- 2
Povestea sahului spusa de Vlad Ardeleanu
Sahul nu are de-a face cu norocul. Sahul modeleaza minti, personalitati si indruma destine. Seriozitate, dedicatie si spirit competitiv, dorinta de a fi invingator sunt calitatile esentiale pe care le descoperi atunci cand intalnesti un sahist. Nicolae Iorga spunea despre sah ca „este cel mai minunat mijloc de disciplinare a gandirii, de ordonare a domeniilor de cunoastere si de recreatie a spiritului. Este un univers comprimat pe 64 de patratele”.
Vlad Ardeleanu
Citeste Articolul- 12
- 646
- 0