Zi: 21 aprilie 2009

Alex Yermolinsky invins in 17 mutari de catre un jucator cu 300 puncte ELO mai putin!

In excelenta sa carte “The Road to Chess Improvement” Alex Yermolinsky dezvaluie ca niciodata nu este mai fericit decat atunci cand adversarii inceearca sa-l prinda ‘pe picior gresit’ prin evitarea variantelor teoretice principale. Motivul este ca, desi s-ar putea sa fie surprins in deschidere, el va obtine in schimb o pozitie buna. Interesant, maestrul american Michael Langer a jucat recent impotriva lui Yermolinsky linia sa preferata din Scotiana (atacul Blumenfeld), si a castigat rapid.


FM Michael Langer

Poate ca l-a prins pe “Yermo” intr-o zi proasta. Probabil ca variante ca aceasta, putin cunoscute si pline de capcane, sunt greu de infruntat la tabla chiar si de catre mari maestri puternici.

Citeste Articolul
  • 8
  • 863
  • 0

Olimpiada Calvia 2004:”Ce doriti? Vreti sa ma omorati?”

Va prezentam un interviu extrem de socant cu GM Zurab Azmaiparashvili, vice-presedinte al FIDE, cel care a stat 2 zile in inchisoare in Spania, doar pentru ca a dorit sa respecte o traditie.

Interviul a fost preluat de pe site-ul www.chessbase.com

Următorul interviu a fost realizat în Sol Antillas Hotel in Magaluf, Mallorca, luni, 1 noiembrie 2004, doar la o oră după ce GM Zurab Azmaiparashvili a fost eliberat din detenţia impusă de oficialii poliţiei în Calvià, Mallorca (Spania). Incarcerarea a durat două zile, timp în care Vice Presedintele FIDE, a fost tinut în două închisori diferite. Intre timp a fost dus la spital pentru examinare şi, în final, a apărut în faţa unui judecător, care l-a eliberat  până la procesul ce va avea loc la o dată ulterioară.


Imaginile au fost luate în timpul interviului. Miercuri Azmaiparashvili a parasit Mallorca pana la Barcelona, iar joi, el a zburat la Amsterdam si apoi înapoi acasă in Georgia. Am promis că nu publicăm interviul pana atunci.

Citeste Articolul
  • 11
  • 832
  • 8

Radiografia Finalelor de Juniori de la Voineasa – Baieti 8 ani

Impreuna cu Iulian, ne-am hotarat sa punem sub lupa, in baza partidelor jucate, recent incheiatele Finale de Juniori de la Voineasa. O sa o luam pe rand, fiecare grupa in parte, de la mic la mare. Ne intereseaza in principal, cum e si firesc, partidele jucate de catre primii 3 clasati, dar vor fi si exceptii daca va fi cazul.

Aruncand o privire sumara asupra partidelor, am avut o prima impresie ca nivelul de joc nu ar fi prea ridicat, folosindu-ma de argumentul “Pe vremea mea…”. Privind mai atent si judecand mai cumpanit mi-am dat seama ca nu este chiar asa, ca pur si simplu parerea mea initiala era mai mult nostalgica.

Asadar sa incepem cu grupa de baieti 8 ani.

Campion la aceasta categorie de varsta a iesit Atodiresei Damian de la CS Politehnica Iasi. Ce m-a uimit la acest jucator este repertoriul de deschideri, foarte vast in raport cu varsta pe care o are. Spre exemplu cu piesele albe el a jucat pe rand 1.f4, 1.e4 si 1.d4 (cu preferinta pentru 1.f4!).

Atodiresei Damian – campionul la baieti 8 ani

De asemenea am observat ca in partidele sale au survenit mai multe finaluri de turnuri, castigandu-le pe toate, ceea ce ma face sa cred ca a lucrat si si-a insusit la antrenamente acest tip de final.

Citeste Articolul
  • 7
  • 1112
  • 4

Anand, castigator de Oscar

La inceputul lunii mai, Viswanathan Anand va fi fericitul castigator al unui Oscar in sah, informeaza  site-ul azerisport.com citat de e3e5.com.

Premiul i se va acorda la inceputul ceremoniei de deschidere a meciului de sah dintre echipa Azerbaijianului si echipa lumii. Alaturi de cele 2 echipe  (Anand, Kramnik, Karjakin, si Shirov pentru echipa lumii si Radjabov, Mamedyarov, Gashimov, Guseinov, si Mamedov pentru  Azerbaijan), la ceremonie va mai participa si Presedintele FIDE Kirsan Ilymzhinov si Boris Spassky.

Citeste Articolul
  • 8
  • 582
  • 0

Strategia in final a marilor campioni(I)- Atacul in centru

1. Atacul in centru

Strategia in final poate fi simpla, asta mai ales cand situatia de pe tabla sau pozitia este cunoscuta. Un jucator cauta ca mutarea pieselor sa fie una activa, pe cat posibil sa atace, sa ameninte ceva din pozitia adversa. Un alt jucator cauta sa duca lupta intr-un plan pozitional cu o evolutie mai lenta iar alt jucator cauta sa termine partida in atac. Astfel de strategii de lupta mai putin complicate si mai asezate vor fi obiectul mai multor episoade. Strategiile mai dificile vor fi tratate mai tarziu. Un atac in centru este o strategie destul de simpla. Avansarea cu success a pionilor centrali a fost demonstrate inca de la Philidor. Exemplele acestea sunt insa de data mai recenta, fata de demonstratiile lui Philidor.


(24) Beliavsky,Alexander – Spassky,Boris

Soviet ch Moscow, 1973

[IC]

Citeste Articolul
  • 12
  • 707
  • 1

Capcane in deschidere (11)

Am deschis o noua serie de articole dedicata “capcanelor” si/sau greselilor care pot avea repercusiuni imediate la inceputul partidei. Ne-am gandit ca un astfel de subiect ar fi interesant pentru toti cei care vor sa evite pierderea meciurilor chiar la startul lor.

Credem ca e mai bine ca acestea sa va fie prezentate ca diagrame in momentele “cheie” ale combinatiilor, dupa cateva zile urmand ca postul sa fie actualizat cu partida intregrala, cu eventualele comentarii aferente (asta daca nu cumva da cineva solutia inainte, cum s-a intamplat cam de fiecare data pana acum).

Citeste Articolul
  • 13
  • 631
  • 5