Olimpiada Calvia 2004:”Ce doriti? Vreti sa ma omorati?”

Costin Beiu

Va prezentam un interviu extrem de socant cu GM Zurab Azmaiparashvili, vice-presedinte al FIDE, cel care a stat 2 zile in inchisoare in Spania, doar pentru ca a dorit sa respecte o traditie.

Interviul a fost preluat de pe site-ul www.chessbase.com

Următorul interviu a fost realizat în Sol Antillas Hotel in Magaluf, Mallorca, luni, 1 noiembrie 2004, doar la o oră după ce GM Zurab Azmaiparashvili a fost eliberat din detenţia impusă de oficialii poliţiei în Calvià, Mallorca (Spania). Incarcerarea a durat două zile, timp în care Vice Presedintele FIDE, a fost tinut în două închisori diferite. Intre timp a fost dus la spital pentru examinare şi, în final, a apărut în faţa unui judecător, care l-a eliberat  până la procesul ce va avea loc la o dată ulterioară.

azmai_calvia1

Imaginile au fost luate în timpul interviului. Miercuri Azmaiparashvili a parasit Mallorca pana la Barcelona, iar joi, el a zburat la Amsterdam si apoi înapoi acasă in Georgia. Am promis că nu publicăm interviul pana atunci.

calvia001

Zurab, Doamne, arati destul de înfricoşător. Poţi să vorbeşti, putem face un interviu cu tine?

Sigur, te rog continua. Voi încerca să răspund la întrebările tale cat mai clar cu putinta
Ei bine, spune-ne exact ceea ce s-a întâmplat în timpul ceremoniei de închidere.

Trebuia sa fie un anunţ cu privire la Cupa Gaprindashvili, care trebuia sa fie acordata   echipei combinate a Rusiei pentru cea mai bună performanţă la Olimpiada. Dar ele nu  cunosteau acest lucru, şi mulţi oameni au fost foarte dezamăgiti. La inceput am  încercat să vorbesc cu domnul [Antonio] Rami, care era preşedintele comitetului de organizare…

azmaiparashvili02Zurab Azmaiparashvili, povestind ce s-a intamplat in timpul ceremoniei de inchidere

In public?

Da, în timpul ceremoniei de închidere ce avea loc. I-am spus sa  corecteze greşeala şi sa  faca anunţul. Domnul Rami a refuzat, şi l-am rugat pe un ton foarte politicos si a doua oară. I-am spus, dacă nu vor face acest lucru poate că-mi pot permite  sa merg eu pe scena si  fac eu acest lucru. Aceasta este o importantă cupă, oferita de către Georgia, şi aprobata de FIDE în 1996. Dar el a refuzat pentru a doua oară. După ce l-am intrebat pe Gelfer Israel, cel care a dus cea mai mare parte a negocierilor cu Comitetul de Organizare, daca aceste refuzuri  au avut motive speciale. Domnul Gelfer mi-a spus ca el nu a avut o relaţie bună cu organizatorii şi că el nu  poate să mă ajute în această problemă. Apoi l-am întrebat domnul Campomannes, înainte de discursul său …

El era de fata atunci?

Nu, nu, el a venit sa vorbeasca cu mine şi i-am reamintit despre Cupa Gaprindashvili, dar se pare că a uitat de ea şi nu a reuşit să menţioneze de ea în discursul său. Am tot incercat sa comunic cu el, doar pentru a-i reaminti sa spuna ceva despre cupă. În acel moment eu cred că domnul Rami a dat ordinul de a opri toate acţiunile mele. Un număr de oameni au venit la mine, poliţie, garzi de corp, eu chiar nu stiu cine au fost, deoarece au venit  imbracati cu  haine civile. Au încercat să mă opreasca.. Le-am spus ca “trebuie sa imi fac datoria, si am nevoie să vorbesc cu şeful meu, să-l informeze despre ceva. Nu mă duc pe scenă, trebuie doar să-l informez.”

Te aflai pe drumul spre scena?

Nu, doar la marginea ei, intr-un loc unde nu se aflau scări până pe scena. Dar ei au continuat sa ma impinga, inclusiv pe soţia mea, care a venit dupa mine. L-am sunat pe KIRSAN [Ilyumzhinov], care m-a observat şi a început să acorde atenţie la ceea ce încercam sa comunic. Dar in acel moment, oamenii din jurul meu au început să reacţioneze mai agresiv. Unul dintre ei m-a impins de piept. Am ajuns foarte aproape unul de celalalt şi capetele noastre s-au lovit unu de celalt. Pentru mine acest lucru a fost destul de dureros, probabil, si pentru el. El si-a pierdut controlul şi m-a lovit imediat.

azmaiparashvili06Marina Azmaiparashvili, maltratata de fortele de securitate

Să ne concentram asupra acestui moment mai atent: va luptati si capetele voastre s-au lovit?  Declaratia politiei a fost ca ai lovit o persoana de la securitate  cu capul in gura. Vrei sa spui ca asta nu este corect?

Absolut. El m-a impins în piept, am ajuns foarte aproape unul de celalalt, capetele noastre s-au lovit Asta a fost modul în care s-au petrecut evenimentele .

Nici un fel de  agresiune din partea ta?

Nu, deloc, nu am dorit să-l rănesc sau altceva. El ma  împingea şi eu incercam sa il sun pe KIRSAN. Oricum, de îndată ce el m-a lovit, încă trei băieţi au sarit pe mine, şi m-au pus la podea. Mai multe persoane au venit şi au încercat să mă faca inconştient, apăsând pe arterele de la gât.

Au încercat să iti închida arterele?

Da, mi-au închis arterele, până când am simtit ca devin inconştient. Aici, puteţi vedea semnele in lungul arterei de pe gât. Am sunat-o pe  soţia mea: “Vor sa ma omoare”, şi ea a început să tipe. Mai târziu, mi sa spus că ea a fost luată de garzile de corp, si ea mi-a aratat o serie de lovituri, pe picioare, mainile si pe spate, de la aceste evenimente.

azmaiparashvili03urmele de pe gatul lui Zurab

Oricum, le-am spus oamenilor de pe mine:

“Ce vreti să faceti? Vreti cu adevarat să mă omorati?”

Mi-au pus mâinile la spate şi apoi mi-au pus cătuşele, şi m-au târât afara din clădire. Stateam acolo, în cătuşe, şi tipul ăsta a venit la mine şi m-a lovit  in ochiul drept. I-am spus: “Ce se întâmplă, de ce ma lovesti?”

Apoi au început să vorbească între ei, şase băieţi, în limba spaniolă. Unii dintre ei a spus că ar trebui sa nu ma mai lovească, ceilalti au spus nu, trebuie să-l batem, si tipul asta m-a lovit din nou, exact în acelaşi loc. Şi asta s-a intamplat de şase sau şapte ori.

Au continuat sa te loveasca in ochul drept?

Da, în aceeaşi zonă, din nou şi din nou, in ochi. Şi atunci mi-am dat seama ca nu mai pot  vedea nimic cu ochiul drept. Nu a mai fost dureros, pentru că nu mai simteam nimic acolo. Şi au continuat sa foloseasca o multime de cuvinte in  spaniolă, care nu ar trebui  să le repet …

Te rog  să continui.

De exemplu, repetau “Hijo de Puta” şi alte astfel de lucruri …

Asta înseamnă….?

“Hijo de Puta” înseamnă fiu de curvă, fiu de catea. Oricum, mi-au spus să mă întind pe jos, ceea ce am si facut. Si apoi, unul dintre baieti ma batea din nou, cum ai face unui câine, deşi asa ceva nu facem nici la câini. Apoi, a sosit o maşină,  şi ei m-au luat cu cătuşele puse, lucru foarte, foarte dureros [arată congestionat semnele si  pielea deteriorate din jurul încheieturilor], şi m-a pus cu capul pe podeaua acelei maşini. Doi tipi au stat pe mine în timpul călătoriei la secţia de poliţie, ceea ce a fost foarte dureros pentru mine. Ei m-au dus într-o cameră, o camera speciala pentru persoanele care tocmai au fost arestate. După câteva minute, unul dintre baieti a intrat în cameră şi m-a lovit. Apoi, m-au închis în cameră, şi peste alte câteva minute, cineva a venit şi m-a lovit din nou. L-am întrebat de ce fac asta, ce se întâmpla, dar mi s-a spus să tac din gură.

azmaiparashvili04Examinad loviturile primite in timpul celor 2 zile de detentie

Apoi, ei mi-a adus niste hartii pe care mi-au spus că ar trebui să le semnez. Mi-au spus  ca acestea sunt drepturile tale, despre avocati, ce persoana doresc să ma viziteze aici. Am spus că vreau sa vorbesc cu vicepreşedintele FIDE Georges Makropoulos. Au scris numele, dar apoi au spus: “Trebuie să semnezi acest document.”

Era în limba spaniolă, aşa că am zis că dacă nu înţeleg ce scrie cum aş putea să-l semnez? Au spus ca nu este nimic special, doar despre dvs. despre avocat şi alte astfel de lucruri, şi dacă nu voi semna, nu vor suna la Makropoulos. Am inteles ca ar fi continuat procedura si ma vor bate din nou. Asa ca am semnat hârtia. Desigur, a doua zi am zis că am semnat hârtia sub presiune, sub presiune mare. Am solicitat, de asemenea un medic, pentru că imi pierdusem vederea la ochiul drept.

La secţia de poliţie inca nu ai putut vedea cu acel ochi?

Nu, nimic, nici chiar lumina. După circa trei ore au adus un medic care a spus că ar trebui să fiu dus la spital. M-au ţinut timp de trei sau patru ore, mi-au facut radiografie si, de asemenea, mi-au examinat ochii. Doctorul a spus că o venă s-a spart, şi că nu ar trebui să existe nici o daună permanentă, dar pentru o scurtă perioadă de timp voi avea acest disconfort.
Am aşteptat sa ma duca înapoi la secţia de poliţie, unde soţia mea şi alte persoane aşteptau. Dar ei au spus că “este un loc extrem de periculos, poate ca te vor bate din nou acolo, te vom duce la alta sectie, la Palma.”  M-au dus acolo, mi-au oferit cina, pe care am refuzat-o.  Le-am cerut niste apa, pe care mi-au dat-o..

makropoulos01Georges Makropoulos, Vice predinte FIDE

Pentru mine au fost niste condiţii oribile, foarte departe de democraţia sau drepturile omului. I-am întrebat dacă ei nu ştiau că Spania este un membru al Uniunii Europene. Mi-au spus că în Spania au ceea ce au, şi ca sunt nevoit să accept. În cele din urmă mi-au dat înapoi banii, pe care ii luasera de la mine la început. Am avut 1000 de euro cu mine, mi-au dat inapoi 840. Le-am spus am avut mai mult de atat, dar nu a fost cu adevărat o plângere, am vrut doar să părăseasc acel loc. Au spus că ar putea folosi banii pentru a-mi comanda ceva de mâncare, nişte apă sau ceva de băut. Dar când am ajuns la sectie ei au refuzat sa o faca. Când am cerut nişte apă ei mi-a adus o sticlă de un litru, dar a avut numai o zecime din conţinutul său. Nu am vrut să beau, pentru că nu ştiam ce a fost acolo. Mi-au spus, dacă nu doriţi să beţi această apă depinde de dumneavoastra. Dacă nu doriţi să beti acesta apa, nu vom adduce o sticla noua.

Acest lucru a fost la secţia de poliţie?

Da, la a doua sectie de politie.


calvia116
Oficialii poliţiei Spanile au spus jurnaliştilor în Centrul de presa ca Azmaiparashvili a provocat actiunile prin atacarea ofiţerilor de securitate cu un cap din gură. Politia a emis un comunicat  şi a refuzat să raspunda la întrebări sau sa asculte marturia martorilor.

Deci, cum ai ieşit azi?

Ei bine, ma aşteptam sa dureze  până joi, pentru că există anumite proceduri. Dar apoi cei doi avocaţi ai mei, Morten de Sand şi o doamnă de aici, au aranjat pentru ca lucrurile să fie facute mai repede si sa fiu eliberat cât mai curând posibil. Azi am fost la tribunal, şi procurorul mi-a oferit o intelegere, pe care nu am acceptat-o. El a vrut ca eu sa recunosc ca nu am fost vinovat, dar ca am făcut unele greşeli, şi ei nu vor mai avea reclamaţii împotriva mea. I-am spus nu, am reclamaţii împotriva lor, şi dacă au ceva împotriva mea ar trebui să fie soluţionate într-un proces corect, şi nu într-o procedură de o zi, pentru ca exista o multime de persoane implicate, există o mulţime de materiale de pe care trebuie să le culeagă. Judecătorul a acceptat condiţiile mele, şi mi-a cerut să plătesc 500 de euro, doar pentru în cazul în care eu nu mă întorc pentru proces sau ceva de genul – nu am înţeles complet.

azmaiparashvili071Ignatius Leong si Ali Nihat Yazici discutand evenimentele serii cu
presedintele Federatie Spaniole de Sah, Xavier Ochoa (stanga)

Vei veni din nou aici pentru un proces?

Sigur ca voi veni înapoi, atunci când voi fi chemat oficial. Dar, înainte de aceasta, avocaţii trebuie sa pregateasca totul. Ştiu că ţara mea este foarte activă în prezent. Spania primeste un protest de la ministru nostru de externe, presedintele, Mikhail Saakashvili, este informat. Şi, bineînţeles, FIDE ma apara. Deci, nu mă tem.

Arăţi destul de epuizat. Cred că este mai bine sa ne oprim acum, şi sa încerci să te relaxezi un pic înainte de plecarea spre casa.

Crede-ma, am avut destul timp să ma relaxez, în închisoare. Esti  acolo cu nimic, nici o bucata  de hârtie sau pix, nimic de-a citit. Ce altceva poti sa faci, doar sa gandesti si sa te relaxezi? Acum vreau doar să mă întorc acasă.

Noi iti dorim  toate cele bune şi sper să auzim de tine după ce te insanatosesti în Georgia.


azmaiparashvili05Liber, in sfarsit, vorbind la telefon cu prietenul sau Garry Kasparov

ALTE POSTARI RELEVANTE

8 Comentarii

 • rodantero

  Absolut incredibil…asta nici in Romania nu cred ca s-ar putea intampla (desi nu as baga mana in foc). Citeam si nu-mi venea sa cred ce citesc. Iar lucrurile astea s-au intamplat intr-o tara “asa-zis” democratica.

  aprilie 21, 2009 - 7:07 pm Raspunde
 • RazC

  Neplacut

  aprilie 22, 2009 - 11:03 am Raspunde
 • vasim

  Spania, de necrezut!!!
  Dar totusi unpic de vina a avut si el pentru ca daca organizatorii nu i-au permis sa decerneze nu stiu ce cupa asta e dreptul organizatoriilor(nu stiu ce intelegeri erau cu FIDE etc…) si nu inteleg de ce el a insistat atat.
  Sigur ca apoi evenimentele au degenerat rau de tot.
  Adica chiar nu imi inchipuiam ca in Spania este posibil sa fi tratat asa!
  Aici ar trebui ca toti sahistii sa il sustina in demersul lui impotriva organizatoriilor acestui turneu si a celor care l-au lovit atat de brutal cu toate ca el era in catuse si nu prezenta nici un pericol doar pe motiv de razbunare.
  Inadmisibil!!!
  Fide ar trebui sa ia atitudine…
  Oricum si faza cu datul capului in gura e unpic trasa de coada ca doar nu te lovesti cap in cap asa de usor…
  S-ar putea ca individul chiar sa fi sarit la bataie dar totusi cum a reactionat politia e inadmisibil.
  Nu se poate ca in ziua de azi doar pentru ca vrei sa decernezi un premiu sa fi batut in halul asta…
  Tot mai mult am impresia ca la FIDE si in organizarea turneelor de sah sunt implicati tot felul de mafioti si cateodata se spala bani murdari etc…
  Pacat…

  aprilie 22, 2009 - 11:14 am Raspunde
 • vasim

  Dupa am vazut ca e vorba de 2004 am crezut ca totul s-a intamplat in 2009 la vreun turneu din Spania.
  Sunt curios ce s-a intamplat dupa si cum s-a terminat aceasta poveste trista…

  aprilie 22, 2009 - 2:26 pm Raspunde
 • niki

  Sa nu fim atat de intransigenti atata timp cat nu stim ce s-a intamplat. Individul, altfel un foarte bun jucator, cred ca si-a insusit o atitudine aroganta mai ales ca este unul din “greii” FIDE de vreo cativa ani, provenind din gasca lui Kasparov. Asa ca eu inclin sa cred ca nu si-a stapanit pornirile si a “luat-o” peste bot.

  aprilie 22, 2009 - 4:27 pm Raspunde
 • Mihail Marin

  Acest incident nu este usor de judecat la rece. Initial, am fost cu totul de partea lui Azmai, fata de care nutresc certa simpatie. Chiar atunci in 2004, in timpul zborului catre casa, am compus un mesaj de sustinere, cu dorinta de a-l publica pe site-ul TWIC. Mark Crowther l-a considerat redundant, asa ca efortul meu literar a ramas fara urmari… Privind in urma, imi dau seama ca, indiferent daca indignarea lui Azmai era justificata sau nu, actul de a aplica un cap in gura politistului ramane incalificabil. Bietul politist a fost internat in stare grava… Reactia ulterioara a fortelor de ordine este perfect normala. Sa nu uitam ca Azmai este un tip inalt si puternic, greu de oprit numai cu vorbe bune. Intreaga scena ramane socanta, dar cred ca trebuie sa cautam vinovatii cu prudenta.

  aprilie 22, 2009 - 6:35 pm Raspunde
 • hritcucos

  Eu sunt de parere ca adevarul este pe undeva pe la mijloc, poate mai aproape de Azmaiparashvili, dar in niciun caz nu cred ca putem sa emitem o judecata obiectiva cunoscand parerea unei singure parti. Oricum, eu nu cred ca acest cap in gura a fost un simplu accident.

  aprilie 22, 2009 - 8:04 pm Raspunde
 • Mihail Marin

  In zilele ce au urmat incidentului, am incercat sa imaginez scenariul robot al intregii intamplari. Poate cineva din conducerea FIDE (nu dam nume, persoane importante) a dorit sa ii plateasca o polita lui Azmai, sau sa il puna la punct. Cunoscandu-i caracterul impulsiv, a facut in asa fel incat accesul pe scena sa ii fie interzis, in mod, evident, abuziv. Azmai s-a lasat atras in capcana, a aplicat una din loviturile sale favorite, etc. Desigur, este o pura speculatie, dar mi se pare destul de probabil ca ceea ce cunoastem sa fie numai un varf de iceberg. Violenta este un fenomen rar intalnit in sah. Amintiti-va de tabla in cap incasata de Kasparov la scurt timp dupa retragere. Multi au fost convinsi ca a fost un avertisment din partea adversarului sau politic (nici acum nu dam nume!) si nu o simpla indignare a unui fan.

  In orice caz, l-am revazut pe Azmai in anii ce au urmat si nu pare sa fi ramas cu nici un fel de sechele, fizice sau psihice.

  aprilie 22, 2009 - 8:13 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.