“Nu ma salut cu Topalov!” – interviu cu Kramnik

eu21

Corespondent al Sovsport.ru, K.Zangalis, a realizat un lung interviu cu Vladimir Kramnik, in care fostul Campion Mondial vorbeste despre nasterea fetitei lui si despre pauza de sah- drept consecinta. De asemenea, Kramnik mai vorbeste despre primii pasi in sah, despre progresele din cariera si despre meciurile cu Kasparov, Topalov si Anand.

vladimir-kramnik-square-3-6505

Zangalis: Doi jucatori puternici de sah care sunt angajati intr-un meci foarte important, nu pot fi prieteni. Un dusman- cu usurinta…

Kramnik: Da, este improbabil ca doua personalitati puternice angajate intr-o lupta pentru titlul de campion mondial sa fie prieteni. Cel putin in timpul meciului. Dar este posibil sa se mentina relatii normale intre cei doi. Nu am nici o problema cu Anand, Leko, si multi alti jucatori de top. Competitia profesionista nu este o scuza pentru o ‘baie de sange’. Pe de alta parte, daca persoana violeaza cele mai elementare standarde etice.

kramnik-anand kramnik_leko2_hamburg_2004

Zangalis: Cine a inceput acel scandal din Elista in timpul meciului pt campionatul mondial dintre tine si Veselin Topalov?

Kramnik: Stiam ca Topalov si managerul sau Danailov erau gata sa faca orice pentru faima si bani. Ei aveau deja aranjat urmatorul meci pentru campionatul mondial cu un fond de premiere chiar mai mare. Tot ce mai era de facut era sa-l bata pe Kramnik. Dar cand a devenit clar ca meciul are o desfasurare defavorabila pentru Topalov, ei ai inceput un atac, prearanjat. Acuzatiile au inceput, cum ca merg des la toaleta si primesc ajutor. Ei voiau sa ma lase fara toaleta mea personala. Asta nu puteam sa accept.

kramnik-topalov-game-10-world-ch-2006-elista danailov02

Zangalis: S-a spus ca impreuna cu Topalov au venit in Elista oameni din serviciul special bulgar…

Kramnik: Stiam inca de la inceput ca ei au ajutor puternic din partea statului. Dar sa aduci agenti speciali – asta a fost prea mult. Daca faci asta, este improbabil ca ai venit pregatit sa joci doar sah. Deoarece nu am nici o indoiala ca ca incidentul a fost pregatit inainte de meci. Iar faptul ca ei au fost in stare sa-si puna un prieten – pe Zurab Azmaiparashvili – in Comisia de Apel, comisie care a judecat problemele aparute (si a luat toate deciziile in favoarea lui Topalov), imi confirma banuielile.

4-gm-zurab-azmaiparashvili-fide-vicepresident

Zurab Azmaiparasvili(stanga) vicepresedinte Fide

Zangalis: Si de ce tu, Mare Maestru Rus, jucand acasa, nu ai avut protectia autoritatilor?

Kramnik: Cred ca Presedintele Fide Kirsan Ilyumzhinov pur si simplu a trebuit sa ramana neutru, datorita functiei pe care o are. Topalov si managerul lui au considerat aceasta ca pe un semn de slabiciune. Si pana la urma au intrecut orice limita.

Despre ce am mai vorbi acum daca as fi pierdut tie-break-ul de la sfarsit, un tie-break care nici macar nu trebuia sa aiba loc, daca Topalov nu mi-ar fi furat punctul in partida a 5-a? Nu sunt ranchiunos, dar asemenea lucruri sunt de neacceptat. Am intrerupt relatiile cu Topalov. Multi mari maestri cunoscuti mi-au urmat exemplul. Nu il salut si nici nu vorbesc cu el, si asa va fi pana cand isi va cere scuze in public.

“VICTORIA LUI ANAND A FOST MERITATA”

Zangalis: Meciul tau cu Anand...

Kramnik: Intotdeauna este posibil sa gasesti mii de scuze pentru infrangere. Dar este problema ta. Pregatire slaba, un regim alimentar nepotrivit inaintea partidelor cruciale…Toate sunt scuze. Avem rezultatul. Restul sunt circumstante care rezulta din victorii sau infangeri. Victoria lui Anand a fost meritata.

kramnik-anand_game

Zanaglis: Privind inapoi, ce schimbari ai face referitor la meci?

Kramnik: Poate as fi ales un mod diferit de a ma pregati.

Zangalis: O noua campanie pentru titlul mondial este posibila?

Kramnik: Anand este aproape de 40 de ani si joaca stralucit. Eu sunt inca departe de varsta de 40 de ani. Mai am timp. Si ceea ce este si mai important este dorinta pe care o am . Expresia mea favorita este: ” Omul este responsabil pentru calitatea muncii nu pentru rezultatul final. Voi muncii cu daruirea mea dintotdeauna. Si atunci vom vedea ce se va intampla. In prezent exista mai multi pretendenti la titlul mondial. Si eu sunt inca printre acestia.

1 Comentariu

  • niki

    Nu e o noutate ca bulgarii sunt de “joasa speta”. Exemplele Danailov si Cheparinov sunt evidente. Pacat ca Topalov, care joaca un sah de inalt nivel, a avut nevoie de asemenea tertipuri. Deh banii…

    aprilie 21, 2009 - 8:35 am Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.