Aici puteti sa cititi partea 1 a acestui articol
Traducere din limba franceza de Claudiu Prunescu
Prin amabilitatea lui Claudiu Prunescu 2159 , avem aceasta traducere din limba franceza. Claudiu traieste in Franta si este plecat din Craiova unde este mai cunoscut ca sahist si mai nou ca antrenor respectat.
Fabricarea geniilor
Aceasta experienta cauta sa demonstreze ca fiecare nou nascut are posibilitatea cerebrala de a deveni un geniu – o persoana exceptional de inteligenta-nu datorita aptitudinilor innascute, ci invatand si practicand de la frageda varsta un antrenament intelectual important. Aceste metode de antrenament intense si precoce ne amintesc de uzinele de campioni.
Surorile Polgar au placerea sa ia impreuna micul dejun
Cazul surorilor Polgar in sah nu e departe de cel folosit de , Richard Williams tatal surorilor Venus si Serena, campioane la tenis.Dar aceste exemple, puternic mediatizate nu sunt oare varful acebergului, partea de fatada a multor cazuri de esec ramase in anonimat.
O alta abordare,un alt sistem:
Talentele precoce sunt intr.-adevar obiectul unei adevarate “vanatori” in unele state cum ar fi , de exemplu Statele Unite ale Americii, unde o serie de teste si alte observatii permit selectionarea copiilor apti sa urmeze un invatamant avansat.
Surorile Polgar dand autografe pentru fanii lor
“Aceasta vanatoare de talente porneste de la ipoteza ca aptitudinile sunt innascute si ca ele pot fi identificate cu precizie si ca merita a fi cultivate”,subliniaza un articol aparut in” The Economist”.
In acel articol mai putem citi ca:
“Se crede ca actiunile externe pot influenza aptitudinile chiar inainte de nastere ori in primii doi ani dupa nastere. De unde “nebunia” ajutorului in invatare cu ajutorul proiectiilor video pentru bebelusi ori prin inregistrarea pe banda magnetica a sunetelor de balena, pe care mamele gravide le aplica pe burtica…” si cu exagerarile putem continua.
In alte tari cu mar fi Marea Britanie, unde domneste totusi mai mult sentimentul egalitarist, se crede , de asemenea, in talentele innascute. Astfel in anul 2002 , cautand sa ajute elevii superdotati,dar mentinand in acelasi timp interdictia aplicarii testelor de aptitudini in scolile de stat, guvernul a creat Academia Nationala pentru tinere talente.
Clanul Polgar in formula completa
Astfel in Marea Britanie unde invatamantul public un este selectiv teoretic, parintii cauta totusi sa se stabileasca in apropierea celor mai bune scoli.
In opozitie , in Japonia se considera ca toti copii se nasc cu aceleasi aptitudini potentiale si toti urmeaza acelasi tip de invatamnt obligatoriu. Dar daca putine Studii au incercat sa compare diferitele sisteme , suntem fortati sa constatam ca performantele elevilor celor mai dotati depind foarte mult de preocuparea parintilor si mai putin de ajutorul comun dat de stat. Astfel in Marea Britanie unde invatamantul public nu este selectiv teoretic, parintii cauta totusi sa se stabileasca in apropierea celor mai bune scoli. Iar parintii copiilor japonezi, in dorinta lor de a-i vedea reusiti in viata, ii indruma sa urmeze cursuri pentru a deveni oameni de afaceri de succes.
Deci aptitudini innascute sau dobandite? Intrebarea e mai putin stiintifica decat filosofica sau chiar politica. Este succesul singura finalitate a unei educatii reusite? Ramane sa reflectam…
0 Comentarii