Polgar: o metoda de urmat? (1)


Traducere din limba franceza de Claudiu Prunescu
Prin amabilitatea lui Claudiu Prunescu  , avem aceasta traducere din limba franceza. Claudiu traieste  in Franta si este  plecat din Craiova unde este mai cunoscut ca sahist si mai nou si ca antrenor respectat .

“Nu ne naştem genii, ci devenim genii”

Pare a fi maxima favorita a lui László Polgár, fericitul tata a celor trei campioane mondiale de sah. In cartea sa “Cultivati geniul!”, el a vrut sa demonstreze ca geniul este ceva dobandit si nicidecum inascut. Fiecare nou nascut are capacitatea sa devina superdotat.

polgar_sisters1

Cele mai celebre Surori sahiste de pe blogul pamantesc

O istorie a unei familii

Pe cand era necasatorit si fara copii, Laszlo Polgar, avand in cap reflexia : “nu  ne nastem genii, ci devenim genii”!
Se casatoreste cu Klara, o invatatoare originara dintr-o  enclava ungarofona din Ucraina, care acepta sa experimenteze si sa puna in practica teoria sa.

polgar_laszlo

Lazlo Polgar, pregatind acum metodic  si nepotii sai

Ei vor avea trei fete: Zsuzsa, Zsófia  si Judit, care nu vor frecventa scoala. De educatia lor scolara se va ocupa acasa mama lor, dandu-le cunostintele de baza ale invatamantului, iar tatal lor se va ocupa pentru educatia sahista. El era un mare pasionat de sah, scrisese cateva carti despre acest domeniu,dar un reusise sa devina un mare jucator. Pentru a avea timp suficient sa se ocupe de antrenamentul fetelor aproximativ 5-8 ore pe zi de sah, sacrifica ocupatia de psiholog si se consacra exclusiv educatiei lor sahistice.

polgar_familyjudit05

Familia Polgar este  fericita atunci cand este reunita

Fiind membru al Partidului Comunist ungar, el obtine cu usurinta aprobarea de a nu da fetele la scoala si de a calatorii fara restrictii in strainatate pentru a juca turnee.
Toate trei fetele, urmeaza acelasi program de pregatire si toate trei devin campioane la nivel international. Zsuzsa, cea mai in varsta dintre surori , nascuta in 1969 , reuseste sa castige la varsta de 4 ani locul 1 la fete categoría 11 ani, iar Judith,cea mai mica, supranumita Mozartul sahului, fiind cu 12 ani mai tanara decat Zsuzsa, devine campioana mondiala la femei.Este momentul in care tatal lor, le opreste sa mai joace in concursuri feminine, de aici inainte ele vor trebuie sa infrunte numai barbatii, pentru a progresa.
“Sa concurez cu femeile nu a reprezentat pentru mine nici cel mai mic interes. Am invatat de la parintii mei ca inteligenta nu este legata de sex. Traditia a facut ca activitatile care presupun activitatea intelectuala pura sa fie  colonizate de catre barbati, femeile fiind impinse cu placere, “invitate” catre activitati legate de bucatarie, curatenie, ingrijire. Este doar o simpla chestiune de educatie. Sansa mea a fost ca tatal meu m-a sustras de la aceasta obligatie prestabilita.
Alegerea este platita scump pana cand devine maestra, apoi campioana mondiala de juniori, apoi mare maestra,ceea ce corespunde aristocratiei sahiste, care numara aproximativ 350 persoane in lume. Viu criticata de catre adversarii masculini, care un vedeau cu ochi buni ascensiunea unei femei pe cele mai inalte culmi ale sahului, ea a pus la punct un redutabil joc psihologic, un ceremonial bine gandit de tatal sau. In timpul turneului de la Budapesta cand a intalnit pe fostul campion mondial Boris Spassky, ea s-a prezentat intr-o rochie de un roz agresiv si pantofi de culoare violeta. Fara incetare ea isi arunca parul lung pe spate, isi aseza scaunul, si atingea fiecare piesa fixand-o mai bine , inainte de a incepe deschiderea jocului. Asta a  notat un observator. Ea a reusit atunci sa-l invinga pe Spassky si a declarat apoi ca va fi campioana mondiala la barbati in mai putin de 2 ani. Fapt care l-a facut atunci sa surada pe campionul mondial din acea vreme Garry Kasparov: “Micul catelus  savant!”.

polgar_kasparov12
Cativa ani mai tarziu , Kasparov admite ca Judith este unul din posibilii sai adversari. Intalnirea are loc intr.-un meci in anul 1994 cand Kasparov castiga, apoi se infrunta din nou in  2002 , de data aceasta Judit castiga.
Trebuie sa mai adaugam ca Judith practica ping-pong si karate, vorbeste 5 limbi- engleza, rusa, spaniola, esperanto si bineinteles ungara – domeniu in care a fost depasitade sora sa mai mare Zsuzsa care vorbeste in plus germana, franceza si hebraica.
(va urma)

ALTE POSTARI RELEVANTE

3 Comentarii

  • CID

    Articol plin de inexactitati.Judith nu a devenit niciodata campioana mondiala la femei,poate la junioare desi stiam ca si ca junioara juca numai in competitiile pentru baieti.Nu a jucat niciodata un meci cu Kasparov,a jucat cu Karpov 2 meciuri.Si da,dupa ultimele cercetari se pare ca geniu devii nu te nasti.In fine,una din cartile lui Polgar se numeste “Partide si palme”ceea ce arata cam ce fel de pedagog este.Zsusza a declarat ca niciodata nu a regretat educatia aceasta spartana.

    septembrie 13, 2010 - 12:56 am Raspunde
  • joco

    a devenit campioana mondiala la femei!!!!

    februarie 17, 2012 - 3:35 pm Raspunde
  • vali

    Nu doar ca n-a devenit campioana mondiala la feminin, dar nici macar nu a incercat vreodata sa concureze pentru acest titlu. Nu ma dau mare cunoscator, dar se poate verifica usor pe Wikipedia ca asa au stat lucrurile.

    februarie 13, 2017 - 11:32 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.