Boris Spasski: „KGB-ul m-a casatorit“

Interviu de Viorel Dobran

Aparut in editia din 6 August 2007 Cotidianul

 

Fostul campion mondial de sah, presedinte la Openul de la Eforie Nord, isi aminteste de celebrul meci cu Bobby Fischer, disputat sub embargo american.

Fostul campion mondial la sah Boris Spasski se afla in aceste zile in Romania, ca presedinte de onoare al Openului de la Eforie Nord. El nu va juca sah in tara in care debuta la 16 ani intr-un turneu international, deoarece nu mai participa decit foarte rar la competitii si doar in mare parte la meciuri de echipa.

Povestea marelui maestru este senzationala. A inceput sa joace la 5 ani, desi nu avea pe nimeni in familie care sa stie sah. „Este ceva ciudat, nu pot sa spun exact ce m-a atras, este o enigma si pentru mine, dar pot sa spun ca, atunci cind a aparut dragostea fata de acest joc, a fost ca o poveste, ca o taina a lumii“, declara Spasski intr-un interviu acordat MEDIAFAX. Intrebat cum a fost debutul in Romania, rusul a spus: „A fost ca primul bal pe care l-a dansat Natasa Rostov din «Razboi si pace». A fost extraordinar si chiar si acum imi amintesc micile detalii ale acestui turneu“.

Boris Spasski a avut antrenor personal de la 9 ani, primind bursa lunara si un loc la Palatul pionierilor din Leningrad. La 11 ani a devenit campion al URSS la categoria lui de virsta, iar succesele obtinute determina autoritatile sovietice sa il trimita, in 1953, in Romania. Spasski se claseaza pe locul 4 si primeste, prin urmare, la virsta de 16 ani, titlul de maestru international. In 1955, Spasski devine campion mondial de tineret, la Anvers, iar un an mai tirziu se califica pentru turneul candidatilor, dar nu reuseste sa obtina dreptul de a-l infrunta pe campionul mondial de atunci, Mihail Botvinnik. Timp de citiva ani, Spasski intra intr-un con de umbra, fiind eclipsat de ascensiunea fulminanta a unui alt sahist rus, Mihail Tal. In 1966 se lupta pentru prima data pentru titlul mondial, cu Tigran Petrossian, dar pierde. Pe 17 iunie 1969, Boris Spasski il invinge pe Petrossian si cucereste astfel titlul mondial. „Imi amintesc ca am obosit foarte mult cind l-am batut pe Petrossian. In momentele acelea nu puteam sa ma gindesc la nimic. Nici acum nu stiu ce importanta a avut titlul acela mondial“, a mai spus Spasski.

 

Campionul rus si-a pus titlul in joc in 1972, la Reykjavik, in fata americanului Bobby Fischer, care il invinge la patru puncte diferenta, punind astfel capat a 24 de ani de dominatie sovietica in sah. Dupa aceasta infringere, Spasski intra in dizgratia autoritatilor sovietice si nu mai are voie sa participe la turnee in strainatate. „A fost mare «zgomot» la meciul acela. Este foarte interesant ca la meci au asistat 560 de agenti si privitori, ceea ce nu s-a mai intimplat niciodata. A fost si un meci politic“, isi aminteste Spasski pentru MEDIAFAX, rememorind cu detasare hachitele la care l-a supus Fischer: „Bobby avea problemele lui, iar eu le aveam pe ale mele. Nu pot sa spun ca m-a afectat faptul ca Fischer era mereu nemultumit si nu voia sa fie filmat meciul“. Dupa acel meci, Fischer a fost vinat de autoritatile americane, refugiindu-se in Japonia si apoi in Islanda pentru a nu fi arestat. Spasski mai incearca de citeva ori sa isi recistige titlul mondial, dar esueaza de fiecare data, fiind invins in turneul candidatilor de Karpov (in 1974) si de Korcinoi (in 1978). Treptat, Spasski se indeparteaza de sah, nemaijucind in marile turnee. Totusi, in 1992 a acceptat sa joace in Iugoslavia aflata sub embargo american un meci-revansa cu Bobby Fischer, intrind astfel in conflict si cu SUA. Premiul pus in joc, circa 2,6 milioane de dolari, l-a facut insa sa accepte riscul: „Trecusera 20 de ani de la primul meci si Bobby a gasit un sponsor foarte mare in Iugoslavia. Pentru cinci milioane de dolari amindurora ne-a facut placere sa jucam, ca nici eu si nici el nu aveam bani. Totul e foarte simplu“.

  • Computerul a distrus sahul

Spasski este de parere ca sahul mondial se afla in criza din cauza computerului: „Acum, partida nu incepe de la prima mutare, ci uneori chiar de la mutarea a 25-a. Computerul fixeaza tot“. Considera ca el a fost principalul sau adversar, deoarece „niciodata n-am putut sa evit prostiile pe care le-am facut“, dar il nominalizeaza si pe Anatoli Karpov. Dintre sahistii actuali, spune ca Vladimir Kramnik joaca cel mai bine, dar diferenta fata de ceilalti este mica.

  • „Prieten“ cu tovarasul Brejnev

Si viata personala s-a desfasurat parca pe o tabla de sah, Spasski acceptind sa reconstituie povestea sa de iubire: „In urma cu 30 de ani am cunoscut-o la Moscova pe Marina, o frantuzoaica de origine rusa. Cind ne-am cunoscut, nu aveam planuri de a ne casatori. Eu tocmai atunci divortasem si eram un singuratic dedicat sahului. Actuala mea sotie era urmarita de politia franceza, iar eu de KGB, de fapt, cele doua politii ne-au facut un bine, ne-au unit si am facut o familie frumoasa. Asa se intimpla uneori. Casatoria neoficiala a fost atunci cind eu am venit in vizita la Marina, la Paris. Eu m-am uitat foarte atent la apartamentul ei si la ea si apoi i-am spus ca voi ramine pentru totdeauna in viata ei. Ea m-a avertizat ca la ora 7.00 se trezeste si se duce la serviciu si ca se intoarce la opt seara. Eu i-am spus ca nu ma deranjeaza acest lucru si de atunci a inceput casnicia noastra. Oficial ne-am casatorit dupa un an, in 1975, cind bunul meu prieten, tovarasul Brejnev , cu un suflet foarte mare, mi-a dat voie sa ma insor. Si intr-adevar, atunci s-a realizat o comuniune perfecta intre sistemul comunist si cel capitalist. Aceasta este povestea“.

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.