O teorie a evolutiei şahului de Garry Kasparov (3)

Aici puteti sa revedeti O teorie a evolutiei sahului

de Garry Kasparov(2)

Traducere in romana  de Catalin Ionescu

Mikhail Botvinnik (URSS, 1911-1995)

Primul campion mondial sovietic a fost de profesie inginer şi un comunist devotat toată viaţa. Mikhail Moiseevich Botvinnik a fost mentorul meu pe durata junioratului.

Mikhail Botvinnik

Dominaţia lui în anii 1940 şi 1950 a avut ca fundament abilitatea sa de a analiza profund şi a se pregăti în funcţie de caracteristicile adversarilor săi. Botvinnik a stabilit un nou nivel de profesionalism şi rigoare în şah, obligându-şi adversarii să ajungă la standardele sale de documentare şi de muncă depusă.

Capablanca-Botvinnik_1936

Capablanca – Botvinnik

Este doar o uşoară exagerare să spunem că eficienţa lui Botvinik în şah, dar şi în afara jocului, ar putea fi vazută ca fiind un simbol al superiorităţii omului sovietic aşa cum era el considerat de către regimul stalinist, motiv pentru care acesta îi acorda sprijin.

Robert “Bobby” Fischer (SUA, 1943-2008)

Superioritatea sovetică a fost zdruncinată de apariţia lui Bobby Fischer. În 1972, Bobby devenea primul campion mondial din afara spaţiului sovietic, după aproape 40 de ani de dominare a şahului sovietic.

Bild 183-76052-0335

Robert James  Fischer

Americanul personifica, din multe puncte de vedere, spiritul de individualitate şi rebeliune care traversa Statele Unite şi Occidentul în anii 1960. Stilul lui de joc, unul în întregime modern, devotamentul său fanatic, precum şi puterea sa de concentrare, l-au facut aproape invincibil.

fischervsspassky72

Meciul secolului: Fischer – Spassky

În 1975, Fischer devenea primul campion mondial care şi-a pierdut titlul prin abandon. El a devenit un pustnic şi nu a mai participat la dezvoltarea jocului pe care-l iubea, probabil, prea mult.

Anatoly Karpov (USSR/Russia, 1950-)

Dominaţia sovietică a revenit în 1975 când Anatoly Karpov a devenit campion mondial. Statul sovietic îşi angajase toate resursele pentru dezvoltarea şi succesul acestui “ucigaş”. Nu vom şti niciodată ce s-ar fi întâmplat în confruntarea dintre Fischer şi Karpov, daca cel dintâi nu ar fi refuzat regulile de desfăşurare ale meciului din 1975. Mult mai experimentatul american ar fi fost considerat favorit clar, însă eu sunt convins ca am fi avut parte de o luptă stransă între cei doi.

karpov01

Anatoly Karpov

După ce a primit titlul prin abandon, Karpov a pornit într-o misiune de a demonstra că el era cu adevărat cel mai bun din lume. El a facut acest lucru începând prin a domina întregul circuit de turnee şi, în final, prin caştigarea a două mecuri consecutive pentru titlul mondial împotriva lui Viktor Korchnoi.

karpov02

Tineretea  prolifica a lui Tolea Karpov

Karpov a fost adversarul meu în primele cinci (!) meciuri pentru titlul mondial şi îi cunosc caracterul şi “marca” lui de şah. El a fost un favorit al lui Leonid Brezhnev şi un simbol al perioadei sovietice de “stagnare” care a inclus invazia în Afganistan şi degradarea vizibilă a unui sistem susţinut de o ideologie stricată.

Şahul lui Karpov se bazeaza pe talentul său natural în a poziţiona şi manevra  piesele. Întotdeauna ambiţios, dar niciodată făţiş agresiv la masa de joc, el era mulţumit când îşi măcina adversarii.

ALTE POSTARI RELEVANTE

5 Comentarii

  • Tudor Mihăescu

    Aveţi un sondaj în stânga cu întrebarea: Despre ce campion mondial (cei clasici) v-ar place să scriem mai des? Printre numele de acolo nu apare cel al lui Bobby Fischer, căci despre el aş fi curios să aflu mai multe. Mulţumesc şi succes!

    mai 17, 2009 - 9:21 pm Raspunde
    • ceausescuiulian

      Tudor Mihaescu : Este si Fischer acolo, dar este sub alt nume Robert Fischer. Numele sau complet este Robert James Fischer, Bobby fiind un diminutiv care l-a prins mult mai bine in timp. Un fel de Bob Marin al Romaniei descrie mai bine acest lucru. Multumim pentru urari si te asteptam pregatiti intotdeauna cu lucruri noi. Si despre Fischer s-au scris si se vor scrie mai multe decat despre orice campion mondial, asa ca vei avea ce citi in fiecare saptamana despre el.

      mai 17, 2009 - 9:48 pm Raspunde
  • NeUtrO

    De ce s-a sarit peste Capablanca si Alehin direct la Botvinnik?:-?

    mai 19, 2009 - 2:25 pm Raspunde
  • vasy strugari

    Dintre toti sahisti care au existat vreodata cel mai mult imi place Anatoli Karpov! Stilul lui pozitional complex m-a impresionat. Incerc si eu sa adopt acelasi stil respectand proportiile binenteles 😀 deoarece consider k stilul lui mi se potriveste! Succes in continuare!

    mai 19, 2009 - 2:32 pm Raspunde
  • Catalin Ionescu

    @Neutro: In materialul din care s-a facut traducerea nu sunt mentionati cei doi. Nu cred ca Kasparov i-a sarit intentionat. Poate doar din motive tehnice s-a dorit micsorarea documentului 🙂

    mai 19, 2009 - 4:59 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.