“Me and Bobby Fischer”, un film despre o prietenie nebănuită!

 

Filmul dezvaluie o tulburatoare poveste a unui fost politist islandez, Saemi Pálsson, care a avut ocazia sa lucreze pentru Bobby Fischer, ca bodyguard al  acestuia in timpul meciului cu Spasky din 1972 de la Reykjavik. Recenzia acestui film este realizata de Alana Odegard.

Premiera documentarului Me & Bobby Fischer a marcat începutul in acest an a Bíódagar (Zilele Filmului), un festival de film organizat de Green Light Film (firma de distribuitie islandeză dedicata aducerii filmelor independente din toate colturile lumii pentru publicul din Islanda).

fischer19

Saemi Pálsson

Directorul Fridrik Gudmundsson a avut inspiratia de a aduce filmul intr-o sala plina de oameni care, la fel ca mine, au fost curiosi sa afle mai multe despre campionul Bobby Fischer, precum şi legatura neasteptata intre Islanda si omul cunoscut pentrutalentul extraordinar fata de jocul de sah precum si comportamentul sau paranoic care l-a prezentat în ultima parte din viaţa sa.

Este vorba despre experientele unui om extrem de carismatic si vesnic optist, Saemi Pálsson experiente povestite in „Me and Bobby Fischer

fischer35

Saemi Pálsson si Bobby Fischer, in avionul din Japonia spre Reykjavik

 

Când Bobby Fischer a venit la Reykjavík să joace împotriva lui Borris Spassky in 1972 pentry Campionatul Mondial de Şah, Saemi, un fost poliţist islandez, a fost atribuit lui Fischer ca gardă de corp.

Fischer şi Saemi s-au inteles bine in Islanda, astfel încât Fischer a dorit sa beneficieze de serviciile de paza ale lui Saemi si după câştigarea turneului de la Reykjavik. Cei doi au  călătorit înapoi în Statele Unite, dar sederea lui Saemi în SUA a fost de scurtă durata.

In timp ce Saemi vorbeşte despre trecutul său cu Fischer, o imagine a ceea ce pare a fi un  bombardier sovietic apare în film şi evidenţiază tensiunile  războiului rece care ar fi existat in momentul turneului din 1972.

fischer52Saemi Pálsson si Bobby Fischer dupa excursia de 24 ore

Aceste tensiuni ale războiului rece se adaugă la comportamentul  din ce în ce mai paranoic a lui Fischer. După numai şase luni în SUA, iluziile lui Fischer, temerile unui atac nuclear şi supravegherea guvernului au fost prea mult şi Saemi a revenit in Islanda.

O trecerea rapida a timpului pana in anul 2004 cand Saemi primeste un telefon pe neaşteptate de la un Fischer intr-o stare psihica precara, care era tinut într-un centru de detenţie japonez pentru imigranţii ilegali.

fischer46

Cei doi dupa cateva zile

Fischer a fost trimis la închisoare după ce a fost arestat pe aeroport în timp ce încerca să călătorească în Filipine, cu un paşaport anulat . Deşi nu au avut nici un contact timp de 20 de ani, Saemi decide să încerce sa il ajute pe vechiul său prieten.

Eu și Bobby Fischer îl are in prim plan pe Sæmi Rock Palsson în timp ce îl eliberează pe Bobby dintr-o închisoare japoneză și îl ajută să-și asigure cetățenia islandeză. Este o dovadă a puterii prieteniei și a unei perspective noi asupra ultimei părți a vieții lui Bobby.

Me and Bobby Fischer ● Full Movie ● 2010 (UNPUBLISHED)

 

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.