Şah, la temperaturi sub zero grade

Articol de Dan Gheorghiu

Şahul este cunoscut ca fiind un joc al inteligenței și concentrarea deplină este, de obicei, necesară dacă te gândeşti serios să-ţi învingi adversarul.

Astfel încât nu putem să nu ne gândim dacă, practicându-l într-un lac înghețat, aceasta le este de vreun real folos jucătorilor sau este doar un mijloc de divertisment.

Amator de aceasta forma de a juca sah este se pare si fostul campion mondial Anatoly Karpov. Il puteti vedea intr-un filmulet pe Tolea Karpov, jucand sah intr-o baie de gheata iar filmarea este facuta destul de recent.

Dilema aceasta nu i-a oprit pe nişte ruşi îndrăzneţi să intre iarna în copcile săpate în gheaţa unui lac, echipaţi doar cu chiloţii de baie, şi să se confrunte pe tabla de şah.

1

Evenimentul s-a petrecut în apele lacului Shartash, nu departe de oraşul Ekaterinburg, situat în estul munţilor Ural şi pe malul râului Iset, fiind semnalat de mai multe publicaţii pe plan internaţional.

Tinerii respectivi susţin că îşi petrec astfel timpul liber, îmbinând astfel plăcerea de a juca şah în aer liber cu testarea propriei rezistenţe la temperaturi sub zero grade, într-o baie de gheaţă.

În chip de pregătire a corpului pentru ce va urma, înainte de a se cufunda în copcile săpate în gheaţă, ei îşi toarnă unul pe altul câteva găleţi de apă rece „pentru încălzire”.

2

În viaţă, şi mai ales în şah, învingător este acela care gândeşte mai mult şi mai bine, spun ei, dar organizatorii au avut totuşi ideea înţeleaptă să le limiteze acest joc la doar 10 minute.

Şi chiar dacă în apropiere este amenajată o saună mobilă într-un camion, în care se refac după joc, aceasta nu face ca rezistenţa lor să fie mai puţin impresionantă.

Aceşti aşa-numiţi înotători de iarnă consideră că prin jocul de șah în apă sub 5 grade Celsius îşi consolidează rezistența și puterea de concentrare.

3

Ei au declarat chiar – pentru cotidianul britanic Daily Mirror şi alte publicaţii locale – că jocul de şah în apa rece ca gheaţa îi ajută la concentrare şi propun chiar studierea unei tehnici pentru a permite unui jucător să rămână în apă rece mai mult timp, ceea ce i-ar ameliora puterea de concentrare.

4

Viteza de reacţie a fost un factor-cheie pentru succesul în jocul de şah în astfel de condiţii şi, într-adevăr, pare credibil că temperaturile sub zero grade îi încurajează să facă următoarea mutare în câteva secunde. Concluzia lor ar fi că acest gen de antrenament le-ar fi util în special jucătorilor de blitz, dar nu absolut de neocolit pentru cei care vizează performanţa.

5

Turneul de şah în apa îngheţată a lacului Shartash s-a bucurat de succes, iar participanţii şi-au exprimat speranţa că în viitor vor fi organizate mai multe evenimente similare, ei pregătindu-se încă din decembrie anul trecut pentru un turneu organizat în februarie din anul acesta.

Dan Gheorghiu

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.