Mesajele ingenioase ale Marthei Lasker pentru Emanuel Lasker, campionul mondial la şah

In spatele unui bărbat puternic şi de succes se află o femeie si mai puternică! Simţul umorului – trasatura comună a familiei lui Emanuel Lasker – a fost in mare masură proprie atât campionului mondial, cât şi soţiei sale Martha Lasker .

 În ceea ce priveşte pe Marta Lasker, credincioasa prietenă şi soţie a campionului mondial, ea a fost o personalitate luminoasă si interesantă.
Nici un bărbat nu reuşeşte fără o femeie pricepută în spatele lui. Fie soţie, fie mamă; dacă sunt ambele, el este binecuvântat cu adevărat. Am mai scris despre femei puternice, sotii de sahisti, la inceputurile blogului si anume despre Rona Petrosian  puteti citi articolul aici, desi este cu totul al fel de intamplare si alt temperament. Cand grupul de participanti la turneul de la New York (1924) naviga spre Statele Unite ale Americii , şahiştii comunicau continuu intre ei, jucau şah, analizau impreună, discutau. Martha l-a pregătit cu grija pe Emanuel Lasker si pe drum i-a pus , nu numai carti , dar si alimente, inclusiv oua fierte, de la ferma lor de pasari.
Emanuel_Lasker
Pe fiecare ou era indicată data când trebuia mâncat si in afara de aceasta, unele recomandari, mesaje, sfaturi. In fiecare dimineata, la micul dejun, colegii il intrebau, zambind, pe Lasker:
– Si ce noutati mai aveti de la sotie astazi?
Atunci, Lasker se uita la data si cu un aer serios, citea adnotarea de pe ou:
” Nu ma uita!” sau ” Nu fuma foarte mult!” iar in sfarsit ” Dă la spălat cămaşa!”

Un alt lucru interesant este faptul ca Martha Lasker nu ştia sa joace şah şi nici nu voia sa inveţe, totusi asista la partidele sotului in timpul carora citea sau croseta. Dar cum sa ştie cine are avantaj ?
Marele Lasker i-a dat un sfat foarte simplu:”numără pionii…”

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.