Analiza unei partide de catre Susan Polgar: Kasparov- Maia Ciburdanidze 1-0, Wijk aan Zee 2000 (1)

Susan Polgar : Iata un nou capitol al intalnirilor lui Kasparov cu elita jucatoarelor de sah. Va voi prezenta o victorie asupra uneia din cele mai mari sahiste ale tuturor timpurilor . Din cate stiu eu, acest campion incredibil nu a pierdut niciodata, nici macar una, dintre intalnirile de nivel inalt cu o femeie… (Nota redactiei: Susan se referea la partidele de sah clasic. Kasparov a fost invins de catre Judith Polgar de 2 ori. O partida la sah rapid si o partida castigata la blitz. Statistica: Kasparov – Judith Polgar – Sah Clasic +8 -0 =3 , Sah Rapid 12 -1 si 3 remize, Sah blitz 4-1 si o remiza conform bazei de date chessgames.com )

Am auzit vorbindu-se pentru prima oara de Garry Kasparov la sfarsitul anilor 1970. Nu era decat unul dintre cei mai buni juniori din lume, dar numeroase persoane ii prevedeau un viitor stralucit. Unii il vedeau inca de pe atunci, ca urmatorul campion mondial. Atunci am inceput sa-i urmaresc in mod serios parcursul, si sa-i analizez partidele.

kasparov_Botvnnik_School

Am fost placut surprinsa. Jocul lui era foarte revigorant.

El se delimita de ariditatea „erei Karpov”, chiar daca acesta din urma castigase o multime de titluri. Garry a fost cu adevarat stralucitor in 1980. Cred ca a fost un an de cotitura in cariera sa, cand a ajuns in prim-planul scenei internationale: incoronat campion mondial de juniori, el a obtinut si titlul de mare maestru la doar 17 ani!

Garry Kasparov la 16 ani

Aurul ca obiectiv

Pe plan personal, prima noastra intalnire dateaza din anul 1988, cu ocazia celei de-a 28-a Olimpiade de la Salonic, in Grecia. Ne-am condus fiecare echipele la medaliile de aur, tinanad fiecare masa numarul 1 (Kasparov cu echipa URSS-ului, Polgar cu cea a Ungariei). Am purtat o lunga discutie, care a fost imortalizata de o fotografie care a facut ocolul lumii. Garry a fost foarte calduros cu familia noastra. El a fost mai cu seama stupefiat de performanta fantastica a lui Judit, atunci in varsta de 12 ani. Sora mea castigase medalia de aur la individual, cu un rezultat de 12 victorii si o remiza – si aceasta remiza, dupa ce avusese o pozitie castigatoare!

Judith Polgar la 12 ani medalie de aur la Olimpiada cu performanta fantastica de 12,5 puncte din 13 partide!

„Secretul” lui Kasparov

Intr-o zi de repaus, am facut cu totii o lunga plimbare. Parintii mei si cu mine i-am cerut sfatul lui Garry, pentru ameliorarea metodelor noastre de antrenament. Am dorit sa stim care este „secretul” lui, cum a facut sa progreseze atat de rapid, incepand de la varsta de 10 ani. El a raspuns ca antrenorii lui au avut intelepciunea sa astepte pana cand el va putea infrunta adversari din ce in ce mai tari. Asa ca el nu a cunoscut niciodata „tragedia” intr-un turneu, adica sa termine cu un scor negativ, ceea ce ar fi putut sa-i submineze increderea pentru turneele ulterioare. El ne-a recomandat, deci, sa nu precipitam lucrurile participand la turnee foarte puternice, dar in care nu am putea spera mai mult decat o clasare in a doua jumatate a tabloului.

Kasparov antrenorul

Imi aduc aminte la fel de bine de Olimpiada de la Moscova, din decembrie 1994. La acel moment contactele nostre erau destul de rare, dar el mi-a marturisit ca a tinut cu mine in semi-finala mondiala contra Maiei Ciburdanidze. Acest meci s-a disputat in Rusia, la Sankt-Petersburg, in martie 1995 (Susan s-a impus cu 5,5-1,5 inainte de a se lupta cu detinatoarea titlului, Xie Jun, in finala din 1996, scor 8,5 – 4,5). Timpul a trecut. Dupa ce m-am mutat in Statele Unite, nu l-am mai vazut pe Garry decat in cadrul diferitelor lui activitati sahiste de la New-York. In 2003, fundatia sa (Kasparov Chess Foundation) a decis sa sustina una dintre initiativele mele: organizarea unui program de antrenament pentru echipa feminia a Statelor Unite, in vederea Olimpiadei din 2004. A fost una dintre surprizele foarte placute sa-l vad implicandu-se personal in acest program. A urmarit cu regularitate progresele facute, respectuos si amical cu toate membrele echipei. Si a condus chiar el doua sedinte de antrenament.

O ofranda la blitz

Din pacate, eu nu am avut niciodata sansa sa joc contra lui intr-un turneu. Am vrut intotdeauna sa stiu ce inseamna sa-l infrunti pe cel mai bun jucator din lume! Cand i-am facut aceasta remarca, Garry mi-a propus, cu gratie, cateva blituri. Prea putin conteaza parerea unuia sau altuia despre Kasparov, toata lumea este de acord cu aceasta opinie: A fost unul dintre campionii cei mai dinamici si, fara indoiala, cel mai „plin de culoare”.  A jucat meciuri memorabile contra lui Karpov, Deep Blue, etc. Fara indoiala, s-a situat printre cei mai mari campioni ai tuturor timpurilor! A tinut rangul de numarul 1 pentru mai mult de 20 de ani. In cadrul noii „ere moderne” a sahului, o asemenea performanta ar fi greu, daca nu imposibil, de egalat.

http://susanpolgar.blogspot.com/2009/10/game-analysis.html

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.