- 11 apr. 2013
Matul zilei (1247)
Vă propun spre rezolvare diagrama de mai jos, în care:
Citeste Articolul
- 19
- 607
- 2
Vă propun spre rezolvare diagrama de mai jos, în care:
Citeste Articolul
Articol scris de Catalin Oprisan in 07 Aprilie , 2013 pe http://blogsport.gsp.ro/oprisan/2013/04/07/geniul-care-nu-a-existat-niciodata/
Într-o misterioasă noapte, un misterios domn a reuşit să învingă doi campioni mondiali la şah. Din trei mişcări. La propriu! Apoi şi-a strîns piesele şi a dispărut
Final de octombrie. 1927. Cel mai luxos hotel din Buenos Aires. Etajul şase. Bătăi în uşă. Se ridică să deschidă, dar n-are chef de nimeni. E obosit. “Bună seara, stimate domn, îmi cer scuze de deranj. Am făcut o descoperire epocală”, zice tipul. Poartă un raglan ponosit, barbă prelungă, e lat în spate, înalt. Crede că vrea să-i dea în cap, să-i ia banii. “Maestre, am nevoie doar de 20 de minute. Am găsit o modalitate de a cîştiga o partidă în maximum 26 de mutări, indiferent de ce jucaţi dumneavoastră… Vă rog”… Omul, clar, e nebun, zice Jose, în timp ce-i oferă nepoftitului un scaun. Jose e Jose Raul Capablanca. Cubanez, unul dintre cei mai buni şahişti din toate timpurile. Chiar cel mai mare, afirmă mulţi. Aproape că rîde. Bagă o ironie. “Doriţi să jucaţi dumneavoastră cu albele? Sau cu negrele?”. “Nu conteză!”, zice vocea. “Oricum termin în mai puţin de 26 de mutări! Aaa, văd că nu aveţi încredere… Uitaţi cum facem! Dăm drumul la una. Vă bat pînă-n 26, mai jucăm. Nu, mă retrag şi jur că nu vă mai deranjez niciodată!”.
Capablanca, remarcabil în jocul de final, sprinten în mutări, surîde… Mat rapid! Cubanezul îşi muşcă buza de sus. Nu poate crede!!! Omul e imobil. Nu se bucură, nu tresare. Doar “citeşte” tabla, piesă cu piesă şi analizează. Aproape că nu clipeşte…
“A trebuit să-l omor, n-am avut ce face!”
Citeste ArticolulUpdate 14,42
5. Rijeka, Croatia: Vladik Nevednicii 2553 (Nr. 4 de start din turneu) conduce autoritar in Croatia, unde mai participa si Sergiu Henric Grunberg 2370 (Nr . 8 din turneu dar poate lua premiu la veterani). Daca Vladik castiga astazi cu piesele albe, la tanarul junior pana in 20 de ani, austriacul Wertjanz David 2282, se poate considera castigator cu o runda inaintea finalului de turneu! Mult succes lui Vladislav si domnului Grunberg!
Citeste Articolul
Am deschis o noua serie de articole dedicata “capcanelor” si/sau greselilor care pot avea repercusiuni imediate la inceputul partidei. Ne-am gandit ca un astfel de subiect ar fi interesant pentru toti cei care vor sa evite pierderea meciurilor chiar la startul lor.
Credem ca e mai bine ca acestea sa va fie prezentate ca diagrame in momentele “cheie” ale combinatiilor, dupa cateva zile urmand ca postul sa fie actualizat cu continuarea din partida, si cu eventualele comentarii aferente (asta daca nu cumva da cineva solutia inainte, cum s-a intamplat cam de fiecare data pana acum).
Hichem Hamdouchi 2615 – Josif D. Dorfman 2610
FRA-chT France 2003 • Sicilian: Pelikan and Sveshnikov Variations (B33)
Citeste Articolul
Pozitie dintr-o partida jucata in anul 2011, in cadrul turneului Open Seville, intre Alexander Razmyslov si Fidel Corrales Jimenez.
Citeste ArticolulMinisterul Tineretului si Sportului a lansat programul Pierre de Coubertin. Va rugam sa studiati documentele existente la adresa
http://www.anst.gov.ro/stiri/noutati/793_mts-anun-nceperea-primei-sesiuni-de-finanare.html
si sa ne comunicati de urgenta proiectele dumneavoastra. (pana luni 08.04.2013 – ora 10)
Cu stima,
Cristian Palamar,
Secretar General al Federatiei Romane de Sah
Citeste Articolul
Fii la curent cu ultimele postari