- 20 mart. 2012
Campionatul European Individual de Sah 2012 – Plovdiv . Rezultate runda 1, Perechi runda 2.
Un album foto de la ceremonia de deschidere AICI
Rezultate Runda 1 Jucatori Romania
Citeste Articolul
- 16
- 857
- 4
Un album foto de la ceremonia de deschidere AICI
Rezultate Runda 1 Jucatori Romania
Citeste Articolul
Vă propun spre rezolvare următoarele diagrame de mai jos:
Citeste Articolul
Am deschis o noua serie de articole dedicata “capcanelor” si/sau greselilor care pot avea repercusiuni imediate la inceputul partidei. Ne-am gandit ca un astfel de subiect ar fi interesant pentru toti cei care vor sa evite pierderea meciurilor chiar la startul lor.
Credem ca e mai bine ca acestea sa va fie prezentate ca diagrame in momentele “cheie” ale combinatiilor, dupa cateva zile urmand ca postul sa fie actualizat cu continuarea din partida, si cu eventualele comentarii aferente (asta daca nu cumva da cineva solutia inainte, cum s-a intamplat cam de fiecare data pana acum).
Andrei Istratescu 2505 – Goran Arsovic 2375
Belgrade Trako 1994 · Sicilian Scheveningen/Najdorf: 6.Bc4, without early…b5 (B86)
1.e4 c5 2.Nf3 d6 3.d4 cxd4 4.Nxd4 Nf6 5.Nc3 a6 6.Bc4 e6 7.Bb3 Be7 8.g4 d5
Citeste ArticolulPozitie dintr-o partida Gergel-Ziwitz, jucata in URSS in anul 1972.
Negrul muta si castiga
Citeste ArticolulDe cand am pus mana pe o carte de sah, prin 2003 cred, nu am ascultat de “intelepciunea populara” care zice ca e bine sa studiezi finaluri, cu multe motive “convingatoare”. Problema a fost ca mi-au placut combinatiile, si atunci studiam tactica si variante complicate din deschideri romantice, fara prea mare succes practic, mai ales cand adversarul stia niste sah si ori pierdeam repede din deschidere/joc de mijloc, ori ajungeam intr-un final pe care de obicei il pierdeam.
Mintea îşi porunceşte sieşi şi întâmpină rezistenţă – un citat din Frank Herbert (Dune) care mi s-a potrivit perfect pentru mult timp – realizam ca am probleme in finaluri si ca ar trebui sa le studiez macar la un nivel basic, dar tot nu voiam sa fac pasul asta, in detrimentul lucrurilor care imi placeau la momentul respectiv. Pana la un moment dat, cand am realizat ca intre deschidere (supusa unor evaluari care se schimba in timp), joc de mijloc (magie neagra!) si finaluri (matematica pura!), doar cele din urma vor fi intotdeauna “adevarate” si mai usor de asimilat. Si am descoperit ca da, imi plac finalurile!
Oamenii in general au nevoie de “scurtaturi” pentru a indeplini tot felul de activitati. In cazul nostru, finaluri simple de pioni, cea mai buna scurtatura
Citeste Articolul
Fii la curent cu ultimele postari