Confesiunile unui amator – 3 – Imi plac finalurile! simple mai ales…

De cand am pus mana pe o carte de sah, prin 2003 cred, nu am ascultat de “intelepciunea populara” care zice ca e bine sa studiezi finaluri, cu multe motive “convingatoare”. Problema a fost ca  mi-au placut combinatiile, si atunci studiam tactica si variante complicate din deschideri romantice, fara prea mare succes practic, mai ales cand adversarul stia niste sah si ori pierdeam repede din deschidere/joc de mijloc, ori ajungeam intr-un final pe care de obicei il pierdeam.

Mintea îşi porunceşte sieşi şi întâmpină rezistenţă – un citat din Frank Herbert (Dune) care mi s-a potrivit perfect pentru mult timp – realizam ca am probleme in finaluri si ca ar trebui sa le studiez macar la un nivel basic, dar tot nu voiam sa fac pasul asta, in detrimentul lucrurilor care imi placeau la momentul respectiv. Pana la un moment dat, cand am realizat ca intre deschidere (supusa unor evaluari care se schimba in timp), joc de mijloc (magie neagra!) si finaluri (matematica pura!), doar cele din urma vor fi intotdeauna “adevarate” si mai usor de asimilat. Si am descoperit ca da, imi plac finalurile!

Oamenii in general au nevoie de “scurtaturi” pentru a indeplini tot felul de activitati. In cazul nostru, finaluri simple de pioni, cea mai buna scurtatura este cea cu “campurile cheie”, o notiune utila care in general nu te obliga sa mai calculezi in nestire variante lungi. Mai mult, dintr-o privire poti sa-ti faci o idee si sa evaluezi un final, foarte important in general dar mai ales in criza de timp.

Am incercat sa fac un rezumat din ce am “inteles” din finalurile simple, poate pentru cei care nu s-au convins inca de efectul pozitiv al studiului finalurilor, si poate pentru cei care au gasit materiale ceva mai seci si foarte “teoretice”.

Finaluri simple de pioni: rege si pion contra rege

Definitia #1 : Campuri cheie sunt acele campuri pe care, daca le ocupi cu regele tau, fac victoria sa fie posibila.

Depinde de pozitia pionului , si anume pe ce linie se afla, pentru a determina care sunt aceste campuri cheie:

1.a – daca pionul este pe linia a 2-a, a 3-a sau a 4-a, campurile cheie sunt cu doua linii mai sus, mai precis cele 3 campuri din fata pionului.

1.b – daca pionul este pe linia a 5-a sau a 6-a, campurile cheie sunt in numar de 6: cele trei de pe linia urmatoare din fata pionului, si urmatoarele trei pe linia urmatoare din fata pionului.

1.c – daca pionul este pe linia a 7-a, sunt 5 campuri cheie: in stanga si in dreapta pionului pe linia a 7-a si cele trei din fata pionului pe linia a 8-a.

Exista si exceptii care tin coloana pe care se afla pionul – deja lucrurile se complica, nu? 🙂 Din fericire e foarte logic si dupa cateva studii lucrurile devin simple – ne uitam si la exceptii, si anume pion “de cal” (coloana b sau g) si pion de turn (a sau h).

Punctele negre reprezinta campurile cheie pentru pionii respectivi.

Ca sa ajungem efectiv sa intelegem finalurile si sa studiem diferite pozitii, e musai sa amintim si de Opozitie. Nu, nu aia care incearca din rasputeri sa ajunga la ciolanul public 🙂

Definitia #2 – Cand cei doi regi sunt despartiti de un singur camp pe tabla, fie pe orizontala sau pe verticala, jucatorul care NU ESTE LA MUTARE a castigat opozitia.

Cel mai simplu mi se pare de explicat printr-un simplu exercitiu. In diagrama urmatoare, scopul e sa aduci regele ALB pe oricare camp de pe linia a 8-a. Intai cu albul la mutare:

1.Kf1 Kf3! 2. Kg1 Kg3!! 3. Kh1?! Kh3 poate merge inapoi spre stanga! 4. Kg1 Kg3 5. Kf1 Kf3 … etc, ad nauseam. Se observa ca fiind fata in fata, negrul avea opozitia si a reusit sa o pastreze la orice mutare a albului. Cu negrul la mutare insa… albul are opozitia si va reusi sa avanseze spre linia a 8-a, la orice mutare a negrului.

1…Ke3 2.Kc2! Kd4 3. Kb3 Kc5 4. Kc3 (opozitie! o varianta amuzanta este… 4. Ka4 si negrul uita care e scopul regelui alb si castiga opozitia pe orizontala cu 4…Kc4??!. Chiar daca are opozitia pe orizontala, albul merge pe verticala si rezolva enuntul problemei date:) )4…Kb5 5.Kd4! Kc6 6. Ke5!  si in cateva mutari, folosindu-se de opozitie – negrul e obligat sa se dea la o parte, fiind la mutare – albul ajunge pe linia a 8-a.

Definitia #3: Pentru a promova un pion, cea mai buna cale este de a plasa regele in fata lui.

(Yuri Averbach, cunoscutul “profesor” in ale finalurilor, avea o analogie dupa cum urmeaza: Ca un tata care vrea sa treaca drumul cu copilul sau de mana, il trage dupa el, nu il impinge in fata!)

Cu cele 3 reguli de baza in arsenalul propriu, sa vedem cum se aplica in cateva situatii concrete, situatii ce apar destul de des in partide. Mai e ceva important si folositor zic eu, de adaugat la definitiile de mai sus, un scurt ghid, daca vreti, sa va faca viata mai usoara pe viitor.

Daca se indeplinesc cel putin 2 din cele 3 conditii de mai jos, atacatorul castiga:

1. Regele propriu e pe linia a 6-a.

2. Regele se afla in fata pionului.

3. Are opozitia.

Cazul ideal. Albul castiga prin: 1. Ke6 Ke8 2.d6 Kd8 3.d7 Kc7 4.Ke7 si pionul se transforma nestingherit. Bineinteles, se poate si pe partea cealalta: 1. Kc6 etc.

Cu negrul la mutare, albul are chiar si a 3-a conditie – opozitia; regele negru se da singur la o parte: 1…Kc8 2.Ke7 si pionul alb va marsalui nestingherit printre cei doi regi la transformare 2…Kc7 3. d6+ Kc8 4.d7+ etc. samd.

Daca mutam piesele cu o linie mai jos, trebuie sa ne verificam conditiile din lista de mai sus:

Cu albul la mutare, avem doar regele in fata pionului, doar o conditie din 3. La joc corect, e remiza. Intr-adevar, dupa 1.Ke5 Ke7! 2.d5 Kd7 albul nu poate progresa in niciun fel.

Cu negrul la mutare insa, avem si opozitia pe langa pozitia regelui in fata pionului. Negrul va fi obligat sa se dea la o parte singur: 1…Ke7 2.Kc6! (am ocupat unul din campurile cheie ale pionului d4 (c6, d6, e6) si acum victoria e posibila)2…Kd8 3. d5 Kc8 4. Kd6 Kd8 si ajungem la diagrama precendenta, pe care stim deja sa o “castigam” 🙂

Am vazut cum campurile cheie ne ajuta sa gasim calea spre victorie. Pe final, vreau sa mai arat un exemplu “academic”  despre aceste campuri, ca sa avem o imagine mai clara:

E clar ca nu avem la indemana niciuna din conditiile de mai sus, dar daca ne amintim definitia pentru campuri cheie: daca reusesc sa ocup un camp cheie, victoria va fi posibila.

Care sunt campurile cheie pentru pionul c3? b5, c5 si d5.

Pot sa ajung cu albul la mutare sa ocup unul din cele 3 campuri cheie inainte ca negrul sa ma opreasca? Da , dar care din ele? Sunt toate la fel de bune? O simpla “numaratoare” ne arata ca regele negru ajunge in 3 mutari sa conteste campurile c5 si d5, dar are nevoie de 4 mutari sa conteste b5. Calea a fost aratata…

1.Kc2! Ke7 2.Kb3! Kd6 3.Kb4 Kc6 acum, daca mai tineti minte opozitia 4.Kc4! (negrul se da singur la o parte)4…Kd6 5.Kb5! si am ocupat un camp cheie al pionului c3.

Un amanunt care foarte relevant in astfel de finaluri simple si e usor de uitat – orice mutare de pion va schimba campurile cheie ale pionului. De exemplu, dupa 5…Kc7 corect este 6.Kc5! opozitie si negrul e neputincios, in schimb 6.c4?? va duce doar la remiza. Pionul trebuie avansat cand avem deja sub control unul din campurile cheie viitoare. Dupa 6.Kc5! Kd7 7.Kb6! ocupa campul cheie pentru un pion pe c4 sau chiar c5 7…Kd6 8.c4! Kd7 9.c5! Kc8 10.Kc6 Kd8. 11.Kb7 Kd7 12.c6+! si castigul e iminent.

Sunt multe de spus despre finaluri, chiar simple cum sunt ele, sau cum par – din pacate, ma opresc aici, la ora 1:24 a.m. Am sa va las cateva diagrame spre rezolvare, si daca mai sunt alti amatori care vor dori sa continui seria cu finaluri in viitorul apropiat, e foarte simplu: lasati un comentariu la finalul articolului, daca v-a placut, eventual ce ar mai fi interesant ca subiect pe viitor, si promit ca voi tine cont de orice sugestie (legala). 🙂

Spor la studiu!

Tema pentru acasa (toate diagramele cu albul la mutare):

1.

2.

3.

4.

 

4 Comentarii

 • Cristi

  1.Re1=.
  2.Rc2 spre a4 +-.
  3.d3+-.
  4.Rb3+-.

  martie 20, 2012 - 9:57 am Raspunde
 • dixi82

  Corect!

  martie 20, 2012 - 12:51 pm Raspunde
 • Nedelcu Cristian

  Joc de mijloc …magie neagra …super definitie …e a ta ? …sau ai citit o pe undeva ?…Oricum superba comparatia …

  martie 20, 2012 - 3:13 pm Raspunde
 • dixi82

  Asa mi se pare mie acum :)) Stiu ca era un citat celebru cu “sa joci deschiderea ca la carte, jocul de mijloc ca un magician si finalul ca o masina”, deci n-am fost primul cu o asemenea comparatie 🙂

  martie 20, 2012 - 5:07 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.