Federaţia Moldovei de şah a aprobat componenţa echipelor pentru Olimpiada de şah

Sursa: http://www.chessfederation.md

RAPORT Privind şedinţa prezidiumului federaţiei de şah din 24 aprilie 2010


În cadrul şedinţei din 24 aprilie 2010, ordinea de zi a fost prevăzute patru subiecte fundamentale de discuţii:

Determinarea lotului olimpic masculin şi feminin pentru ediţia din 2010 a Olimpiadei de şah;

Evoluţia şahiştilor la campionatul European individual, masculin şi feminin din martie 2010;

Pregătirea desfăşurării campionatului naţional pe echipe;

Evaluarea campionatului naţional între copii sub 8 ani.

Ordinea de zi a început cu discursul vice-preşedintelui Federaţiei de şah Ion Solonaru, care a ţinut să introducă lista candidaţilor pentru olimpiada mondială din acest an. Conform deciziei anterioare a federaţiei, printre aceştia se includ automat campionii naţionali. Ceilalţi candidaţi au fost propuşi în urma rezultatelor fiecăruia acumulate pe parcursul acestui an. Astfel, pentru echipa olimpică masculină s-au înaintat următorii candidaţi: MMI Viorel Bologan, MMI Viorel lordăchescu, MMI Dumitru Svetuşchin, MI Vladimir Hamiţevici – campion naţional 2010. Dacă în stabilirea componenţei de  bază, membrii federaţiei au votat din start, în ce priveşte rezerva echipei, decizia a fost aplicată în raport cu iniţiativa marilor maeştri prezenţi la şedinţă. MMI Viorel Bologan, a propus din numele echipei, ca jucătorul rezervă să fie ales în baza unui meci direct dintre candidaţii MMI Vasile Sanduleac şi MI Serghei Vedmediuc. Potrivit lui, ambii şahişti merită să plece la olimpiadă datorită rezultatelor pe care le demonstrează, decizia urmând să poarte un caracter sportiv.Propunerea a fost înaintată către prezidium şi votată cu majoritatea. Astfel s-a decis ca meciul dintre  MMI Vasile Sanduleac şi MI Serghei Vedmediuc să fie desfăşurat în perioada 13-18 mai 2010 la Chişinău. Meciul va include 6 partide cu  un ritm de joc 90 de minute, cu adaos 30 de secunde la fiecare mutare, pentru toată partida. În caz de egalitate 3-3, dreptul a juca la olimpiadă îi revine lui MMI Vasile Sanduleac, care este favoritul acestui meci. Cheltuielile de organizare a meciului fiind asigurate din contul Federaţiei de şah.

Candidatul pentru antrenor al echipei masculine a fost propus MI Ruslan Soltanici, el fiind de altfel propus şi în calitate de şef al delegaţiei Republicii Moldova. Membrii prezidiumului au votat unanim pro.
Ion Solonaru a continuat cu înaintarea candidaţilor pentru lotul olimpic feminin, selectati pe aceeaşi bază: rezultatele
din campionatul naţional şi cele din plan internaţional. Astfel, prezidiumul a votat unanim pro componenţa de bază a
echipei feminine: wMMI Elena Pârţac – campioana naţională 2010, MI Svetlana Petrenko, wMMI Carolina Smochină şi MF Diana Baciu.

În urma diverselor păreri şi discuţii, candidata pentru rezerva lotului feminin a fost înaintată şi votată şahista Ursu

Ana-Maria, din Bălţi. Elena Pârţac, din numele echipei a înaintat în post de antrenorul al echipei pe MI Veaceslav Slovineanu, candidatura lui fiind unanim votată de către membrii prezidiumului.

Aşadar componenţele echipelor masculine şi feminine pentru Olimpiada Mondială din 2010, desfăşurată în perioada 19 septembrie – 4 octombrie la Khanti- Mansiisk, este următoarea.

Bărbaţi:

1.MMI Viorel Bologan

2.MMI Viorel Iordăchescu

3.MMI Dumitru Svetuşchin

4.MI Vladimir Hamiţevici

5.Rezerva fiind determinată pe 18 mai în urma meciului dintre candidaţii MMI Vasile Sanduleac (vice-campion naţional 2010) şi MI Serghei Vedmediuc (campion naţional 2009).

Antrenor: MI Ruslan Soltanici

Femei:

1.wMMI Elena Partac

2.MI Svetlana Petrenko

3.wMMI Carolina Smokina

4.MF Diana Baciu

5.Ursu Ana-Maria

Antrenor: MI Veaceslav Slovineanu

Membrii prezidiumului au continuat cu subiectul următor din ordinea zilei. Pentru a concluziona rezultatele şahiştilor
moldoveni la campionatul European, cuvântul i s-a oferit Elenei Pârţac. În discurs, Elena Pârţac a făcut cunoştinţă  membrilor federaţiei cu evoluţia celor 6 reprezentanţi ai Moldovei la ediţia din acest an al campionatului European: MMI Viorel Bologan (locul 99), MMI Viorel Iordăchescu (locul 125), MMI Dumitru Svetuşchin (locul 98), MI Vladimir Hamiţevici (locul 255), şi la femei wMMI Elena Pârţac (locul 133) şi MF Diana Baciu (locul 134).  În ansamblu, evoluţia a fost apreciată ca modestă. Majoritatea şahiştilor moldoveni au început cu succes turneul, însă spre finele acestuia rezultatul a decăzut, din diverse motive. Nu este şi cazul lui Vladimir Hamiţevici care a demonstrat o performanţă de 2541, cu 150 de puncte elo mai mult decât are în prezent. În plus, campionul naţional a îndeplinit şi norma de maestrul internaţional.

În urma discursului, Ion Solonaru a ţinut să le ureze şahiştii moldoveni rezultate cât mai bune pe viitor, rugându-l pe Victor Romcovici să se expună în privinţa următorului subiect din ordinea de zi – organizarea campionatului naţional printre echipe.

Directorul şcolii de şah din Chişinău, Victor Romcovici, a propus ca turneul să fie organizat conform
planului în perioada 5-12 mai curent. Regulamentul competiţiei urmează să fie prezentat de către Dumnealui în decurs de o săptămână prezidiumului federaţiei.

Victor Romcovici a continuat cu evaluarea campionatelor naţionale printre copii sub 8 ani. El a calificat drept reuşită
desfăşurarea acestor competiţii, subliniind însă că înaintea turneului nu a fost luată în consideraţie oficială ancheta
fiecărui participant, astfel, în campionat au evoluat şahişti care nu deţin paşaport moldovenesc. În urma discuţiilor,
membrii federaţiei au decis ca înainte de fiecare campionat naţional, fiecare participant este obligat să depună o cerere oficială de participare unde să fie stipulate: numele, prenumele, categoria, Elo, tip de paşaport , numărul de identitate format din 13 cifre. Decizia a fost aprobată unanim.

În ansamblu, şedinţa prezidiumului federaţiei de şah a Republicii Moldova a decurs cu succes. Este de menţionat că, la  şedinţă a fost prezent ajutorul preşedintelui federaţiei Vladimir Molojen, D-ul Timofei Donică, care a informat membrii

federaţiei că la congresul FIDE care va avea loc în perioada olimpiadei, şi unde vor avea loc alegeri FIDE, Moldova va fi reprezentată de Vladimir Molojen.

DATE

La şedinţă au fost prezenţi 11 reprezenţanţi ai prezidiumului:

1.    Ion Solonaru

2.    Timofei Donică

3.    Leonid Susterman

4.    Victor Romcovici

5.    Valeriu Coadă

6.    Svetlana Haritonova

7.    Elena Pârţac

8.    Naira Agababean

9.    Vasile Greabca

10. Albert Ivanov

11. Valentina Afanasie

Oaspeţi:

Membrii lotului Olimpic masculin

1 Comentariu

  • Vlad

    Cat de simplu si eficient au facut moldovenii,bravo lor.Felicitari si pentru transparenta totala.

    aprilie 28, 2010 - 11:53 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.