Karpov – Kasparov, file de istorie despre bataliile epice dintre cei doi mari K (7)

In ultimul episod am reprodus un fragment din cartea lui Kasparov ‘Kasparov v Karpov 1990’,  si in acest episod voi continua cu un alt pasaj din aceeasi carte. Ni se ofera amanunte de culise despre ce poate sa mearga rau chiar si cu o pregatire bine planificata.

http://static.guim.co.uk/sys-images/Guardian/Pix/pictures/2009/9/21/1253540225224/Kasparov-V-Karpov-Frankfu-003.jpg

“Pentru prima data echipa mea nu avea nici un antrenor sef, cum era Alexander Nikitin, care a lucrat timp de multi ani pentru mine. El a plecat fara sa explice motivele. Dupa cum a spus intr-un interviu,  ‘Kasparov si cu mine ne-am despartit fara nici o cearta‘. In Aprilie [1990] discutasem cu el strategia pentru meciul urmator, dar a plecat, si nu am incercat sa-l fac sa se razgandeasca. Poate a considerat ca nu mai poate sa faca fata la enorma tensiune care acompaniaza toate meciurile pentru Campionatul Mondial, fara exceptie.

In orice caz, a aparut o problema, si anume faptul ca nu mai era nici o persoana capabila sa conduca echipa de analizatori. Echipa mea era tanara. Desi, aproape toti antrenorii  lucrau cu mine de ceva timp: Zurab Azmaiparashvili si Sergey Dolmatov din Seville [1987], si Mikhail Gurevich din Leningrad [1986]. Alexander Shakarov m-a ajutat inca din zilele copilariei. Si doar Giya Georgadze era un ‘recrut nout’.

Pe scurt, a trebuit sa preiau chiar eu functiile unui antrenor sef. Sa organizez munca antrenorilor, multe sarcini concrete, sa concep idei noi si de asemenea … sa joc meciul! O asemenea munca era noua pentru mine, si nu cred ca am avut foarte mult succes cu ea.

Antrenorii si-au facut munca in mod constient. Adevarat, nu au putut sa rezolve toate problemele. Duelul teoretic a avut loc pe un teritoriu strain. Deschiderile care au trebuit sa fie analizate au fost din cele pe care practic niciunul dintre antrenorii mei nu le joaca. Au trebuit sa lucreze la pozitii despre care timp de mult timp nu au stiut prea multe.

In plus, trei dintre ei sunt mari maestrii puternici. Ei au abordati in mod frecvent evaluarea pozitiei dintr-un punct de vedere practic: “Este o pozitie jucabila!”. Dar eu am o abordare complet diferita. Chiar si asa, ei au reusit adeseori sa ma ‘convinga’, dar eu sunt obisnuit sa gasesc cea mai buna continuare. Si daca stiu ca dupa o anumita continuare adversarul este sigur ca obtine avantaj, nu o joc, chiar daca colegii mei au considerat ca este posibil. Acesta nu este in nici un caz un repros, dar demonstreaza diferitele abordari cu care am avut de-a face.”

Ca o coincidenta, intr-un articol recent Chessbase in care era un interviu cu Kasparov, o copie a aceleiasi carti aparea intr-o fotografie subintitulata “Garry Kasparov il antreneaza pe Magnus Carlsen in resedinta sa de vara din Croatia”.. .. De ce isi consulta fostul Campion Mondial propria carte despre ultimul meci pentru Campionatul Mondial cu Karpov?

(SURSA: CHESS FOR ALL AGES: THE CHIEF TRAINER)

ALTE POSTARI RELEVANTE