Magnus Carlsen despre evolutia sa la Amber (4)

http://www.arcticsec.no/image/Magnus_Carlsen.jpg

Pe blogul personal al lui Magnus Carlsen, acesta a relatat zilnic evolutia sa la Amber 2010, prilej pentru noi sa aflam o serie de amanunte foarte interesante.

Amber, runda 8

0.5-1.5 impotriva lui Kramnik azi, si o alta zi in care am jucat groaznic de slab. In partida de sah orb am sacrificat un pion in deschidere, pentru care aveam compensatie rezonabila. Apoi am continuat prin a evalua pozitia complet gresit, si a-mi folosi tot timpul de gandire. Dupa ce el a jucat un pic inexact, am obtinut din nou ceva sanse, dar nu le-am folosit, si am pierdut ca un idiot ce sunt. In partida de rapid, am obtinut o pozitie destul de decenta pana cand mi-a scapat o secventa tactica simpla, moment in care am intrat intr-o pozitie complet pierduta. Totusi, m-am hotarat  sa nu cedez prea usor, si am continuat sa lupt. El nu a putut sa gaseasca un KO imediat, folosindu-si tot timpul de gandire. La mutarea 42 as fi putut de fapt sa remizez cu Qxd6, in timp ce mutarea mea, Rc1, a fost o greseala mare datorita raspunsului sau simplu Re4, care a dus la un final castigat pentru el, cu doi pioni in plus. Inca o data m-am gandit in mod serios sa cedez, dar m-am decis sa mai fac cateva mutari, si am fost rasplatit din plin pentru decizia mea! El a inceput sa joace inexact, si pe la mutarea 55 victoria nu se mai putea obtine in mod automat. Cinci mutari mai tarziu am recastigat un pion, si brusc finalul era acum de remiza. El a mai luptat pentru inca 30 de mutari, dar finalul de cal si doi pioni legati impotriva unui nebun este o remiza usor de tinut. Am putut chiar sa sacrific nebunul pentru unul dintre pionii sai, rezultand intr-un final de remiza teoretica. Maine este zi libera, de care aparent am mare nevoie acum, ca sa-mi recapat increderea in mine. Din fericire Ivanchuk nu a reusit sa faca decat doua remize azi, si are doar un punct in fata mea, cu 6 partide inainte de final. Adversarul meu de marti este cubanezul Dominguez. Dominguez este un foarte bun jucator intr-adevar, dar punctajul modest pe care il are pana acum in turneu (ultimul loc pana acum, fara victorii) si scorul meu excelent impotriva lui (+5=5 in partidfe de sah clasic) imi da cu siguranta  motive de optimism.

Amber, runda 9

1.5-0.5 impotriva lui Dominguez azi, sunt in sfarsit din nou pe drumul cel bun. Partida de sah orb nu a fost foarte spectaculoasa, si dupa o deschidere linistita la Alb, Dominguez a jucat foarte solid fara sa faca greseli, si nu am putut sa fac prea multe. De fapt s-a intamplat un lucru foarte interesant si anume faptul ca la un moment dat am facut o mutare ilegala, deoarece uitasem unde se afla turnul meu. Dupa aceea am descoperit ca mutarea pe care incercam sa o fac era o gafa, asa ca ma pot considera norocos.  Oricum, am obtinut pana la urma un avantaj simbolic intr-o pozitie aproape simetrica, dar nu aveam cum sa mai fac progresem su pozitia s-a incheiat rapid remiza prin repetarea de trei ori a pozitiei la mutarea 50. Partida de rapid a fost in mod considerabil mai interesanta. Dupa o deschidere un pic neobisnuita am obtinut o pozitie foarte promitatoare in faza initiala a jocului de mijloc. Curand ma aflam deja in cautarea unei cai de a incheia jocul cu o lovitura tactica decisiva. Nu am reusit sa fac asta, dar dupa cateva greseli din partea adversarului meu, am obtinut totusi o pozitie castigata. Ulterior, desi nu am gasit cea mai rapida cale de castig, ceea ce am facut a fost suficient pentru victorie, adversarul meu cedand la mutarea 47, cand eram pe cale de a transforma unul dintre cei trei pioni legati. Ivanchuk a incetinit ritmul un pic, dar cu doua remize azi el conduce inca cu 12/18, pe locul doi aflandu-ma eu cu 11.5, iar dupa mine Kramnik si Grischuk cu 11. Maine voi juca cu Ruslan Ponomariov, care a devenit Campion Mondial FIDE in 2002 la varsta de 18 ani. El nu a obtinut de atunci rezultate prea grozave, dar este inca un jucator mare. Sper sa preiau conducerea in clasament maine, deoarece rezultatele mele recente impotriva lui Ponomariov au fost destul de bune.Ivanchuk si Kramnik joaca unul impotriva altuia, intr-o alta intalnire cruciala.

(SURSA: http://www.arcticsec.no/index.php?button=blog&main_image=35 )

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.