De vorba cu Garry Kasparov (9)

Ce ne puteti spunde despre posibilitatea de a va reintoarce la tabla intr-un meci masina versus om?

Nu, nu. Nu am nici un fel de  interes pentru a ma intoarce in orice fel de sah profesionist competitiv. As putea sa joc intr-un meci amical, dar nu impotriva unui jucator de top deoarece, va dati seama, viata mea decurge in alt mod.

Kasparov – Deep Junior 3-3

Am inteles. Aveti prioritati diferite. Si, sunt sigur, familia este una dintre prioritatile dumneavoastra, de asemenea. Cum va impartiti timpul intre programul dumneavoastra de  lucru si familia dumneavoastra?

Familia? Calatorim mereu. Ei bine, da, este complicat, dar avem la dispozitie 24 de ore pe zi, si daca ni le petrecem cu intelepciune, suntem OK. Trebuie sa planifici bine. Calatorim foarte mult, desigur. Petrecem o vreme in Moscova si cand calatori, ajungem sa stam o vreme si in New-York, dar este OK. Trebuie sa fi pasionat in tot ce faci, si atunci lucrurile vor fi sub control.


Sotia lui Garry Kasparov, Daria

Mai devreme ati mentionat ca baiatul dumneavoastra nu joaca sah, dar fata dumneavoastra?

Ea are trei ani- Aida o cheama. Ne gandim ca s-ar putea sa se apuce de sah deoarece pana cum a aratat curiozitate fata de lucrurile in care sunt implicat.

In politica v-ati definit odata ca fiind o persoana cu vederi conservatoare din punct de vedere economic, dar ca sunteti liberal din punct de vedere social, militand pentru micsorarea taxelor. Ce figura politica v-a influentat gandirea?

Nu cred ca functioneaza folosirea de clisee ideologice. Da, sunt un liberal social. Da, sunt pentru libertatea alegerii. Si, cred de asemenea ca pentru a rezolva probleme trebuie sa fi flexibil. In Rusia, spre exemplu, trebuie sa fi un tip de persoana care inclina spre stanga pentru a oferii tarii solutii potentiale. Admir oamenii din istorie care au putut sa faca diferenta, cum ar fi  Winston Churchill, si pe aceia care au vazut schimbarile ce urmau sa se intample si au luat pozitie impotriva opiniei publice dominante pentru a-si apara punctul de vedere. Problema politicii moderne este ca oamenii se bazeaza pe conventii decat pe inovatii revolutionare sau pe decizii strategice pe termen lung. Nu este vorba de lipsa de viziune. Este vorba despre faptul ca ei ar putea sa aiba o viziune daca ar incerca, dar este periculos deoarece daca au o viziune trebuie sa o sustina cu fermitate. Si asta e ceva ce politicienilor nu le place. Ei sunt manipulati de catre opinia publica. Si, cred ca azi este nevoie nu sa urmezi, ci sa conduci.

Kasparov politicianul la  CNN

Incheiem interviul cu o ultima intrebare: ce crezi despre viitorul sahului Fischer, sau al altor variante de sah.

Mi-a placut intotdeauna ideea de a alege cateva pozitii decente. Si, nu cred ca este nevoie sa fie alese mai mult de 15 sau 20, din cele 960 pozitii , dintre care multe violeaza gemetria normala a sahului. Orice schimbare a pozitiei este o provocare, dar 10 pana la 15 sau 20 de pozitii pot fi alese, si cred ca in viitor, in fiecare an, ar trebui sa incepem cu o pozitie noua. Din nou, ar trebui sa fie doar o pozitie. O percep ca pe o insulta faptul ca jucatorii trebuie sa inceapa cu ceva ce este total ridicol, si ai 3 minute pentru pregatire… Nici chiar asa, sahul presupune si ceva cercetare.

(SURSA: CHESSBASE)

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.