- 05 mart. 2010
Un studiu pe zi (19)
Vă propun spre rezolvare următorul studiu din anul 1982 a maestrului de șah Benkő Pál născut la 14 iulie 1928 în Amiens, Franța.
Citeste Articolul- 16
- 496
- 0
Vă propun spre rezolvare următorul studiu din anul 1982 a maestrului de șah Benkő Pál născut la 14 iulie 1928 în Amiens, Franța.
Citeste ArticolulVă propun spre rezolvare următoarele diagrame de mai jos:
Citeste ArticolulCresterea constanta a numarului de preoti care joaca sah, aduc o limpezire a relatiei asa de tulbure de-alungul vremii intre sportul mintii si Biserica.
Primul preot italian, Valerio Piro 2069 bucuros la prima competitie internationala
Citeste ArticolulCooperarea dintre fostul Campion Mondial Garry Kasparov si geniul norvegian Magnus Carlsen a inceput in prima parte a anului 2009. Kasparov, probabil cel mai bun jucator din istoria sahului, si Carlsen, 19 ani, unul dintre cele mai remarcabile talente ale sahului de azi, au inceput colaborarea cu doua scurte sesiuni de antrenamente in primavara si s-au mai antrenat ulterior pentru cateva saptamani vara in Croatia. Au urmat sesiuni de antrenamente in Oslo si Marrakesh (Maroc), dar si lungi discutii pe Internet in timpul turneelor majore la care a participat Magnus.
Kasparov si Carlsen, asta vara in Croatia, o poza care a facut inconjurul lumii sahului– foto: Chessbase
Citeste Articolul
Ori de cate ori reusim intr-o partida sa efectuam o serie de mutari ofensive prin care il fortam pe adversar sa se retraga sau sa joace defensiv, este tentant sa ne gandim ca ne aflam in avantaj, cu siguranta. Dar aceasta constatare nu este intotdeauna adevarata. Este important sa acordam o mare atentie ‘formei’ care ramane atunci cand secventa fortata de mutari s-a incheiat. Daca nu am reusit o lovitura concreta, s-ar putea sa ne trezim brusc…in defensiva.
Aceasta i s-a intamplat ungurului Gyula Sax in partida cu iugoslavul Dragoljub Velimirovic in turneul international Tungsram disputat la Budapesta in 1973. In faza de inceput a jocului de mijlioc, Sax a initiat o secventa fortata de mutari, dar nu a reusit sa obtina nimic semnificativ, dupa care nu a putut sa mai faca nimic atunci cand piesele lui Velimirovic s-au trezit la viata. Sax a fost fortat sa intre intr-un final cu un pion in minus si in cele din urma a sucombat in fata tehnicii lui Velimirovic.
Sax,Gyula – Velimirovic,Dragoljub [B76]
Budapest Tungsram Budapest (7), 1973
Citeste Articolul
Nu prea vedem turneu pe la Iasi fara sa-l vedem pe IM Filip Lucian printre protagonisti. Nu a facut exceptie nici turneul de saptamana trecuta, unde el a sosit in grupul fruntas, intre cei 8 despartiti intre ei prin Bucholtz. IM Filip Lucian se indreapta incet dar sigur catre cota 2500, semn ca urmeaza sa ajunga GM mai devreme sau mai tarziu. Noi dorim ca aceasta sa i se intample cat mai devreme, desigur.
IM Filip Lucian (ELo 2454)
Partida urmatoare este o una tipica pentru Filip Lucian. Pozitia este mult timp egala, au loc simplificari succesive…si nici nu ne dam seama cand si cum, usor-usor, Filip Lucian incepe sa capete avantaj pozitional, si tot pe nebanuite isi mareste avantajul pozitional.
Am facut rost de partida de la …jucatorul invins. Acesta a venit cu lectia invatata de acasa, si a realizat o partida echilibrata cu un adversar mult mai bine cotat, ratand vreo 2 oportunitati buna de a intra pe variante ce duceau spre remiza. Remiza, cu Filip Lucian? Ei, as! Probabil ca si in acele variante, il pacalea Filip pana la urma!
Rucsandescu Dan (ELO 1870) spera ca data viitoare sa-l tina remiza pe IM Filip Lucian
Rucsandescu,Dan (1870) – Filip,Lucian (2454) [E12]
GP Etapa 1 2010 (2), 01.03.2010
[Rucsandescu/Stanca]
Citeste Articolul
Update 13,34
Surprinzator rezultat, nu-i asa? De Ceparinov, marele maestru bulgar si secondant al lui Topalov au auzit multi dintre dumneavoastra. De Raducanu Andrei a auzit putina lume. Si chiar si pentru cei care au auzit de acest jucator, rezultatul este surprinzator, nu? Sa mai adaugam vreo 2-3 rezultate… Raducanu A- Berkes F remiza, Raducanu A- Guseinov K remiza, Raducanu A- Manescu Tiberiu 1-0…
Raducanu Andrei
Citeste Articolul
Am deschis o noua serie de articole dedicata “capcanelor” si/sau greselilor care pot avea repercusiuni imediate la inceputul partidei. Ne-am gandit ca un astfel de subiect ar fi interesant pentru toti cei care vor sa evite pierderea meciurilor chiar la startul lor.
Credem ca e mai bine ca acestea sa va fie prezentate ca diagrame in momentele “cheie” ale combinatiilor, dupa cateva zile urmand ca postul sa fie actualizat cu continuarea din partida, si cu eventualele comentarii aferente (asta daca nu cumva da cineva solutia inainte, cum s-a intamplat cam de fiecare data pana acum).
Boluda – Garcia Fernandez
2000 Friendly corr. · Nimzovich Defense: Declined (B00)
Citeste Articolul
Pozitia urmatoare este dintr-o partida Alehin-Lommer, jucata la Gelf in 1925.
Albul muta si castiga
Citeste Articolul
Fii la curent cu ultimele postari