Kasparov si Carlsen schimba strategia pentru 2010

Cooperarea dintre fostul Campion Mondial Garry Kasparov si geniul norvegian Magnus Carlsen a inceput in prima parte a anului 2009. Kasparov, probabil  cel mai bun jucator din istoria sahului, si Carlsen, 19 ani, unul dintre cele mai remarcabile talente ale sahului de azi, au inceput colaborarea cu doua scurte sesiuni de antrenamente in primavara si s-au mai antrenat ulterior pentru cateva saptamani vara in Croatia. Au urmat sesiuni de antrenamente in Oslo si  Marrakesh (Maroc), dar si lungi discutii pe Internet in timpul turneelor majore la care a participat Magnus.

Kasparov si Carlsen, asta vara in Croatia, o poza care a facut inconjurul lumii sahuluifoto: Chessbase

Rezultatul colaborarii a fost cat se poate de satisfacator:  la 1 ianuarie 2010, la doar o luna de la implinirea varstei de 19 ani, Magnus Carlsen a aparut in noile liste ELO pe locul 1, cel mai tanar jucator din toate timpurile  care a obtinut acest lucru.

In lista ELO de la 1 martie el a ramas numarul 1 cu un rating ELO de 2813, al doilea rating ELO din istorie, depasit doar de catre mentorul sau, Garry Kasparov.

Odata cu aceste realizari, o tinta majora a fost atinsa in colaborarea dintre acesti doi sahisti, chiar mai devreme decat s-a anticipat initial. Astfel, s-a decis ca aceasta colaborare va continua intr-o directie diferita anul acesta. Magnus va fi responsabil pentru toate hotararile legate de cariera, fara sa necesite a primi sfaturi in mod constant. Deocamdata nu exista planuri pentru noi sesiuni de antrenamente.

Garry Kasparov si Magnus Carlsen au cazut de acord sa continue sa tina legatura, Carlsen avand posibilitatea de a-i cere sfatul lui Kasparov in mod regulat ori de cate ori va considera necesar.


Kasparov la un talk-show la o televiziune norvegiana- foto Chessbase

Garry Kasparov: “Magnus este unul dintre cele mai mari talente naturale pe care le-am intalnit in sah, si performantele sale recente au depasit chiar si cele mai mari asteptari ale mele. Sesiunile noastre de antrenamente m-au revigorat si pe mine de asemenea. Tocmai datorita sesiunilor de antrenamente cu Carlsen am simtit suficienta incredere in mine pentru a juca meciul aniversar impotriva lui Anatoly Karpov in Valencia in septembrie anul trecut, cu rezultate bune, as putea adauga. Am fost de asemenea foarte satisfacut sa-l vad pe Magnus catarandu-se pe pozitia numarul unu in topul ELO cu mult timp inainte planificarea noastra. Magnus a aratat ca are instinctele letale ale unui mare campion. In timpul turneelor, cand vorbeam despre partidele urmatoare, Magnus vroia intotdeauna sa aleaga cele mai taioase si cele mai periculoase variante, ca o ilustrare a increderii sale sporite. Munca noastra impreuna in ultimul an in  Croatia, Oslo si Marrakesh i-a dat multa ‘munitie’ care, chiar daca nu a fost folosita mereu, l-a ajutat sa intre in batalii cu increderea indispensabila ca va castiga de fiecare data…Vad un mare viitor acestui jucator extraordinar.”


Magnus Carlsen impreuna cu mentorul sau la un show TV- foto Chessbase

Magnus Carlsen: “Colaborarea cu Garry Kasparov dinultimele 12 luni a fost o experienta unica. Nu numai deoarece a fost cel mai puternic jucator din lume timp de mai mult de doua decenii, dar si datorita marii pasiuni pe care o are pentru sah. Sunt foarte multumit cu felul in care noi am cooperat. Sa discut cele mai importante deschideri cucel care a inventat multe din conceptele moderne ale sahului si sa primesc sfaturi pentru anumiti adversari, multi dintre ei fiind dintre cei cu care a jucat si el in numeroase ocazii, a fost foarte interesant, si m-a ajutat foarte mult. Munca noastra a contribuit semnificativ la urcarea mea pana pe locul 1 in lista ELO anul acesta.”

(SURSA: CHESSBASE)

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.