Zi: 23 decembrie 2009

Uimitorul Bobby Fischer

Nu trebuie sa fii sahist ca sa realizezi că Bobby Fischer este un om absolut uimitor (n.t. articolul a fost scris in 1994). În afară de numeroasele sale realizari in şah, el are un IQ astronomic, si o memorie de exceptie; în lumea şahului, nici un jucător nu s-a dovedit a fi, vreodată, la fel de devotat ca Bobby Fischer. Fischer este “în general recunoscut ca fiind cel mai mare sahist al tuturor timpurilor” (Pandolfini 1). Robert James Fischer s-a născut în Chicago, Illinois, pe 9 martie 1943. Parintii lui au divorţat în 1945, iar mama sa i-a mutat pe el si pe sora lui in Brooklyn, un an şi ceva mai târziu. “La vârsta de şase ani a dobândit un set de şah şi, în curând a devenit profund absorbit în joc” (Hooper şi Whyld 115). Acesta a fost începutul unei legende.

Citeste Articolul
  • 28
  • 986
  • 3

Korchnoi-Spassky, o alta doza de nostalgie, 2,5-1,5 la jumatatea meciului

Dupa ce am avut parte acum o luna de un meci KarpovKasparov, un meci cam dezechilibrat reeditare a clasicelor meciuri dintre cei doi K, iata ca am primit o noua doza de nostalgie odata cu meciul Korchnoi-Spassky.

Nu stiu pe cati mai intereseaza in ziua de azi un astfel de meci, dar am zis intotdeauna ca voi face tot posibilul sa-mi fac timp sa abordez un subiect cat timp avem macar un cititor interesat, iar in cazul meciului de fata s-a intrunit conditia minima necesara, intrucat, iata, o persoana ne-a rugat sa punem pe site partidele acestui meci.

Ocupat cu pregatirea unor dificile partide (pentru mine), Raducanu AndreiStanca Adrian sau Stanca Adrian-Turcu Iulian, sau Petrescu Cristian-Stanca Adrian, n-am avut timp sa percutez imediat la rugamintea Cititorului, dar odata scapat de chinuitoarele partide amintite mai sus, mi-am regasit din nou timpul necesar pentru a aborda subiectul cerut de catre Cititorul nostru, caruia-i multumim pentru timpul acordat.

Ca sa revenim la meciul intre cele doua legende ale sahului mondial ,el a ajuns la jumatate, si pare sa curga in favoarea jucatorului mai activ, desi mai in varsta, respectiv Korchnoi.

Cu mici comentarii, va prezentam cele 4 partide de pana acum:

Korchnoi,V (2567) – Spassky,B (2548) [E12]

Match Kalmykia RUS (1), 19.12.2009

Citeste Articolul
  • 18
  • 666
  • 0

Carlsen va fi secondantul lui Anand pentru meciul cu Topalov!

Campionul Mondial Viswanathan Anand il va avea pe geniul norvegian Magnus Carlsen ca secondant pentru meciul cu Topalov. Stirea a fost anuntata de catre Anand insusi intr-un interviu recent. Anand a spus “Surya Sekhar Ganguly– poate. Secondantii sunt un lucru secret. Chiar daca va spun ca el va fi unul dintre secondantii, rivalii mei nu ma vor crede. Dar un lucru este sigur, Magnus Carlsen va fi unul dintre secondanti!”.

Citeste Articolul
  • 17
  • 784
  • 5

Jon Ludvig Hammer, un alt norvegian care a castigat la Londra, in cadrul openului

La London Chess Classic incheiat saptamana trecuta s-a inregistrat o dubla victorie norvegiana, intrucat compatriotul de 19 ani al lui Carlsen, GM Jon Ludvig Hammer a dominat cap-coada turneul open, in care s-a impus cu 8 din 9.

GM Jon Ludvig Hammer

Intru edificarea dumneavoastra, iata doua ‘ciocane’ marca Hammer de la Openul London Chess Classic:

Hammer,J (2588) – Pcola,Pa (2386) [A56]

London Classic FIDE Open London ENG (3), 10.12.2009

Citeste Articolul
  • 12
  • 514
  • 0

Capcane in deschidere (160): O excelenta realizare a lui Botvinnik!



Am deschis o noua serie de articole dedicata “capcanelor” si/sau greselilor care pot avea repercusiuni imediate la inceputul partidei. Ne-am gandit ca un astfel de subiect ar fi interesant pentru toti cei care vor sa evite pierderea meciurilor chiar la startul lor.

Credem ca e mai bine ca acestea sa va fie prezentate ca diagrame in momentele “cheie” ale combinatiilor, dupa cateva zile urmand ca postul sa fie actualizat cu continuarea din partida, si cu eventualele comentarii aferente (asta daca nu cumva da cineva solutia inainte, cum s-a intamplat cam de fiecare data pana acum).

Mikhail Botvinnik Rudolf Spielmann

Moscow 1935  ·  Caro-Kann Defense: Panov Attack. Modern Defense Reifir-Spielmann Line (B13)

Citeste Articolul
  • 10
  • 556
  • 2