Vugar Gashimov: “Cred ca intr-un an sau doi pot sa devin numarul unu!”

Interviu cu Vugar Gashimov luat la Campionatul European de Sah Rapid 2009

Bartlomiej Maceija: De cate ori ai fost in Polonia?

Vugar Gashimov: Sa numar. Am jucat la Swidnica 1999 si in Bydgoszcz 2001, precum si la Campionatul European de Sah Rapid  2005 din Varsovia. Asa ca acum este a 4-a oara.


BM:  Ai fost multumit cu rezultatul tau de la Campionatul European de Sah Rapid din 2005?

VG: In principiu nu iau foarte in serios turneele de sah rapid. In acelasi timp incerc sa castig fiecare turneu la care particip, asa ca precedentul rezultat mi se pare dezamagitor, si voi incerca sa inving anul acesta.

BM: Asta inseamna ca vei considera oricare alt rezultat in afara de locul unu un esec?

VG: In principiu da, dar nu m-ar supara tare, deoarece anul acesta a fost foarte bun pentru mie. Evident, o victorie in Varsovia  nu  va face nici un rau.

BM: Pe cine il consideri a fi principalul tau rival?

VG: Principalii mei adversari sunt, evident, Ivanchuk si Shirov, dar nu pot sa uit de Movesian, Malakhov si Bologan. Totusi, cel mai important este cum voi juca. Daca joc bine , nu va mai conta cine va fi de partea cealalta a tablei. Daca joc rau, se aplica aceeasi regula.

BM: Dupa eliminarea de la recenta Cupa Mondiala, Vassily Ivanchuk a spus ca ‘este foarte dezamagit cu performanta sa si cel mai probabil  va gasi un turneu ianinte de Anul Nou, pentru ca “Cel putin sa castig un turneu pe undeva.” Pare ca Vassily este mai motivat decat pricine sa castige Campionat European. Crezi ca poti preveni aceasta sau vei fi satisfacut si cu locul 2?

VG: In principiu toata lumea stie ca Ivanchuk este un jucator foarte puternic, care este capabil sa castige orice turneu. Asa ca nu ar surprinde pe nimeni daca Ivanchuk ar castiga Campionatul European de Sah Rapid 2009. Dar si eu imi doresc de asemenea sa castig turneul, ceea ce inseamna ca va fi interesant. (NT- Vladimir Malakhov a castigat pana la urma)

BM: Cum evaluezi sansele jucatorilor polonezi? Detinatorul titlului este, dupa cum se stie, Radoslaw Wojtaszek.

VG:  In principiu, jucatorii polonezi au un mic avantaj, intrucat ei participa in acest turneu in fiecare an. Cat despre Wojtaszek, el este fara dubii un sahist puternic, dar cred ca va dificl pentru el sa-si apere titlul,  deoarece turneul de anul acesta va fi cel ami puternic Campionat European de Sah Raapid din toate timpurile.

BM: Anul acesta s-au inscris 769 participanti. De cate ori ai jucat in asemenea turnee mari?

VG: Pana acum am jucat in 4 turnee cu particpare masiva:  de 3 ori la Capelle la Grande si in Campionatul European de sah Rapid idn 2005 din Varsovia.

BM: Cum te pregatesti pentru turnee rapide? Difera pregatirea ta fara de cea pentru turnee cu controluri de timp mai lungi?

VG: Diferenta este ca practic nu ma pregatesc pentru turnee de rapid, deoarece nu este suficient timp intre runde.

BM: Dar pregatirea psihologica sau fizica? Poate te odihnesti?

VG:  Efectuez zilnic o pregatire tipica, indiferent daca urmeaza sa joc intr-un turneu de sah clasic sau rapid. Cat despre pregatirea psihologica, o efectuez singur. Sa spunem ca eu insumi sunt propriul psihologic, si nu am probleme. Nu reusesc mereu sa efectuez pregatire fizica, dar daca as putea sigur as face-o. In principal joc fotbal. Sportul este de asemenea o forma de odihna pentru mine.

BM: Cum evaluezi performanta ta la Cupa Mondiala 2009?

VG: Am fost in forma slaba, dar totusi am reusit sa ma calific in sferturi de finala. Cred ca pentru prima participare la Cupa Mondiala rezultatul poate fi considerat acceptabil.

BM: Multi spectatori au fost surprinsi cand ai oferit remiza cu Albele lui Ponomariov la mutarea 15.

VG: Dupa cum am spus deja, eram in forma slaba, iar pozitia in care am oferit remiza  era egala. In principiu, ar fi trebuit sa castig tie-breakul de rapid. In prima partida nu am reusit sa castig cu o figura in plus. Daca as fi reusit sa castig acea partida, totul ar fi fost diferit. Dar eset deja trecut, acum ma gandesc la turneele care ma asteapta, nu la cele care au trecut deja.

BM: Campionatul European pe echipe de la Novi Sad a fost foarte de succes pentru tine personal si pentru intreaga echipa a Azerbadjanului. Care sunt impresiile tale?

VG: Impresiile sunt evident remarcabile. Toata lumea se astepta ca echipa noastra sa invinga la un moment dat, deoarece devenim tot mai puternici de la un an la altul. Incepand cu 2001, in fiecare an media rating a echipei a crescut. Aparitia lui Zurab Azmaiparashvilli in echipa ne-a ajutat sa jucam ca o echipa reala, ceea ce a dus imediat la rezultate.

Turneul a fost un mare succes si pentru mine personal. Am jucat bine si, in plus, am castigat la Stellvagen una dintre cele mai importante partide ale carierei mele.

BM: A fost o partida foarte lunga si tensionat, dar a parut ca Stellwagen ar fi putut sa scape cu o remiza. Care au fost gandurile tale la sfarsitul acelei partide, cand ai ramas ultimul care lupta?

VG: Cam in momentul in care am ramas ultimul, Rusia a incheiat meciul ei 2-2. A devenit clar pentru mine ca victoria mea ar fi adus medaliile de aur pentru echipa nationala a Azerbadjanului. Este foarte dificil sa joci in asemenea momente datorita presiunii si a responsabilitatii. Dar am jucat foarte bine pana la un moment dat si am obtinut o pozitie castigata. Apoi am facut o greseala. Din acel moment Stellwagen s-a aparat foarte bine, a jucat cele mai bune mutari, dar a parut sa oboseasca treptat sa se tot apere, intrucat eu creeam amenintari la fiecare mutare. Asteptam o greseala, s-a intamplat pana la urma, si am folosit-o. Cred ca totul a fost destul de logic, echipa nationala a Azerbadjanului a jucat impotriva apropae a tuturor echipelor puternice si a condus inca din prima runda.

BM: Sfarsitul partidei, sfarsitul rundei, sfarsitul campionatului, si o imensa fericire a echipei, si cred ca in tot Azerbaijan-ul. Este sahul popular in tara ta?

VG: Sahul este, fara dubii, foarte popular in Azerbaijan. Intr-adevar, avem o imensa traditie in sah, Kasparov s-a nascut si a devenit campion mondial in Baku. Victoria la Campionatul European pe Echipe a facut sahul si mai popular.

BM: In cazul acesta, ajuta guvernul jucatorii de top din tara ta?

VG: Pot doar sa vorbesc pentru mine- imi platesc toate cheltuielile si nu primesc nici un fel de sprijin.

BM: Este foarte ciudat, tu esti in prezent cel mai puternic sahist din tara ta. Ai primit, cel putin, vreo recompensa speciala pentru titlul adus pe echipe?

VG: Este ciudat, dar aceasta este realitatea. Pentru castigarea competitiei  am primit ceea ce ni s-a promis inainte de turneu.

BM: Esti deja al 6-lea in lume in prezenta lista FIDE, ratingul tau creste in continuu si pare sa nu fie limita. Ce crezi, cand vei deveni numarul 1?

VG:  Aceasta necesita multa munca si un joc bun. In asemenea conditii cred ca in 1-2 ani pot sa devin chiar si numarul 1.

BM: Iar asta este si ceea ce iti doresc! Multumesc foarte mult pentru interviu!

(SURSA: www.poloniachess.pl- siteul 9th Amplico Life International Chess Tournament)





ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.