Zi: 16 decembrie 2009

CS Cotnari-Politehnica Iaşi a strâns în acest an 72 medalii naţionale şi internaţionale!

Antrenorul de şah prof. Vlad Ungureanu, care este şi şeful Departamentului Relaţii cu Presa de la CS Cotnari-Politehnica Iaşi a remarcat: “Au fost 25 medalii de aur, 22 de argint şi alte 25 de bronz. Este un record ce confirmă valoarea şcolii ieşene de şah”.

În continuare, va prezentăm cele mai principale rezultate, în speţă pe deţinătorii celor 25 de medalii de aur şi competiţiile la care au participat:

Citeste Articolul
  • 9
  • 492
  • 2

Alexander Shabalov: “Nakamura este ca un computer”

Un interviu cu unul dintre liderii nationalei de sah a SUA.

Sahul in SUA inseamna mai mult a antrena, si nu a participa la turnee, spune Alexander. Dar nu am motive sa ma plang. Personal am sansa sa combin antrenoratul cu turneele, fara sa resimt lipsuri financiare.

Ai propria ta scoala de sah?


Am avut. Sa conduci o scoala este o afarcere foarte serioasa. Trebuie sa ai calitati speciale, si cunostinte, intuitie in afaceri.  Spre exemplu Yuri Shulman si Gregori Kaidanov au succes cu scolile lor, care prospera.

Care este nivelul dezvoltarii sahului in SUA?

Citeste Articolul
  • 7
  • 556
  • 3

Anatoly Karpov a infiintat o scoala de sah in Maroc

Mergand prin Fez Medina, este obisnuit sa vezi barbati de toate varstele jucand o varietate de jocuri la tabla. Jucatorii de sah sunt relativ rari, dar se pot vedea. Aceia care joaca sah, uneori o fac in asemenea conditii incat ar naucii orice jucator din vest. Azi un scriitor de la View from Fez a zarit un grup de tineri la intrarea pe o strada agitata, jucandu-se cu tabla de sah in mana din pricina lipsei unei mese.

Citeste Articolul
  • 11
  • 547
  • 0

Stiri din sah – 24 de ore din 24 – Miercuri 16 decembrie 2009

Update 21.05

3.Contractul meciului de titlu mondial dintre Topalov si Anand s-a semnat azi la Sofia!

Dupa cum informeaza site-ul FIDE, in prezenta primului ministru al Bulgariei dl. Boiko Borisov, acordul final a fost semnat azi la Sofia la ora locala 13.00, de catre Presedintele FIDE, Kirsan Ilyumzhinov si Presedintele Federatiei Bulgare de Sah, Stefan Sergiev. Fondul de

Citeste Articolul
  • 7
  • 434
  • 0

Cum a scapat Carlsen de infrangere in fata lui Adams ca prin urechile acului, si victoria lui Kramnik la Short- runda 6 London Chess Classic

Carlsen a experimentat in deschidere impotriva lui Adams in runda a 6-a la London Chesss Classic, incercand o idee care nu a mers. Adams a obtinut pozitie castigata, dar niciunul dintre jucatori nu a vazut varianta care castiga. Pana la urma Carlsen a gasit o aparare si a prins un final de nebuni de culori diferite unde a scos usor remiza in ciuda pionului in minus.

Carlsen,M (2801) – Adams,Mi (2698) [E46]

Chess Classic London ENG (6), 14.12.2009

Citeste Articolul
  • 7
  • 487
  • 0

Boris Gelfand a castigat Cupa Mondiala- secvente din partidele decisive ale finalei, de blitz

Boris Gelfand, 41 ani, a castigat Cupa Mondiala 2009, acesta fiind poate cel mai mare suuces de pana acum al carierei sale. Felicitari! Cu aceasta realizare, Gelfand se califica pentru faza urmatoare a viitorului ciclu al Campionatului Mondial FIDE, care va incepe anul, daca FIDE nu-si schimba ideile.

Gelfand a castigat 120000$, in timp ce Ponomariov a primit 80000$. Meciul final impotriva fostului campion mondial Ponomariov a fost foarte tensionat si ambii jucatori au dat semne vizibile de oboseala. Cupa Mondiala a inceput pe 20 noiembrie si este destul de remarcabil ca ambii jucatori au mai avut inca energie pentrua juca si tie-breakul!

In timpul acestui dificil turneu KO Gelfand a jucat un numar total de 36 partide (inclusiv partidele de tie-break), si pana la tie-breakul din finala pierduse doar o partida! O performanta remarcabila, daca consideram varsta lui si nivelul opozitiei.

Performanta lui Gelfand per total inidica ca el se apropie de varful carierei sale. Consistenta jocului sau si in special lipsa erorilor grave de-a lungul unei asemenea competitii lungi inseamna, cel putin, ca Boris trebuie considerat unul din primii 3-4 jucatori din lume in acest moment, si un puternic candidat la titlul mondial.

Rezumand, cu Albele Gelfand are +9=7-1, iar cu Negrele +5=12-2.

Iata cateva secvente din ultimele 4 partide (de blitz) care au decis Cupa Mondiala, comentate de catre GM canadian Kevin Spraggett:

Gelfand,B (2758) – Ponomariov,R (2739) [B41]

World Cup Khanty-Mansiysk RUS (7.9), 14.12.2009

Citeste Articolul
  • 20
  • 718
  • 1

Miniatura zilei (84): Kramnik invingandu-l senzational (la blitz!) pe cel care i-a luat titlul de campion mondial, Vishy Anand!



Dupa cum bine zicea cineva: Studierea miniaturilor aduce multe beneficii. In primul rand, aproape intotdeauna, castigatorul invinge repede pentru ca adversarul lui face ceva (foarte) rau, pe care nu ar fi trebuit sa-l faca in deschidere. In al doilea rand, si legat de primul motiv, invatam ce nu trebuie sa facem. In al treilea rand, si legat de primele doua motive, invatam cum sa punem capat unei partide in care adversarul joaca gresit deschiderea. In al patrulea rand, miniaturile nu cer atat de mult timp pentru a le analiza si a trece mai departe. In al cincilea rand, miniaturile sunt de obicei tactice in natura, asa ca avem oportunitatea sa vedem tactica la lucru in partide. In al saselea rand, putem sa jucam usor intreaga partida din memorie. Si nu in ultimul rand, sunt si foarte interesante de urmarit.

Vladimir Kramnik Viswanathan Anand

World Blitz Cup 2007 · English Opening: Anglo-Indian Defense. King’s Knight Variation (A15)

1.Nf3 Nf6 2.c4 c6 3.Nc3 d5 4.cxd5 cxd5 5.d4 Nc6 6.Bf4 a6 7.Rc1 Bf5

Citeste Articolul
  • 12
  • 552
  • 0