Alexander Shabalov: “Nakamura este ca un computer”

Un interviu cu unul dintre liderii nationalei de sah a SUA.

Sahul in SUA inseamna mai mult a antrena, si nu a participa la turnee, spune Alexander. Dar nu am motive sa ma plang. Personal am sansa sa combin antrenoratul cu turneele, fara sa resimt lipsuri financiare.

Ai propria ta scoala de sah?


Am avut. Sa conduci o scoala este o afarcere foarte serioasa. Trebuie sa ai calitati speciale, si cunostinte, intuitie in afaceri.  Spre exemplu Yuri Shulman si Gregori Kaidanov au succes cu scolile lor, care prospera.

Care este nivelul dezvoltarii sahului in SUA?

Progresul este evident. Nakamura, Hess, Robson- acestia sunt cateva staruri americane care au aparut pe cerul sahului in SUA in ultima vreme. Si, comparativ, nu cu mult timp in urma se parea ca sahul nu are viitor in SUA.

S-a facut o gluma la un moment dat ca numai sahistii vorbitori de limba rusa pot fi membri ai echipei SUA.

Primul care a intrerupt aceasta traditie a fost Nakamura. Acum au aparut Robson si Hess. Ei au de asemenea sanse mari sa fie in echipa nationala. Ei sunt amandoi americani. Cred ca sahistii vorbitori de limba engleza vor predomina in echipa in curand.

Poti sa ne spui despre Nakamura? Se spune ca este nebun in sah precum in viata…

Nu stiu cum este in viata lui. Pot sa judec doar dupa activitatea sahista. Dupa mintea mea Hikaru a inceput sa se antreneze serios doar acum cativa ani. Inainte era bun la sah datorita talentului si experientei sale. Dar el si-a schimbat abordarea acum si asta i-a influentat rezultatele. Sa vedem cum va termina turneul de la Londra, care este de fapt un test serios pentru el.

Esti de acord ca Nakamura este un fenomen in lumea sahului?

Nu chiar. Hikaru este ca un computer, el calculeaza aproape fara greseala. Dar are propriile defecte desigur. Este important ca jucatorul sa realizeze aceasta de asemenea. El este foarte mandru ca a devenit sahist profesionist fara ajutorul vreunei scoli de sah.

Cine va juca la prima masa a echipei voastre la Olimpiada?

Pana acum nu s-a decis cine va juca si la ce masa. Dar Nakamura va fi sigur in echipa, la fel si Kamsky si Onischuk. Sunt doua locuri ramase.


Vei juca la una din mesele ramase?

Voi incerca sa fac tot posibilul.

Cine va finanta echipa SUA? Federatia Nationala?

Sper ca nu. In cazul asta ar fi trebuit sa mergem la Khanty pe cheltuiala proprie- cambeste amar Shabalov.- Felul in care lucreaza Federatia Nationala nu poate fi numit decat rusinos. Ei pur si simplu nu lucreaza. Ce fac ei? Editeaza un magazin; de fapt este o parodie mizerabila la un magazin. Au procese pe rol cu Susan Polgar, platind avocati scumpi. Asta este tot de fapt. Asa ca, sper la sponsorizari.


Poate ca problema este ca sahul in SUA nu este sport…

Da, sahul este vazut ca un mijloc de relaxare in SUA, nu un sport. De aceea stirile din sah sunt publicate langa integrame. Asta nu poate decat sa descurajeze. Pe de alta parte sahul este inca popular la  scara nationala. Campionatul National de copii a adunat anul acesta 5500 participanti. Numarul lor impresioneaza.

Vezi vreo perspectiva ca sahul sa fie recunoscut ca sport in SUA si acest frumos joc sa ocupe locul ce il merita?

Nu cred in asta. Sunt cateva sporturi principale in tara noastra: fotbalul american, baseball, baschet si hochei. Pokerul se va adauga acestei liste. Este aproape imposibil de distrus acest monopol.

Ti-ai incercat puterile la poker?

Nu, inca mizez pe sah (razand).

Care sunt ambitiile tale in sah?

– Este pacat ca nu am jucat bine aici (nt- la Cupa Mondiala de la Khanty-Mansiysk) . In turneele de prin America nu poti sa obtii rating mare. Sahistii americani joaca un sah bun, dar aproape niciunul dintre ei nu are rating mare.


Te duci in Europa sa joci sah?

Calatoriile in Europa nu sunt profitabile din punct de vedere financiar. Si in plus sunt jucatorii tari in turneele din Europa. Pentru a obtine ceva premii, trebuie sa depasesti cam 20-30 sahisti profesionisti puternici. Poti sa o faci o data, dar este imposibil sa repeti succesul de fiecare data. Cand eram tanar, era interesant pentru mine sa particip in turneele de prin Europa. Acum- nu.

Ce face familia ta?

Totul pare in regula. Fata mea termina Harvard  anul acesta. Am timp si oportunitati sa ma gandesc la viitorul meu. Dar sunt sigur ca va fi, oricum, legat de sah.

(SURSA: www.ugra_chess.ru/eng/interv_54.htm)

ALTE POSTARI RELEVANTE

3 Comentarii

  • Eustake

    Eh, Naka nu a stralucit la Londra… Nicio victorie si o infrangere cu Luke McShane, ultimul loc, care a avut 4 infrangeri din 7. Totusi mie imi place tipul 🙂

    decembrie 16, 2009 - 9:16 pm Raspunde
  • vasim

    Eu tot aia spun prea mult blitz strica!
    Asa ca cine vrea sa invetze sah sa nu se limiteze la a juca blitz pentru ca asta nu aduce nimic.
    Blitz-ul este sa te incalzesti acolo o juma de ceas apoi trebuie trecut pe alt tip de antrenament daca cineva vrea sa progreseze.
    Ma adresez celor care practica sahul ca hobby …
    Nakamura este probabil cel mai bun jucator de sah din lume la blitz, a dovedit-o in confruntarile cu Carlsen unde a castigat chiar daca cu noroc asta dupa ce Carlsen a castigat campionatul mondial de blitz.
    Asta nu il face un foarte bun jucator de sah normal. Las profesionisti sa spuna de ce…

    decembrie 17, 2009 - 12:16 pm Raspunde
  • Catalin Ionescu

    Vasim, Naka este un foarte bun jucator de sah normal atat timp cat a trecut peste 2700 fara sa fie invitat tot timpul la super turnee. Ca nu-si da interesul sa mai progreseze asta e altceva. 🙂

    decembrie 17, 2009 - 2:19 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.